Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

5 wegańskich dań świątecznych, które zastąpią tradycyjne dania mięsne

5 wegańskich dań świątecznych, które zastąpią tradycyjne dania mięsne

Wegańskie dania świąteczne są nie tylko bardzo smaczne, ale często okazują się też o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych.

Z artykułu dowiesz się:

  • które dania tradycyjne można przygotować w wersji roślinnej,
  • jak zrobić wegański bigos z boczniakami,
  • jak zrobić wegańskie pierogi z soczewicą,
  • jak zrobić świąteczne roladki z bakłażana,
  • jak przygotować wegański barszcz z uszkami,
  • jak przygotować smażone tofu, które zastąpi rybę po grecku?

Przygotowanie dań wigilijnych i świątecznych w wersji roślinnej wydaje się sporym wyzwaniem, jednak często wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje, aby ugotować pyszne, zgodne z założeniami diety wegańskiej, potrawy. Niektóre z nich okazują się o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych stanowiących solidne obciążenie dla naszego układu pokarmowego. Bez względu na to, czy sami unikamy mięsa i produktów odzwierzęcych, czy też przygotowujemy Wigilię dla weganina, warto zapoznać się z poniższymi przepisami.

Czytaj także: Zakwas buraczany – warzywne panaceum według staropolskiego przepisu

Tradycyjne święta w roślinnym wydaniu – wykwintne dania wegańskie, które zachwycają smakiem

Wegańskie zamienniki białka oraz wegańskie zamienniki mięsa są dziś powszechnie dostępne, dlatego też nie mamy większego problemu z przygotowaniem dań wigilijnych, które będą mogły spożywać osoby wykluczające ze swojej diety wymienione składniki. Okazuje się, że pyszne dania wegańskie mogą z powodzeniem zastąpić te tradycyjne – niektóre są do nich bardzo podobne, inne zachwycają całkiem innym, lecz bardzo ciekawym smakiem. Zamienniki najpopularniejszych dań wigilijnych przedstawia poniższa tabela:

Danie tradycyjne Wegański zamiennik
Smażona ryba Smażone tofu
Barszcz z uszkami Barszcz na wywarze roślinnym z uszkami na bazie ciasta bez dodatku jajka
Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z soczewicą na cieście bez dodatku jajka
Bigos z mięsem i kiełbasą Bigos z boczniakami
Ryba po grecku Warzywa i glony nori w galarecie z agaru

Wegańskie dania wigilijne bazują przede wszystkim na prostych, ogólnodostępnych składnikach. Co istotne, ich przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu, co przyrządzenie dań tradycyjnych. Poniżej znaleźć można ciekawe przepisy na:

  • wegański bigos z boczniakami,
  • wegańskie pierogi z soczewicą,
  • roladki z bakłażana,
  • wegańskie barszcz z uszkami,
  • smażone tofu.

Wegański bigos z boczniakami – sekret tkwi w dodatkach

Sycące dania wegańskie, które znajdziemy na świątecznym stole, mogą bazować na grzybach. Ciekawym rozwiązaniem będzie właśnie wegański bigos, w którym nie znajdziemy mięsa czy kiełbasy, a spore ilości boczniaków.

Składniki:

  • 550 g kapusty kiszonej,
  • 250 g kapusty białej,
  • 100 g cebuli,
  • 50 g marchewki,
  • ząbek czosnku,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 730 ml wody,
  • 300 g boczniaków,
  • 45 g koncentratu pomidorowego,
  • 20 g śliwek suszonych,
  • 10 g jabłek suszonych,
  •  Przyprawy: kminek, goździki, kolendra, wędzona papryka, biała gorczyca.

bigos z boczniakami

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odsączamy z zalewy i moczymy kilkakrotnie. Kapustę białą szatkujemy i gotujemy do miękkości razem z kawałkami marchewki. Do mieszanki dorzucamy boczniaki pokrojone na kawałki oraz kapustę kiszoną. Cebulę szklimy na odrobinie oleju i dodajemy do odsączonej kapusty. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami. Na koniec dodajemy do wszystkiego suszone owoce. 

Wegańskie pierogi z soczewicą okraszone prażonymi migdałami

Pyszne dania wegańskie świąteczne mogą do złudzenia przypominać te tradycyjne. Dobrym przykładem będą pierogi, które przygotowujemy na bazie ciasta bez dodatku jajka. Nadziewamy je soczewicą oraz okraszamy lekko podprażonymi migdałami.

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju.

Składniki na nadzienie:

  • 150 g zielonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 8 plasterków suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • migdały.

wegańskie pierogi z soczewicą

Przygotowanie

Składniki na ciasto mieszamy do stworzenia jednolitej masy. W osolonej wodzie gotujemy soczewicę (do miękkości). Cebulę szklimy na oleju (2 łyżki) wraz z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Do miski przekładamy soczewicę, cebulę (bez ziół), suszone pomidory. Całość doprawiamy sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem, papryką, natką pietruszki, solą i pieprzem. Na stolnicy wałkujemy ciasto i wycinamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę nadzienia. Brzegi zlepiamy. Gotujemy we wrzątku przez kilka minut. Na koniec na patelni prażymy migdały, którymi posypiemy pierogi. Można też polać je odrobiną oleju rzepakowego.

Świąteczne roladki z bakłażana w aromatycznym sosie

Wykwintne dania wegańskie mogą bazować na warzywach – z nich również stworzymy roladki niezawierające ani odrobiny mięsa. Dobrym wyborem będzie bakłażan – idealne warzywo na wegańskie Boże Narodzenie.

Składniki:

  • bakłażan,
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1/3 łyżeczki kminku,
  • pieprz i sól do smaku.

Sos:

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru kokosowego,
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1/3 łyżeczki kminku.

świąteczne roladki z bakłażana

Przygotowanie

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry i smażymy na oliwie z każdej strony. Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli. Marchew ścieramy na tarce, orzechy odcedzamy i blendujemy z podsmażoną cebulą na gładką masę. Marchewkę podsmażamy i dodajemy do masy. Na każdy plaster bakłażana nakładamy większą łyżeczkę farszu. Zwijamy w ruloniki, tworząc roladki. 

Przygotowanie sosu

Na odrobinie oliwy smażymy przyprawy, po czym dodajemy do nich przecier pomidorowy. Jeśli podajemy roladki na ciepło, należy uprzednio zapiec je w piekarniku.

Wegański barszcz z uszkami – tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie

Jak zrobić wegańskie uszka? To bardzo proste – do ciasta nie dodajemy jajka, natomiast nadzienie możemy przygotować tak jak w przypadku uszek tradycyjnych – z suszonych grzybów. Dzięki temu wegański barszcz z uszkami nabierze niesamowitego smaku, a przy tym nie zmieni swojego świątecznego charakteru.

Składniki na uszka:

  • 2 szklanki mąki,
  • 4 łyżki ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 garści suszonych grzybów,
  • cebula.

Przygotowanie

Z mąki, ciepłej wody oraz oleju zagniatamy jednolitą masę. Najlepiej w pierwszej kolejności połączyć olej z mąką, następnie stopniowo dodając wodę. Oczyszczone i osuszone grzyby gotujemy do miękkości. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy z oliwek, następnie dodajemy do niej grzyby. Z ciasta wycinamy na stolnicy kółka szklanką o ostrym brzegu. Nakładamy małą łyżeczkę farszu i tworzymy uszko. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.

Składniki na barszcz:

  • 4 duże buraki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • kwaśne jabłko,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • 1/2 pora,
  • 2 całe ząbki czosnku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 suszone grzyby,
  • 100 ml soku z porzeczek,
  • sól i pieprz.

wegański barszcz z uszkami

Przygotowanie

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Buraki ścieramy na tarce, z jabłek wykrawamy gniazda nasienne. Wkładamy wszystkie składniki (poza sokiem z porzeczek i przyprawami) do garnka i gotujemy w 3 litrach wody. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 3 godziny. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i przyprawy. Gotową zupę odstawiamy na noc i odcedzamy rano, aby warzywa oddały jak najwięcej soku. Czysty barszcz można jeszcze przyprawić do smaku.

Smażone tofu à la ryba po grecku – typowo świąteczne danie w wersji dla wegan

Zamiennik mięsa to przede wszystkim tofu. Warto z niego przygotować wegańską rybę po grecku.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • mały kawałek selera,
  • 3 czerwone cebule,
  • 3 opakowania tofu naturalnego – łącznie około 500 g),
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej,
  • zioła i przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, kminek, kolendra, czosnek,
  • sos sojowy.

Przygotowanie

Kostki tofu dzielimy na 3 części, formując z nich kotlety. Maczamy w marynacie z sosu sojowego i ulubionych przypraw. Odstawiamy na godzinę. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy z oliwek. Warzywa myjemy, obieramy i blendujemy. Do masy dodajemy cebulę i przyprawy wedle uznania. Kawałki tofu obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oliwie do zarumienienia. W salaterkach układamy warstwowo warzywa, tofu i ponownie warzywa. Podajemy z pieczywem bądź solo.

FAQ:

Czym zastąpić rybę na wigilijnym stole?

Doskonałym substytutem ryby będzie tofu, na bazie którego możemy przygotować na przykład rybę po grecku.

Jak przygotować wegańskie uszka do barszczu?

Wegańskie uszka przygotowujemy na bazie ciasta bez dodatku jajka. Nadzienie mogą natomiast stanowić suszone grzyby.

Czym zastąpić tradycyjne rolady mięsne świąteczne?

Świąteczne roladki w wersji wegańskiej przygotujemy z bakłażana. Całość podajemy w sosie pomidorowym, najlepiej zapieczone w piekarniku.