Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wegańskie zupy świąteczne: żurek, barszcz i bulion w warzywnych odsłonach

Zupy wegańskie na świąteczny stół to między innymi barszcz czy żurek, lecz również krem z buraka w nowoczesnej odsłonie. 

Z artykułu dowiesz się:

  • czym zastąpić mięso, przygotowując bulion,
  • jak zrobić wegański żurek świąteczny,
  • jak przygotować tradycyjny barszcz czerwony dla wegan,
  • jak zrobić wegański bulion warzywny,
  • jak przygotować krem z buraka z kokosową nutą.

Świąteczne zupy tradycyjnie przygotowywane są na wywarze z mięsa bądź ryb, dlatego weganie nie mogą ich spożywać. Warto jednak przygotować je na wegańskim bulionie – wtedy możemy rozsmakować się zarówno w klasycznych propozycjach, jak i tych nieco bardziej nowoczesnych. Jak przyrządzić wegańską zupę na Wigilię i pozostałe dni świąteczne?

Czytaj także: Zupa warzywna – pomysł na lekką i zdrową kolację

Zupy bez mięsa, czyli na czym robić bulion?

Jak ugotować zupę bez mięsa, aby była pełnowartościowa i aromatyczna? Weganie mogą posiłkować się różnego typu bulionami warzywnymi. Alternatywnym rozwiązaniem będzie również bulion grzybowy. Zupa na warzywach bez mięsa jest lekka, a także dostarcza wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jeśli jednak zamierzamy przyrządzić sycące danie, warto dodać do niej fasolę, soczewicę bądź ciecierzycę. Schemat przygotowywania bulionu warzywnego, grzybowego oraz sycącej zupy wegańskiej przedstawia poniższa tabela:

Bulion/Zupa Jak przygotować?
Warzywny Do 2 litrów wody dodajemy 2 marchewki, pietruszkę, 1/4 selera, kawałek kapusty, białą część pora, cebulę oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz. Czas gotowania – około 2 godziny.
Grzybowy Do 2 litrów wody dodajemy 100 g suszonych grzybów, 2 marchewki, pietruszkę, 1/4 selera, białą część pora, przyprawy. Czas gotowania – około 2,5 godziny.
Sycąca zupa z dodatkami Do wywaru warzywnego bądź grzybowego dodajemy ugotowaną fasolę, ciecierzycę lub soczewicę – można to zrobić bezpośrednio przed podaniem zupy.

Zarówno bulion warzywny, jak i grzybowy, mogą posłużyć do przygotowania zup wegańskich na Święta. Na ich bazie zrobimy barszcz, żurek czy tradycyjną zupę grzybową. Pamiętajmy, że bulion możemy przygotować wcześniej i zamrozić – dzięki temu przed samymi Świętami nie będziemy mieli aż tak dużo pracy w kuchni. Jeśli jednak planujemy zamrozić zupę, odcedźmy ją z warzyw i innych dodatków, tak aby pozostał sam bulion.

warzywny bulion

Wegański żurek świąteczny – nieoczywiste składniki i smak umami

Żurek wegański to jedna z zup, którą coraz chętniej spożywamy w Święta Bożego Narodzenia, choć tradycyjnie kojarzy się ona z Wielkanocą. Smakując żurku, możemy poczuć przede wszystkim smak umami – nieoczywisty, a jednak pożądany, i to nie tylko przez miłośników gotowania.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 selera,
  • 3 łyżki oleju,
  • marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • litr bulionu warzywnego lub grzybowego,
  • 500 ml zakwasu na żurek,
  • 3 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

Na oleju szklimy cebulę wraz z dodatkiem czosnku. Warzywa myjemy, obieramy i drobno kroimy, po czym dodajemy do cebuli. Do garnka wlewamy bulion, gotujemy do czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy zakwas na żur, chrzan i przyprawy. Opcjonalnie można też dodać śmietanę roślinną do smaku. Przygotowując zupę, należy wcześniej ugotować wegański bulion i odcedzić go, tak aby w garnku pozostała czysta zupa.

Tradycyjny barszcz czerwony z pasztecikami w wegańskiej odsłonie

Wigilijny barszcz możemy przygotować również w wersji wegańskiej. Zamiast uszek dodajmy do niego paszteciki z pieczarkami, aby zadbać o większą różnorodność na stole. Wegański barszcz jest bardzo prosty w przygotowaniu – z powodzeniem może stanowić bazę do barszczu tradycyjnego, którego w czasie Wigilii spróbują wszyscy domownicy.

Składniki na paszteciki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1/4 kostki świeżych drożdży,
  • szklanka mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • sól i pieprz.

paszteciki do barszczu - wegańskie

Przygotowanie

Drożdże kruszymy, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki i cukier. Odstawiamy na 15 minut, po czym dodajemy resztę mąki, olej i sól. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie chwilę wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy. Przygotowanie farszu: cebulę podsmażamy z pieczarkami, solą i pieprzem. Do każdego wyciętego kwadratu wkładamy łyżeczkę farszu, po czym boki zalepiamy. Pieczemy przez około 20 minut w 200 stopniach.

Składniki na wigilijny barszcz:

  • 2 kg buraków,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • jabłko,
  • por,
  • garść grzybów suszonych,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • zakwas z buraków – można użyć gotowego,
  • przyprawy – sól, pieprz, goździki, lubczyk, majeranek, liście laurowe.

Przygotowanie

Moczymy suszone grzyby, odsączamy i kroimy.  Włoszczyznę i jabłko ścieramy na tarce, dodajemy posiekany por. Dusimy na oleju przez około 15 minut, po czym dolewamy szklankę wody oraz wodę z moczenia grzybów. Na koniec dolewamy 3 litry wody i gotujemy wywar przynajmniej przez 3 godziny, uzupełniając wodę. Buraki myjemy, obieramy, zwijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach do miękkości. Po upieczeniu ścieramy na tarce, dodajemy sok z cytryny. Buraki dodajemy do wywaru, z którego uprzednio warto odcedzić warzywa. Barszcz gotujemy przez około 2 godziny, po czym przyprawiamy i dodajemy zakwas – ilość wedle uznania.

Wegański bulion warzywny – szlachetny zapach borowików, który uwiedzie również niewegańskich gości

Wegańskie zupy świąteczne można przygotować na wywarze z warzyw bądź grzybów. W takim przypadku zupy świąteczne na Boże Narodzenie będziemy gotować na bazie rosołu, jednak bez dodatku mięsa czy ryby. Znajdą się w nim natomiast borowiki, które dodadzą niesamowitego zapachu i aromatu. Wegański bulion warzywny będzie dobrą bazą do żurku, barszczu lub zupy grzybowej.

Składniki:

  • 2,5 litra zimnej wody,
  • 2 cebule,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • łyżka oleju,
  • 100 g suszonych borowików,
  • przyprawy: majeranek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Przygotowanie

Grzyby moczymy, po czym odcedzamy i kroimy. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Cebulę opalamy nad palnikiem. Całość zalewamy 2,5 litra zimnej wody, po czym gotujemy przez minimum 2 godziny. Na koniec możemy przecedzić warzywa, tak aby puściły jak najwięcej soku. Całość przyprawiamy – opcjonalnie można też dodać łyżeczkę sosu sojowego bądź kilka goździków.

A może coś zupełne nowego? Obłędnie pyszny krem z buraka z kokosową nutą

Świąteczne zupy to nie tylko dobrze znany barszcz czy grzybowa. W wersji nowoczesnej na stole może pojawić się krem z buraka, który będzie wzbogacony o ciekawą, kokosową nutę. Krem z buraka z kokosem to doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu wigilijnego, jednak jeśli nie chcemy rezygnować z klasycznych zup na Wigilię, możemy zaserwować go w pierwszy bądź w drugi dzień Świąt.

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego,
  • 6 pieczonych buraków,
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • przyprawy – kurkuma, sól, pieprz, curry.

zupa krem z buraka

Przygotowanie:

Siekamy czosnek i cebulę, następnie smażąc na patelni z odrobiną tłuszczu. Pozostałe składniki (bez przypraw) umieszczamy w blenderze, aby uzyskać delikatny krem. Przekładamy do średniego garnka, dodajemy cebulę oraz czosnek i przyprawy. Gotujemy przez chwilę. Całość możemy podać z odrobiną wegańskiej śmietany. Krem z buraków dobrze smakuje również z grzankami. 

FAQ:

Jakie zupy świąteczne można przygotować w wersji wegańskiej?

Dla wegan doskonałą opcją będzie barszcz na wywarze warzywnym, żurek bądź nowoczesny krem z buraków z dodatkiem mleka kokosowego. Wszystkie zupy można przygotować na wcześniej ugotowanym bulionie.

Jak przygotować paszteciki do barszczu wegańskiego?

Paszteciki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, które nie zawiera dodatku jajka. Pamiętajmy, aby nadziać je pieczarkami bądź kapustą z grzybami.

Jaką nowoczesną zupę wegańską można podać gościom w Święta?

Doskonałą alternatywą dla tradycyjnego barszczu czerwonego będzie nowoczesny krem z buraka. Zupę przygotowujemy z dodatkiem mleka kokosowego, dzięki czemu nabiera ona niesamowitego smaku i aromatu.