Świąteczne wegańskie pierniczki – bez glutenu, cukru, laktozy
Wraz ze zmianami na blogu prowadziłam nowe kategorie i nowy układ graficzny – mam nadzieję, że Wam się podoba! Zaczynam od czegoś świątecznego bo przecież już za parę chwil (yupiii! ) magiczny, świąteczny czas. Jako pierwsze lecą do Was świąteczne wegańskie pierniczki. Ktoś zapyta – co to są w ogóle za pierniki? A ja odpowiem, że smakują jak te „klasyczne” ale są od nich zdrowsze.
Spis treści
Przepis i wykonanie nie są bardzo skomplikowane a przygotowanie ciasta zajmuje około 30 minut. Potem pozostaje już tylko pieczenie i wymiana blach w piekarniku. Mi z podanej ilości składników wyszły 4 blachy a w kuchni spędziłam w sumie 1,5h. Strasznie długo (jak na mnie) ale czego się nie robi dla Świąt i siostrzenic, które unikają glutenu i cukru.
SKŁADNIKI na wegańskie pierniczki (wyjdą z tego 3 blachy ciasteczek)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 12 – 15 suszonych daktyli (kupcie te niesiarkowane) lub syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki)
- 6 łyżek oleju rzepakowego (rafinowanego – ma większą wytrzymałość na temperaturę niż nierafinowany)
- 1,5 szklanki wody
Przyprawy
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, ziaren kardamonu, ziaren kolendry oraz tartej gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Daktyle zalejcie w szklance gorącą wodą.
- W międzyczasie wsypcie mąkę do dużej miski i wymieszajcie
- Do małego garnka wlejcie olej, dodajcie przyprawy i całość podgrzejcie na niewielkiej temperaturze przez 2-3 minuty. Dodajcie do garnka daktyle, 1/2 szklanki wody oraz siemię lniane i doprowadźcie do wrzenia. Przez kolejne 3 minuty siemię lniane wytrąci żel. Przestudźcie wszystko, zmiksujcie ręcznym blenderem i dodajcie do mąki.
- Teraz pozostaje Wam wyrobić ciasto – jeżeli składniki się nie połączą dolewajcie do nich stopniowo pozostałą wodę aż do momentu uzyskania plastycznej masy.
- Ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm i wycinajcie w nim dowolne świąteczne kształty. Jeżeli będzie zbyt klejące podsypcie wałek mąką jaglaną.
Pierniczki pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
DRUGA – zmieniona formuła z 1 listopada 2022
Składniki
- 150 g mąki kukurydzianek bio
- 150 g mąki jaglanej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki przyprawy piernikowej – bez mąki pszennej i cukru
- 15-20 daktyli
- 6 łyżek oleju rzepakowego – rafinowanego
- 150ml mleka roślinnego
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie
- W robocie kuchennym, z ostrzem w kształcie litery S, zmiksujcie: mleko, olej, siemię lniane, daktyle, kakao i przyprawę do piernika
- W dużej misce wymieszajcie mąkę i wlejcie do niej zmiksowany płyn. Wymieszajcie wszystko łyżką a następnie wyróbcie ciasto ręką. Jak nie będzie się łączyło dolejcie wody.
- Ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm i wyciśnijcie w nim dowolne kształty. W razie potrzeby, gdyby się kleiło do wałka, podsypujcie je mąką jaglaną.
- Czas pieczenia to 15 minut w 180°C – na każdą partię pierniczków
UWAGA
Wegańskie pierniczki wychodzą twarde, chrupiące i wytrawne. Najlepsze są następnego dnia. Daktyle dodają pierniczkom słodyczy ale jeżeli lubicie bardzo słodkie ciastka użyjcie zamiast nich syropu daktylowego (1/2 lub nawet 3/4 szklanki).
Tylko nie zjedźcie wszystkich do Świat
.
.
Czy mozna uzyc mieszaniny mak np. tylko jaglanej i kukurydzianej? Co daja pozostale maki?
Jaglana i kukurydziana będzie OK. Ta moja mieszanka z zeszłego roku to była „fantazja”:)
Ile wychodzi mniej więcej ciasteczek z tego przepisu? Zastanawiam się czy robić kilka porcji 🙂
Wychodzi bardzo dużo – z tego co pamiętam to chyba 3 blachy 🙂 Polecam spróbować z 1 porcji – bo one są specyficzne.
Dziękuję 🙂
CZy mozna blenderem zmiksować? Bo nie mam takiego ostrza w robocie planetarnym 🙁 chodzi o ta zmodyfikowana wersje 🙂
Tak tak:) blenderem pewnie będzie trochę dłużej – daktyle muszą być bardzo dobrze rozdrobnione
Dziękuje 🙂 a moze byc mieszanka mąk : ryżowa i kukurydziana? Bo jaglanej akurat nie mam 🙁
Powinno być ok. I proszę – jak będziesz miała pilne pytania pisz na Facebook:) Tam zawsze jestem.
To nic pilnego 🙂 bede piekła jutro dopiero 🙂 dziękuje za odpowiedzi! Pozdrawiam 🙂
Super:)
jeszcze dwa pytania 🙂 ile czasu wytrzymają pierniczki, aby były dobre? czy jak zrobię dzisiaj/jutro to na święta będą jeszcze ok? 🙂 oraz czy do mleka roślinnego zaliczamy mleko koksowe? takie najbardziej lubię 🙂
Nie wiem ile dni wytrzymają – ja zwykle zjadam swoje w ciągu 4 dni:) a co do mleka koksowego to będziesz musiała je rozrzedzić tak aby było mniej tłuste. Nie wiem jakie kupujesz ale rozcieńcz je wodą do około 10% tłuszczu. Inaczej będziesz miała MEGA tłuste pierniczki. Zamiast mleka kokosowego już lepiej użyć po prostu wodę.
A masz może jakieś pomysły na zdrowe i łatwe ozdabianie pierniczków, polewy itd? 🙂
Ps. Bardzo lubię czytać twojego bloga 🙂 Pozdrawiam!
Jak już piekę pierniczki to bez ozdób i polew:)