Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Świąteczne wegańskie pierniczki – bez glutenu, cukru, laktozy

Wraz ze zmianami na blogu prowadziłam nowe kategorie i nowy układ graficzny – mam nadzieję, że Wam się podoba!  Zaczynam od czegoś świątecznego bo przecież już za parę chwil (yupiii! ) magiczny, świąteczny czas. Jako pierwsze lecą do Was świąteczne wegańskie pierniczki. Ktoś zapyta – co to są  w ogóle za pierniki? A ja odpowiem, że smakują jak te „klasyczne” ale są od nich zdrowsze.

Przepis i wykonanie nie są bardzo skomplikowane a przygotowanie ciasta zajmuje około 30 minut. Potem pozostaje już tylko pieczenie i wymiana blach w piekarniku. Mi z podanej ilości składników wyszły 4 blachy a w kuchni spędziłam w sumie 1,5h. Strasznie długo (jak na mnie) ale czego się nie robi dla Świąt i siostrzenic, które unikają glutenu i cukru.

SKŁADNIKI na wegańskie pierniczki (wyjdą z tego 3 blachy ciasteczek)

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 12 – 15 suszonych daktyli (kupcie te niesiarkowane) lub syrop daktylowy (1/2 do 3/4 szklanki)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego (rafinowanego – ma większą wytrzymałość na temperaturę niż nierafinowany)
  • 1,5 szklanki wody

Przyprawy

  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, ziaren kardamonu, ziaren kolendry oraz tartej gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Daktyle zalejcie w szklance gorącą wodą.
  2. W międzyczasie wsypcie mąkę do dużej miski i wymieszajcie
  3. Do małego garnka wlejcie olej, dodajcie przyprawy i całość podgrzejcie na niewielkiej temperaturze przez 2-3 minuty. Dodajcie do garnka daktyle, 1/2 szklanki wody oraz siemię lniane i doprowadźcie do wrzenia. Przez kolejne 3 minuty siemię lniane wytrąci żel. Przestudźcie wszystko, zmiksujcie ręcznym blenderem i dodajcie do mąki.
  4. Teraz pozostaje Wam wyrobić ciasto – jeżeli składniki się nie połączą dolewajcie do nich stopniowo pozostałą wodę aż do momentu uzyskania plastycznej masy.
  5. Ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm i wycinajcie w nim dowolne świąteczne kształty. Jeżeli będzie zbyt klejące podsypcie wałek mąką jaglaną.

Pierniczki pieczcie w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

DRUGA – zmieniona formuła z 1 listopada 2022

Składniki 

  • 150 g mąki kukurydzianek bio
  • 150 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej – bez mąki pszennej i cukru
  • 15-20 daktyli
  • 6 łyżek oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 150ml mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie

  1. W robocie kuchennym, z ostrzem w kształcie litery S, zmiksujcie: mleko, olej, siemię lniane, daktyle, kakao i przyprawę do piernika
  2. W dużej misce wymieszajcie mąkę i wlejcie do niej zmiksowany płyn. Wymieszajcie wszystko łyżką a następnie wyróbcie ciasto ręką. Jak nie będzie się łączyło dolejcie wody.
  3. Ciasto rozwałkujcie na grubość około 2 mm i wyciśnijcie w nim dowolne kształty. W razie potrzeby, gdyby się kleiło do wałka, podsypujcie je mąką jaglaną.
  4. Czas pieczenia to 15 minut w 180°C – na każdą partię pierniczków

UWAGA

Wegańskie pierniczki wychodzą twarde, chrupiące i wytrawne. Najlepsze są następnego dnia. Daktyle dodają pierniczkom słodyczy ale jeżeli lubicie bardzo słodkie ciastka użyjcie zamiast nich syropu daktylowego (1/2 lub nawet 3/4 szklanki).

Tylko nie zjedźcie wszystkich do Świat

wegańskie pierniczki

.
.



15 Komentarzy w dyskusji
“Świąteczne wegańskie pierniczki – bez glutenu, cukru, laktozy”
  • Czy mozna uzyc mieszaniny mak np. tylko jaglanej i kukurydzianej? Co daja pozostale maki?

  • CZy mozna blenderem zmiksować? Bo nie mam takiego ostrza w robocie planetarnym 🙁 chodzi o ta zmodyfikowana wersje 🙂

      • Dziękuje 🙂 a moze byc mieszanka mąk : ryżowa i kukurydziana? Bo jaglanej akurat nie mam 🙁

          • To nic pilnego 🙂 bede piekła jutro dopiero 🙂 dziękuje za odpowiedzi! Pozdrawiam 🙂

          • jeszcze dwa pytania 🙂 ile czasu wytrzymają pierniczki, aby były dobre? czy jak zrobię dzisiaj/jutro to na święta będą jeszcze ok? 🙂 oraz czy do mleka roślinnego zaliczamy mleko koksowe? takie najbardziej lubię 🙂

          • Nie wiem ile dni wytrzymają – ja zwykle zjadam swoje w ciągu 4 dni:) a co do mleka koksowego to będziesz musiała je rozrzedzić tak aby było mniej tłuste. Nie wiem jakie kupujesz ale rozcieńcz je wodą do około 10% tłuszczu. Inaczej będziesz miała MEGA tłuste pierniczki. Zamiast mleka kokosowego już lepiej użyć po prostu wodę.

  • A masz może jakieś pomysły na zdrowe i łatwe ozdabianie pierniczków, polewy itd? 🙂
    Ps. Bardzo lubię czytać twojego bloga 🙂 Pozdrawiam!