10 dań z tofu wartych spróbowania
Oto 10 dań z tofu wartych spróbowania na śniadanie, obiad lub kolację. Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do tofu to teraz jest na to okazja. Zapraszam do próbowania i eksperymentowania z tym produktem.
Spis treści
Kilka słów na temat tofu
Tofu jest niskokalorycznym twarożkiem produkowanym z mleka sojowego w procesie koagulacji. Jest dobrym źródłem białka, nienasyconych tłuszczów, witamin (wit. E, wit, z grupy B) oraz minerałów (żelaza, wapnia, fosforu, potasu).
W procesie produkcji uzyskiwane jest tofu o różnej konsystencji – od luźnej jak budyń do twardej i zwartej nadającej się do smażenia i pieczenia.
Tofu w smaku jest delikatne, lekko słodkie. Przyjmuje smak potrawy i przypraw, do których jest dodawane. W polskich sklepach traficie na tofu naturalne (białe), podwędzane, smakowe (z różnymi przyprawami).
.
10 dań z tofu wartych polecenia
Wiecie, że nie lubię długo stać przy garach. Dlatego na moim blogu publikuję dania proste, szybkie w przygotowaniu oraz zdrowe. Oto moje propozycje na wykorzystanie tofu w kuchni.
.
.1. Tofucznica na śniadanie
To jest propozycja dla osób, które wolą wytrawne śniadania. Rozdrobnione i smażone z przyprawami tofu doskonale imituje jajecznicę. Tofucznicę polecam smażyć z warzywami lub jako dodatek do tostów.
Użyjcie do niej miękkiego tofu.
.
.2. Pasta z tofu i chrzanu
Okazuje się, że tofu z chrzanem i koperkiem tworzy smaczne połączenie. Wystarczy wymieszać składniki tak aby utworzyły kanapkową pastę. Zjedzcie ją z jeszcze ciepłymi tostami.
.
.3. Sałatka z porem i tofu
Tofu pokrojone w drobną kosteczkę a do niego por, fasolka i kiszone ogórki. Muszę przyznać, że ta sałatka jest obłędnie smaczna. Często do niej wracam.
Tu znajdziecie szczegółowy przepis.
.
.4. Curry z soczewicą i tofu
Curry z tajską pastą to moja ulubiona opcja na obiad. Najczęściej używam pasty czerwonej, panang lub massaman curry. W tym przepisie, w garnku z mlekiem kokosowym oraz tajską czerwona pastą wylądowały duże kostki twardego, białego tofu. Biały ryż jest doskonałym dodatkiem do tego curry.
Tu podaję link do przepisu.
.
.5. Tikka masala z tofu
To jest moje ulubione połączenie – garam masala, pomidory, mleko kokosowe i nasączone nimi tofu. Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do jedzenia tofu to koniecznie spróbujcie tego dania. Obiecuję – posmakuje Wam.
Tu podaję przepis.
.
.6. Tofu z awokado
Błyskawiczne połączenie i sposób na zdrową przekąskę. Wystarczy pokroić w plastry dojrzałe awokado i białe tofu a następnie polać je smacznym sosem na bazie sosu sojowego. Nie zapomnijcie posypać wszystkiego szczypiorkiem.
Przepis znajdziecie tutaj.
.
.7. Makaron chow mein z tofu
Marynowane tofu podane ze smażonymi warzywami i pszennym makaronem chow mein. To połączenie warte jest spróbowania. Dla mnie to kolejne danie z tofu, do którego często wracam.
Link do przepisu podaję tutaj.
.
.8. Tofu z kurkami
Smażone tofu z kurami jest dobrym pomysłem na śniadanie. W towarzystwie makaronu lub ryżu stanie się smacznym obiadem. Wystarczy tylko poczekać na sezon kurkowy.
A oto przepis.
.
.9. Marynowane tofu z warzywami
To jest pierwszy przepis z tofu, który opublikowałam na blogu. Tofu marynowane w herbacie Pu-erh smakuje rewelacyjnie. Robię go regularnie od początku 2016 roku. Jeżeli nie przemawia do Was łagodny, naturalny smak tofu to koniecznie spróbujcie wymoczyć je w podanej zalewie.
Przepis podaję tutaj.
.
.10. Tęczowe rolki z tofu
Te kolorowe, tęczowe rolki ze świeżymi warzywami i tofu to doskonały pomysł na lekki, bezglutenowy posiłek. Spodoba się wszystkim, którzy ograniczają spożycie produktów zbożowych. Koniecznie podajcie do nich sos orzechowy.
Przepis znajdziecie tutaj.
.
Dajcie znać na FB czy macie już swoje ulubione danie z tofu.
.