Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Kuchnie świata

Okonomiyaki, czyli japońska pizza – jak ją przygotować?

Nie bardzo wiesz, co dziś zrobić najbliższym na obiad? Pomyśl o okonomiyaki. Serio! Przygotowanie tego tradycyjnego dania kuchni japońskiej nie jest trudne. Wystarczy ciasto naleśnikowe, kapusta pekińska oraz ulubione przez rodzinę dodatki. Potrawa jest oryginalna i efektowna, przy czym można je podać także na śniadanie czy kolację. Na wierzch układamy świeże kiełki i zdrowe kiszone warzywa. W zależności od przepisu okonomiyaki przypominają nasze naleśniki lub pizzę.

Teriyaki bowl z ryżem i grillowanym kurczakiem

Wyrzućcie talerze, jeśli chcecie jeść modnie! Od dworów królewskich po fast foody na całym świecie przechodzi fala fascynacji miską szczęścia. Bowl to zwyczajna miska, w której ulubione jedzenie umieszcza się warstwami. Niesłychanie apetycznie wygląda taka miska z teriyaki z ryżem i grillowanym kurczakiem. Proste i tanie danie obiadowe można zjeść w niedzielne popołudnie przed telewizorem, kładąc sobie miskę na kolanach.

Matcha Latte: Zielona moc w filiżance – zdrowe przebudzenie

Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, to wyjątkowy napój, ceniony nie tylko przez smakoszy herbaty, ale również wszystkich tych, poszukujących alternatyw dla kawy i niezdrowych napojów energetycznych. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć po matchę, jak przygotować latte na bazie matchy i czy wszyscy mogą pić ten napój.

Szkocka krata na ubraniach? Robi wrażenie!

Klasyczna, ponadczasowa, a teraz znowu szalenie modna – szkocka krata powraca na modowe wybiegi! Ten charakterystyczny wzór, pełen historii i tradycji, znów staje się must-have w szafie każdej miłośniczki mody. Przyjrzymy się, skąd wzięła się ta niezwykła popularność kraty i jakie ubrania najczęściej zdobi.

Kulinarne podróże z pomidorem w roli głównej

Pomidor, wszechstronny bohater kuchni na całym świecie, odgrywa kluczową rolę w najróżniejszych kulturach kulinarnych. Od bogatych włoskich sosów po świeże meksykańskie salsy – każda kuchnia ma swoją unikalną interpretację wykorzystania tego warzywa. W tym artykule zapraszamy w podróż dookoła świata, odkrywając kulinarne możliwości pomidorów oraz inspirujące pomysły na dania.

Azjatyckie pierożki gyoza z sosem

Pierożki gyoza wywodzą się z Chin, ale najpopularniejsza jest ich japońska odmiana. Zazwyczaj sporządzane są z cienkiego ciasta z nadzieniem, zwykle mięsnym, warzywnym lub mieszanką obu składników. Tradycyjnie gotowane są na parze lub smażone, a czasami także duszone. Podawane są najczęściej jako przystawka, choć mogą stać się daniem głównym, jeśli na talerzu znajdzie się ich odpowiednio dużo.

Ninja Sushi

Każdy, kto chciałby spróbować prawdziwego sushi, powinien zapoznać się z ofertą najlepszej restauracji w Krakowie.

Kuchnia gruzińska – typowe cechy i tradycyjne potrawy

Restauracje oferujące przysmaki kuchni gruzińskiej rosną w Polsce jak grzyby po deszczu. Otwierane są w małych miasteczkach, ale bywa, że jest ich po kilka przy jednej ulicy w dużych miastach. Ten niebywały rozwój wynika nie tylko z dużej migracji z Gruzji do naszego kraju, ale z atrakcyjnych dla przeciętnego Polaka smaków i przystępnej ceny. Łagodny i zróżnicowany klimat zapewnia Gruzinom obfitość i różnorodność płodów rolnych, w tym wielu aromatycznych przypraw. Dzięki

Czytaj…

Do jakich dań pasuje młoda kapusta zasmażana?

Wyobraź sobie talerz, a na nim rumiany kotlet schabowy z młodymi ziemniaczkami oraz młodą kapustą zasmażaną z boczkiem i koperkiem… Pycha? To danie spędza sen z oczu niejednemu smakoszowi polskich potraw narodowych. Jakkolwiek jedzenie przed snem jest niezdrowe, polecamy szczególnie sezonowe specjały naszej kuchni. Potrawa dziś przez nas rekomendowana gości na polskich stołach odkąd tylko główki młodej kapusty pojawią się na rynku i w warzywniaku. Przepyszny, wiosenny dodatek do dań, ale

Czytaj…

Sos chimichurri – jak go przygotować i podawać? 

Znudził ci się ketchup, sos chrzanowy czy czosnkowy do potraw z grilla? Jest coś czego nie znasz i powinieneś spróbować! To chimichurri – tradycyjny argentyński sos ze świeżych ziół. Przepis na chimichurri jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim nawet nowicjusz w świecie kuchni. Do przygotowania sosu wystarczą proste składniki, które trzeba zblendować. Chimichurri możemy wykorzystać również jako marynatę do mięs lub sos do sałatek. Sukces gwarantują świeże zioła, które

Czytaj…