O mnie
Od wielu lat jestem wierna diecie śródziemnomorskiej, która bazuje na warzywach oraz owocach. Pomysł na prowadzenie bloga narodził się w upalne wakacje 2013 roku, a już we wrześniu pojawił się na nim pierwszy post. Od pierwszych liter opublikowanych na tej stronie moim celem było i wciąż jest promowanie zdrowego stylu życia, bez rezygnacji z udogodnień jakim jest zdrowe jedzenie w restauracjach.
Od 2017 w swojej domowej kuchni korzystam przede wszystkim z roślinnych składników, a na blogu ukazują się wegańskie i wegetariańskie przepisy.
Dlaczego w ogóle postanowiłam prowadzić bloga i dzielić się wegetariańskimi przepisami z szerszą publicznością? Otóż pewnie tak jak Wy, wielokrotnie zadawałam sobie pytania: Co zjeść zdrowego na szybko? Co jeść zdrowo i tanio? Co na obiad szybko, tanio i wegetariańsko? Zaczęłam łączyć smaki, robić notatki, dzielić się nimi ze znajomymi i rodziną. Początkowo to właśnie z myślą o nich powstał ten blog, łączący w sobie proste, zdrowe przepisy w klasycznym wydaniu oraz niekonwencjonalne wariacje na temat wege gotowania w domu. Jestem również uzależniona od tajskiej kuchni. Zafascynowana kuchnią południowej Europy i wspomnianą dietą śródziemnomorską. W jedzeniu nieustannie poszukuję smaków ostrych i wyraźnych. Niejednokrotnie zauważysz to w moich przepisach.
Dlatego zapraszam Cię do mojego świata – pełnego aromatycznych dań roślinnych, które dla jednych stają się zachętą do przejścia na weganizm bądź wegetarianizm, dla innych są codzienną inspiracją do kuchennych eksperymentów. Niezależnie od tego, z jakiego powodu się tu znalazłeś – jest mi ogromnie miło. Rozgość się, rozsmakuj i częstuj bez ograniczeń!
Co publikuję na swoim blogu wegetariańskim?
- poradniki dotyczące zdrowego żywienia
- przepisy wegetariańskie dla początkujących
- urozmaicone przepisy wegańskie
- proste, zdrowe przepisy na śniadania, obiady, kolacje oraz desery w wersji wegańskiej i wege
- przepisy na zielone koktajle i smoothie – miksowane i wypijane codziennie z rana (to jest już mój nałóg)
- opinie o restauracjach
- wrażenia z podróży – nie tylko tych kulinarnych 😊
Znajdziecie u mnie porady i wskazówki o tym:
- jak szybko przygotować zdrowe jedzenie w domu
- jak gotować bez soli aby było smacznie
- czym zastąpić „sklepowe słodycze” jeżeli najdzie Was ochota na coś słodkiego
- jak bilansować posiłki – bo w równowadze tkwi sekret zdrowia i dobrego samopoczucia
- co zamawiać w restauracjach nie rezygnując ze zdrowego odżywiania się
- gdzie w Warszawie wybrać się na śniadanie, lunch czy kolację
- co w innych miastach Polski, Europy i Azji warto zobaczyć i gdzie dobrze i zdrowo zjeść
Moja filozofia to zdrowe jedzenie rozumiane jako umiar i urozmaicenie w diecie oraz nastawienie na jak najmniej przetworzone produkty.
P.S.
I żeby nie było, to uprzedzam – bo takie mamy prawo. Wszystkie publikacje na blogu są moimi osobistymi opiniami i należy je (plus wskazywane przeze mnie źródła) traktować informacyjnie. Nie mogą one zastąpić porady pracownika służby zdrowia.