Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

O pasteryzacji, sokach i zielonych koktajlach | 5 przepisów

Polskie sklepy oferują dostęp do cytrusów przez cały rok. Jednak nie przez wszystkie miesiące te owoce są dla nas tak samo wartościowe. W naszym sezonie wiosenno-letnim, kiedy europejskie cytrusy dopiero rosną i dojrzewają, w miksowaniu zielonych koktajli możecie wspierać się pasteryzowanymi sokami z cytrusów. O tym czym jest i co daje pasteryzacja soków oraz o nowych przepisach na zielone koktajle czytajcie dalej.

Po co nam pasteryzacja?

Louis Pasteur przeprowadził pierwszy, udany test pasteryzacji w 1862 roku. Od tego czasu ludzkość ma pod ręką stosunkowo prostą i zdrową technikę konserwacji żywności. Oprócz solenia, cukrzenia, suszenia, peklowania, zakwaszania, kiszenia, mrożenia, wędzenia, zalewania alkoholem i jeszcze kilku innych sposobów w tym używania sztucznych konserwantów.

Pasteryzacja, w swojej podstawowej wersji, jest podgrzewaniem produktu do temperatury powyżej 72°C ale maksymalnie do 100°C. Celem tego procesu jest zniszczenie i zahamowanie rozwoju drobnoustrojów i przez to przedłużenie trwałości produktów spożywczych przy zachowaniu ich walorów smakowych oraz odżywczych.

Formami pasteryzacji są:

  • tyndalizacja – pasteryzacja trzykrotna w odstępach co 24 godziny
  • apertyzacja – pasteryzacja w hermetycznie zamkniętych opakowaniach np. konserwach lub słojach (wekowanie)
  • sterylizacja – błyskawiczne podgrzanie do temperatury 100-130°C a następnie schłodzenie. Tak powstaje np. mleko UHT.

Pasteryzacji można poddawać mleko, mięso, wędliny, piwo, wino, przetwory owocowe np. dżemy i soki.

Już teraz wiecie dlaczego z pasteryzowanego mleka nie zrobicie kefiru – nie ma w nim potrzebnych do tego procesu bakterii.

.

Jak pasteryzacja wpływa na sok owocowy?

Zgodnie z przepisami polskiego prawa do soków owocowych nie można dodawać konserwantów, sztucznych barwników ani dodatkowego cukru. Możne je jedynie konserwować naturalnymi metodami czyli np. poprzez pasteryzację. Dozwolone jest również dodawanie witamin, jeżeli takie występują naturalnie w danym owocu oraz miazgi i miąższu owocowego uzyskanych w toku produkcji.

Pasteryzacja nie wpływa na smak, zapach oraz kolor soku, jak również na część składników odżywczych takich jak:

  • błonnik
  • węglowodany – w tym cukry
  • minerały (np. magnez, potas, fosfor, wapń)
  • część witamin

Oprócz składników odżywczych to właśnie zapach i smak przekonują mnie do używania soków w zielonym miksowaniu.

.

Miksowanie w zielonych koktajlach soków wyciśniętych z cytrusów 

Jeżeli śledzicie mnie regularnie i znacie zakładkę na blogu Fit przepisy -> Zielone koktajle, to zapewne wiecie, że często polecam dodawanie do koktajli soku jabłkowego jako płynnego składnika – zamiennie z mlekiem roślinnym czy wodą.

Tym razem zaproponuję Wam miksowanie zielonych koktajli z sokami wyciskanymi z cytrusów. Jeżeli nie macie dostępu do świeżych, dobrej jakości owoców cytrusowych taki sok może je z powodzeniem zastąpić – szczególnie podczas nadchodzących wiosenno-letnich miesięcy.

A jeżeli w upalne dni najdzie Was ochota na szklankę zimnego soku to nie krępujcie się, szczególnie rano lub około treningowo. Sok da Wam energetycznego kopa a po treningu uzupełni straty glikogenu. Tylko już go nie dosładzajcie. Owoce są przecież naturalnie słodkie.

Do miksowania potrzebować będziecie mocnego blendera kielichowego – taki poradzi sobie z pestkami, orzechami i zielonymi liśćmi. Potraktujcie proszę te przykłady jako inspirację i dowolnie podmieniajcie soki oraz pozostałe składniki.

.

pasteryzacja nazwy

.

5 przepisów na zielone koktajle z sokami 

.

.1. Mandarynki + szpinak

  • duża szklanka soku z mandarynek
  • 1 łyżka ziarenek siemienia lnianego
  • garść świeżych liści szpinaku

.

pasteryzacja mandarynki

,

.2. Czerwony grejpfrut + jarmuż

  • duża szklanka soku z czerwonego grejpfruta
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • garść liści jarmużu

.

pasteryzacja czerwony grejpfrut

.

.3. Pomarańcza + młody jęczmień

  • duża szklanka soku z pomarańczy
  • 1 łyżka młodego jęczmienia w proszku
  • 1/2 dojrzałego awokado

.

pasteryzacja pomarańcza

.

.4. Czerwona pomarańcza + pietruszka

  • duża szklanka soku z czerwonej pomarańczy
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 4-5 orzechów pekan

.

pasteryzacja czerwona pomarańcza

.

.5. Ananas + kurkuma

  • duża szklanka napoju z ananasa
  • 1 banan
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • szczypta chilli

.

pasteryzacja-ananas

pasteryzacja

.

.

PS

Partnerem artykułu jest marka Andros. Producent w swojej ofercie ma soki naturalne, wyciskane z mandarynek, pomarańczy i czerwonego grejpfruta oraz napój z ananasa. Soki są naturalnie słodkie i pachną oraz smakują soczystymi, dojrzałymi owocami. W składzie napoju znajdziecie sok z ananasa oraz zagęstniki: pektyny owocowe (pozyskiwana ze skórek owoców, pektyny są błonnikiem) oraz guma gellan (bezpieczny stabilizator wytwarzany ze skrobi).

Pod tym linkiem znajdziecie więcej informacji o składzie soków oraz napoju Andros.

Wszystkie soki są pasteryzowane i mają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia – kilka miesięcy. Co dobrze o nich świadczy. Soki przed i po otwarciu przechowujcie w lodówce. Jeżeli wytrąci się w nich osad, co jest zupełnie naturalne, po prostu potrząśnijcie butelką.

I jeszcze jedno – soki Andros kupicie w sklepach Auchan, Carrefour oraz Piotr i Paweł.

.

pasteryzacja soki all

pasteryzacja soki all

.