Błyskawiczne muffiny bananowe bez cukru
Już od dłuższego czasu miałam w planach pieczenie muffinów ale szukałam inspiracji oraz przepisu, który będzie prosty i szybki w wykonaniu. Musiałam nieco zmodyfikować znalezione wskazówki – usunęłam cukier, słodziki oraz część tłuszczu. W ten oto sposób powstały zdrowsze i wciąż słodkie błyskawiczne muffiny bananowe bez cukru, które stały się hitem wśród moich znajomych i rodziny.
Spis treści
Banan jest jednym z najpopularniejszych owoców, uwielbianych przez dzieci i dorosłych – i nic dziwnego, że tak jest! Ten bogaty w potas owoc jest również sycący, co czyni go świetną przekąską, która ogranicza uczucie głodu. Chociaż banany są zwykle podawane jako samodzielna przekąska lub pokrojone na wierzchu płatków śniadaniowych czy owsianki, możesz je wykorzystać także na inne sposoby. Mój ulubiony? To już legendarne wśród moich bliskich i znajomych fit babeczki bananowe!
Pieczenie muffinek bananowych to także łatwy sposób na uzupełnienie swojej diety w potas. Te lekkie i puszyste muffiny bananowe są również wolne od dodanych cukrów. Świetnie nadają się na śniadanie, lunch lub kolację (tak naprawdę, o każdej porze dnia!). Są również super uniwersalne, więc możesz bawić się różnymi smakami, takimi jak waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy nawet czekoladowy, dodając aromaty lub owoce a nawet czekoladę, według własnego uznania.
Babeczki bananowe w wersji fit wymagają jedynie 15 minut na przygotowanie i 20 minut na upieczenie. Zaczynajmy!
Fit babeczki bananowe – na jaką okazję się sprawdzą?
Babeczki bananowe są idealne na każdą okazję. Oznacza to, że możesz je upiec na śniadanie, przekąski, szybkie, lekkie obiady no i oczywiście desery. Co w nich uwielbiam najbardziej? Są bardzo uniwersalne. Możesz dodać własne składniki, które lubisz – orzeszki, miód a nawet gorzką czekoladę – i zawsze możesz liczyć na obłędny smak. Zamiast mąki razowej, śmiało możesz użyć żytniej. Pamiętaj jednak, żeby unikać białej mąki i kalorycznych dodatków – bo przecież to fit babeczki bananowe 😊
Muffiny bez cukru – co dodawać do wypieków zamiast cukru, aby były słodkie i zarazem zdrowe?
Jeśli próbujesz ograniczyć cukier, najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, jest rozpoczęcie od zmniejszenia ilości cukru w swoich wypiekach. Możesz zastąpić część lub całość cukru w swoim przepisie łyżką stołową erytrytolu. Erytrytol jest naturalnym słodzikiem, który jest w około 70% tak słodki jak cukier. Łyżka stołowa erytrytolu ma około 0,2 grama węglowodanów i 0 kalorii. Erytrytol nie ma również wpływu na poziom cukru we krwi lub insuliny. Dodatkowo erytrytol nie ma posmaku, więc dobrze sprawdza się w wypiekach. Inną opcją jest zastąpienie części lub całości cukru w przepisie alkoholami cukrowymi. Alkohole cukrowe są węglowodanami, ale trawimy je inaczej niż cukier. Niektóre przykłady alkoholi cukrowych to ksylitol, sorbitol i maltitol. Mają one mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi i insuliny. Są też często tańsze niż erytrytol. Ksylitol, sorbitol i maltitol mają również znacznie mniej kalorii niż cukier.
W moim przepisie na babeczki bananowe nie ma żadnych substancji słodzących, ponieważ preferuję muffiny bez cukru. Jednak jeśli dla Ciebie babeczki powinny być słodsze, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać którąś z powyższych substancji słodzących.
Muffinki bananowe dla dzieci
Bananowe muffiny dla dzieci są pyszne, lekkie i niezwykle łatwe do zrobienia. Są idealne na śniadanie, lunch, przekąskę, deser, a nawet na specjalne okazje, takie jak urodziny. Nic więc dziwnego, że są uwielbiane zarówno przez najmłodszych, jak i dorosłych łasuchów.
Muffiny to taki wdzięczny wypiek – pozwalają na kontrolowanie ilości zjedzonych porcji a przy tym są takie słodkie choć nie dodałam do nich żadnych dodatkowych słodzików – dojrzałe banany (poczekajcie aż nabiorą cętek) są już same w sobie wystarczająco słodkie. Przygotowanie ciasta zajmuje około 15 minut a pieczenie kolejne dwadzieścia – to się nazywa mega szybka opcja na deser w domu – wręcz idealna gdy musicie szybko coś przygotować dla niezapowiedzianych wcześniej gości.
Błyskawiczne muffiny bananowe – składniki na 12 sztuk
- 3 dojrzałe banany
- 100 ml oleju rzepakowego (rafinowanego – lepiej znosi wysokie temperatury)
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej razowej/graham (typ 1850 – taki przemiał zachowuje w mące więcej minerałów)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką)
PRZYGOTOWANIE – 15 minut
Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. W większej misce ubijamy/miksujemy olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodajemy banany i miksujemy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Migdały możecie zastąpić siekanymi orzechami włoskimi. Ważne aby nie były zbyt drobno pokrojone – mają chrupać podczas jedzenia. Jeżeli potrzebujecie upiec babeczki o delikatnej konsystencji dodajcie zamiast migdałów czy orzechów czubatą łyżkę masła orzechowego.
PIECZENIE – 20 minut – 200 stopni
Przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Błyskawiczne muffiny bananowe bez cukru przyrumienią się, lekko popękają i będą pięknie pachniały bananami. Z ich jedzeniem poczekajcie aż ostygną choć wiem, że to może nie być takie proste – ja zwykle zjadam kilka babeczek zanim jeszcze porządnie ostygną.
.
Z pytaniami i komentarzami zapraszam na Facebooka.
.
.
No prosze- a tak rozkmnialam co zrobić z bananami które już za chwilę „wyjdą” ;).
Wesołych Świąt Monika 🙂
Wesołych i smacznych Świąt:)
Dziękuję i wzajemnie 🙂
Mam mąkę żytnią razową, czy nadaje się?
Tak, śmiało można na takie piec te muffiny:)
Małe, drobne owoce nie zaszkodzą. Lub można je wmieszać delikatnie w ciasto niech się rozłożą równomiernie. Tak jak w tym przepisie: http://www.littlehungrylady.com/2016/05/owocowe-muffiny-zapowiedz-lata.html
Czy można olej rzepakowy zastąpić kokosowym?:)
Nie próbowałam. Wiem, że kokosowy twardnieje po ostygnięciu i bardziej nadaje się do brownie czy innych wypieków o zwartej strukturze. W babeczkach zależy nam na puszystości:)
Przy okazji polecam mój artykuł o oleju koksowym:)
http://www.littlehungrylady.com/2016/04/olej-kokosowy-nie-do-jedzenia.html
Jeśli mam do dyspozycji jedynie keksowke jak długo powinnam piec ciasto ? Pozdrawiam 🙂
Proszę spróbować 35 minut – i sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei. Będzie mokre przez banany ale powinno być wyrośnięte.
Nie rozumiem pytania. W przepisie są podane składniki na 12 babeczek
Dziekuje za super przepis:) moja corka, też slodyczożerca jak ja, zajada sie babeczkami nie podejrzewajac ze… nie ma w nich cukru?????????
Mój ulubiony przepis na muffiny. 😀 Zrobiłam dzisiaj po raz kolejny i znowu wyszły perfekcyjne (a tyle wcześniej próbowałam „super prostych fit” przepisów!). W ramach niewielkich modyfikacji użyłam 80g tłuszczu i muffiny nadziałam odrobiną gorzkiej czekolady i dżemu z czarnej porzeczki. Mniam!
Z mąką żytnią będą OK natomiast oleju kokosowego do spożycia nie polecam:)
http://www.littlehungrylady.com/2016/04/olej-kokosowy-nie-do-jedzenia.html
Nie wiem czy takie fit z użyciem oleju…
A z jakiego to powodu masz zastrzeżenia do oleju?