Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Błyskawiczne muffiny bananowe (bez cukru)

Już od dłuższego czasu miałam w planach pieczenie muffinów ale szukałam inspiracji oraz przepisu, który będzie prosty i szybki w wykonaniu. Musiałam nieco zmodyfikować znalezione wskazówki – usunęłam cukier, słodziki oraz część tłuszczu. W ten oto sposób powstały zdrowsze i wciąż słodkie błyskawiczne muffiny bananowe bez cukru.

Muffiny to taki wdzięczny wypiek – pozwalają na kontrolowanie ilości zjedzonych porcji a przy tym są takie słodkie choć nie dodałam do nich żadnych dodatkowych słodzików – dojrzałe banany (poczekajcie aż nabiorą cętek) są już same w sobie wystarczająco słodkie. Przygotowanie ciasta zajmuje około 15 minut a pieczenie kolejne dwadzieścia – to się nazywa mega szybka opcja na deser w domu – wręcz idealna gdy musicie szybko coś przygotować dla niezapowiedzianych wcześniej gości.

.

Błyskawiczne muffiny bananowe – składniki na 12 sztuk

  • 3 dojrzałe banany
  • 100 ml oleju rzepakowego (rafinowanego – lepiej znosi wysokie temperatury)
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej razowej/graham (typ 1850 – taki przemiał zachowuje w mące więcej minerałów)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką)

PRZYGOTOWANIE – 15 minut

Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. W większej misce ubijamy/miksujemy olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodajemy banany i miksujemy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy migdały i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Migdały możecie zastąpić siekanymi orzechami włoskimi. Ważne aby nie były zbyt drobno pokrojone – mają chrupać podczas jedzenia. Jeżeli potrzebujecie upiec babeczki o delikatnej konsystencji dodajcie zamiast migdałów czy orzechów czubatą łyżkę masła orzechowego.

PIECZENIE – 20 minut – 200 stopni

Przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

 

Błyskawiczne muffiny bananowe bez cukru przyrumienią się, lekko popękają i będą pięknie pachniały bananami. Z ich jedzeniem poczekajcie aż ostygną choć wiem, że to może nie być takie proste – ja zwykle zjadam kilka babeczek zanim jeszcze porządnie ostygną.

 

Błyskawiczne muffiny bananowe

.

Z pytaniami i komentarzami zapraszam na Facebooka.
.
.



16 Discussions on
“Błyskawiczne muffiny bananowe (bez cukru)”