Płatki owsiane – gotować czy nie gotować?
Płatki owsiane jadam prawie codziennie na pierwsze lub na drugie śniadanie. Oprócz zielonych koktajli to właśnie one są dla mnie najszybszą opcją na zjedzenie czegoś przed pracą. Bo jak już siądę do komputera to kolejna okazja do zjedzenia czegokolwiek wypada za kilka godzin. Często zadajecie mi pytanie czy płatki owsiane lepiej jest gotować czy wystarczy zalać je wodą lub mlekiem. Oto cała prawda o przygotowywaniu płatków owsianych.
Spis treści
Płatki owsiane – dlaczego warto je jeść?
Płatki owsiane to głównie węglowodany (68%) ale również białko (13%), tłuszcze (7%), cenny dla nas błonnik (10%) oraz masa witamin, minerałów i antyoksydantów (np. awentramidów). Zobaczcie dlaczego warto włączyć je do codziennego jadłospisu:
.1. Płatki owsiane zawierają zdrowe tłuszcze, w tym gównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), których sami nie potrafimy wytworzyć. Są one nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania komórek oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce oraz leczeniu miażdżycy.
.2. Błonnik – płatki owsiane zawierają błonnik rozpuszczalny w wodzie – chroni on przewód pokarmowy tworząc żele oraz ma właściwości probiotyczne – jest pokarmem dla naszych dobrych bakterii jelitowych. Błonnik obniża też poziom złego cholesterolu we krwi, reguluje poziom glukozy we krwi, wiąże kwasy tłuszczowe oraz toksyny i przyspiesza ich wydalanie z organizmu. Płatki owsiane są również źródłem błonnika nierozpuszczalnego w wodzie – a ten wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku i przez to jest pomocy przy dolegliwościach związanych z nadkwasotą oraz zgagą.
.3. Witaminy i minerały – płatki owsiane to dobre źródło witamin z grupy B, magnezu i selenu a te wpływają zbawiennie na nasz układ nerwowy i samopoczucie. Jesienią, kiedy zabraknie słońca i dopadnie Was chandra przypomnijcie sobie o płatkach owsianych.
.4. Antyoksydanty – owies ma więcej flawonoidów niż inne zboża. Te odpowiadają za walkę z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, uszczelniają naczynia krwionośne. Posiada również wspomniane wcześniej awentramidy, które między innymi chronią przed miażdżycą.
.
Płatki owsiane – gotować czy nie gotować?
Na pewno nie raz słyszeliście, że płatki owsiane koniecznie trzeba gotować bo inaczej są dla nasz szkodliwe. Jest w tym część prawdy a wszystko rozchodzi się o kwas fitynowy czyli fityniany obecne m.in. w nasionach zbóż oraz w strączkach. Kwas fitynowy wpływa negatywnie na wchłanianie żelaza, cynku, magnezu, wapnia sodu i potasu.
.
Warto wiedzieć, że kwas fitynowy neutralizuje:
- mielenie,
- moczenie,
- gotowanie,
- rozdrabnianie,
- kiełkowanie,
- fermentowanie z użyciem bakterii kwasu mlekowego,
- witamina C czyli kwas askorbinowy
UWAGA – drożdże używane do wypieku pieczywa czy ciast nie neutralizują kwasu fitynowego, robi to jedynie zakwas. Lepiej jest wybierać pieczywo na naturalnym zakwasie
.
A wracając do płatków owsianych
Gotować należy te najmniej przetworzone (zwykłe płatki owsiane). Jeżeli kupujecie górskie lub błyskawiczne można zalać je wodą lub mlekiem i od razu jeść.
Ja najczęściej dodaję do płatków cynamon, kakao oraz orzechy i zalewam wszystko niewielką ilością wrzątku. Po kilku minutach dodaję do miski owoce (w nich jest m.in. witamina C) i śniadanie mam gotowe.
Albo wrzucam 2-3 łyżki płatków do zielonego koktajlu i miksuję wszystko na jednolitą masę – koktajl nabiera wtedy dodatkowego błonnika, białka i tłuszczu i staje się bardziej sycący. Polecam.
.
Pierwsze słyszę o tym kwasie 😉 W każdym razie mi zawsze smakowały gotowane więc chyba nie ma się czego bać 😉