Owsianka na 10 sposobów
Od kiedy rzuciłam nabiał (w lecie 2016 roku) owsianka stała się moją ulubioną opcją na śniadanie w tygodniu. W weekendy smażę placki śniadaniowe albo zajadam się goframi ale w tygodniu, przed pracą, jem owsiankę. Oto lista moich ulubionych smaków czyli owsianka na 10 sposobów.
Spis treści
Kilka słów o przygotowaniu płatków
RODZAJE PŁATKÓW OWSIANYCH
W sklepach traficie na płatki owsiane:
- zwykłe – powstają ze sprasowanych nasion owsa. Ze względu na toksyczne dla człowieka fityniany nie możemy zbóż jadać na surowo. Płatki zwykłe należy gotować, nie nadają się do jedzenia bez gotowania
- górskie – to bardziej sprasowane (czyli bardziej przetworzone) ziarna od płatków zwykłych. Płatki górskie można jeść po krótkim moczeniu w wodzie/mleku lub po zmiksowaniu w smoothie lub koktajlu
- błyskawiczne – te zrobione są z drobno ciętych nasion owsa, dlatego po zalaniu płynem błyskawicznie tworzą kleik. Ja osobiście nie przepadam za płatkami tego rodzaju.
.
GOTOWAĆ CZY NIE GOTOWAĆ PŁATKI OWSIANE?
Na to pytanie od strony technicznej odpowiedziałam wyżej. Ale oprócz technikaliów znaczenie mają też Wasze preferencje smakowe. Ja jadam wyłącznie płatki górskie – w owsiankach gotowanych oraz tych krótko moczonych a także w owsiankach nocnych.
Dlatego w wymienionych dalej przepisach znajdują się płatki górskie. Jeżeli wolicie inne to w przepisach gotowanych możecie użyć zwykłych płatków a w każdym przepisie płatków błyskawicznych.
A teraz czas na listę.
.
Owsianka na 10 sposobów
.1. PŁATKI Z MLEKIEM ROŚLINNYM I OWOCAMI
Najprostsza i najszybsza w wykonaniu. Wystarczy 3-4 łyżki płatków górskich zalać niewielką ilością wrzątku, poczekać kilka minut aż napęcznieją a następnie dolać do nich mleka roślinnego. Sprawdzi się sojowe, migdałowe, owsiane.
Potem pozostaje już tylko dorzucenie ulubionych owoców i nasion – polecam łyżeczkę sezamu.
.
.2. KAKAOWA OWSIANKA Z BANANEM
Jeżeli mam ochotę na bardzo kakaową owsiankę to gotuję płatki z bananem, kakao, cynamonem i kilkoma dodatkami. Przepis znajdziecie tutaj.
.
.3. OWSIANKA Z MNÓSTWEM NASION
Taka owsianka to istna bomba minerałów i antyoksydantów zawartych w orzechach, nasionach i gorzkim kakao. Dorzućcie do niej sezonowe owoce a pożywne i pełnowartościowe śniadanie będzie gotowe. Tu podrzucam szczegółowy przepis.
.
.4. Z MARCHEWKĄ, KAKAO I OWOCAMI
Tą owsianką zajadałam się minionej wiosny. Dorzucałam do niej rozmrożone wiśnie, porzeczki i maliny, które świetnie komponują się ze słodyczą tartej marchewki. Masło orzechowe jest tu dodatkiem tłuszczowym i świetnie scala całość w kremową konsystencję. Tu sprawdźcie jak prosto zrobić taką owsiankę.
.
.5. KOKOSOWA OWSIANKA Z OWOCAMI
Jeżeli lubicie smak kokosa to ta owsianka jest dla Was. Z płatkami kokosowymi i mlekiem kokosowym przełamana dżemem z truskawek i nasion chia (tu jest przepis na dżem). A na owsiankę kokosową tutaj.
.
.6. Z KAWĄ I OWOCAMI
Tak – z kawą też można jeść owsiankę. Co więcej – jest wyśmienita w smaku i od rana daje kopa. Sami zobaczcie.
.
.7. OWSIANKA Z KURKUMĄ I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ
Owsianka z kurkumą to był mój faworyt w 2017 roku. Wracam do niej regularnie obowiązkowo dorzucając świeże liście bazylii, które dodają tej owsiance obłędnego aromatu. Próbowaliście już owsianki z kurkumą?
.
.8. PIERNIKOWA OWSIANKA
Kolejne trzy owsianki kojarzą się z jesienno-zimową porą. I o ole dyniową i pomarańczową owsiankę rzeczywiście robię tylko w chłodne półrocze to piernikową zajadam się przez cały rok. Tylko latem dorzucam do niej inne owoce – brzoskwinie zamiast mandarynek.
Oto przepis z poniższego zdjęcia. A tutaj ekstra przepis na piernikową owsiankę z marchewką.
.
.9. OWSIANKA Z DYNIĄ
Jak tylko nadchodzi sezon na dynię robię z nich puree i używam do placuszków, gofrów, babeczek i do owsianki. Dyniowa owsianka z korzenną przyprawą do dyni to MUST EAT jesienną i zimową porą. Przepis znajdziecie pod tym linkiem.
.
.10. POMARAŃCZOWA OWSIANKA
Owsianka z pomarańczą smakuje najlepiej w naszym sezonie na pomarańcze czyli od listopada do marca. Wtedy nie żałujcie sobie i do każdej owsianki dodawajcie pomarańcze – dla smaku, dla aromatu, nie dla witaminy C. Tej więcej znajdziecie w rokitniku lub papryce.
.
Jestem ciekawa, która owsianka przypadnie Wam najbardziej do gustu. Dajcie znaka na FB.
.