Warzywa a’la ryba po grecku
W internecie krąży wiele przepisów na roślinną wersję ryby po grecku. Ryba jest w nich zastępowana kotletami sojowymi, tofu lub selerem. Ja mam dla Was wersję light z niewielką ilością tłuszczu a w roli ryby wystąpią w niej korzeń pietruszki i seler też. Oto korzeniowe warzywa a’la ryba po grecku.
Spis treści
Warzywa a’la ryba po grecku – składniki na kilka porcji
Składniki na „rybę”
- 1 średni korzeń marchewki
- 2 bardzo duże korzenie pietruszki lub 4 średnie
- 1 mniejszy korzeń selera
- 3-4 cm pora
- około 1 litr wody – do gotowania warzyw
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 liści alg nori
- około 150 g mąki ryżowej – ja na tę okazję zmieliłam płatki ryżowe używając do tego robota kuchennego z ostrzem w kształcie litery S. Możecie użyć innej bezglutenowej ale tylko na ryżowej panierka będzie chrupiąca nawet po ostudzeniu warzyw
- około 150-200 ml mleka roślinnego (bez cukru) lub wody
- około 5 łyżek oleju rzepakowego (rafinowanego) – do smażenia
Składniki na duszone warzywa
- 1 kg marchewki
- jeden średni korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 2 średnie cebule
- 1 por – część biała i kawałek zielonej
- 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 200-250 ml wody – około 1 dużej szklanki
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- czarny pieprz
- pieprz cayenne – opcjonalnie
Warzywa a’la ryba po grecku – przygotowanie
Warzywna „ryba”
Ostrzegę Was w tym miejscu. Przygotowanie tego dania zajmuje więcej niż 15 minut (haha). Mi zajęło około 2 godzin z gotowaniem selera i pietruszki oraz przygotowaniem duszonej marchewki. Ale warto. Szczególnie, że przeważnie ta potrawa gości na naszych stołach jedynie w grudniu.
Przygotowania polecam rozpocząć o ugotowania pietruszki i selera, które w tym daniu zastępować będą rybę.
- Selera i pietruszkę obierzcie i pokrójcie w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry selera możecie przekroić jeszcze na pół – w półkola. Tak będzie je łatwiej gotować a potem smażyć
- Warzywa przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i dodajcie do nich przyprawy – 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 płaty nori. Dorzućcie 1 marchewkę i kawałek pora (około 3 cm)
- Gotujcie przez około 15-20 minut. Warzywa powinny być lekko twarde inaczej rozlecą się podczas smażenia
- Wyjmijcie je z garnka i pozostawcie do ostudzenia oraz wyschnięcia
- W między czasie przygotujcie sobie mleko roślinne i mąkę ryżową a na patelni dobrze rozgrzejcie olej
Czas na moczenie i zawijanie selera i pietruszki
- Arkusze nori potnijcie nożyczkami na paski o szerokości 4-5 cm
- Plastry warzyw namoczcie w mleku, obwińcie paskami nori, ponownie namoczcie żeby glony zmiękły i obtoczcie je w mące ryżowej
- Tak przygotowane warzywa smażcie na mocno rozgrzanym oleju przez około 1 minuty na każdej ze stron
- Po zdjęciu z patelni przełóżcie je na talerz żeby ociekły z nadmiaru oleju
Duszone warzywa
Na tym etapie będzie dużo tarcia a potem mieszania. Ale w sumie można się przy tym nieźle oderwać od rzeczywistości i wyżyć na korzeniach marchewki i selera.
- Korzenie marchewki i pietruszki oraz połówkę selera obierzcie i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach
- Na patelni lub w garnku podsmażcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz talarki pora. Wykorzystajcie do tego olej rzepakowy i na tym etapie dorzućcie przyprawy – liście laurowe oraz ziele angielskie
- Jak tylko cebula i por zeszklą się przełóżcie do nich tarte warzywa i podlejcie wodą. Około 200 ml wody na tym etapie wystarczy.
- Warzywa szybciej zmiękną jak przykryjecie naczynie pokrywką
- A jak już się to stanie (czyli zmiękną) dodajcie do nich pieprz w ilości wedle uznania, cayenne (opcjonalnie) oraz przecier pomidorowy
- Wszystko dokładnie wymieszajcie i duście razem przez kolejne 10-15 minut. Jeżeli warzywa będą za suche dolejcie jeszcze pół szklanki wody. Warzywa będą gotowe jak zmiękną.
Warzywa a’la ryba po grecku – składanie potrawy
Zbliżmy się już do końca. Mając przygotowane duszone warzywa oraz smażoną pietruszkę i selera możecie przystąpić do „złożenia” potrawy.
W dowolnym naczyniu, ja użyłam do tego glinianej formy do pieczenia, przekładajcie warzywa warstwami.
Podawajcie je z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Przyznam się Wam w tym miejscu, że osobiście najbardziej smakuje mi pietruszka w roli zamiennika ryby.
Tak przygotowane warzywa a’la ryba po grecku świetnie smakują podane na ciepło i na zimno. W lodówce wytrzymają do 3-4 dni. Ale możecie je też zamknąć w słoikach i w ten sposób zagotować. Po krótkiej pasteryzacji i przechowywane w lodówce dotrwają nawet do miesiąca.
Inne świąteczne przepisy znajdziecie pod tym linkiem.
I tak – to nie jest pierwszy przepis na warzywną „rybę”, który znajdziecie w sieci. Jest ich tam cała masa – polecam przekilkać się przez pierwsze 2-3 strony wyszukiwarki. Ja w swoim polecam smażyć korzenie pietruszki. Reszta składników i przygotowanie nie odbiega znacznie od przyrządzania klasycznej „ryby po grecku” jaką znam z rodzinnego domu. Nie ma tu żadnej innowacji. Ma być blisko tradycyjnego przepisu tylko bez ryby.
.
.