Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Japonia

Domowy ramen kimchi

W restauracjach azjatyckich na całym świecie spotkasz kimchi ramen, połączenie tradycyjnych smaków Korei i Japonii. Ramen to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, a kimchi jest symbolem kuchni koreańskiej. Obie tradycje zostały połączone w jedno, dzięki czemu otrzymaliśmy pikantną potrawę bogatą w witaminy i związki mineralne. Jeśli przyjdzie ci ochota na egzotykę, możesz przyrządzić taką zupę w domu.

Jak zrobić Ramen? Poczuj się jak mieszkaniec Kraju Kwitnącej Wiśni

Nie wiadomo dokładnie kiedy ramen trafił do Japonii. Są dwie teorie, które mogą wyjaśniać początki tej zupy w Kraju Kwitnącej Wyspy. Pierwsza wskazuje na mandżurskiego uczonego Shu Shunsui, który z Chin uciekł do Japonii i tam zaczął gotować chińską zupę. Według drugiej, na początku XX wieku chińscy kucharze otworzyli sklep w Tokio, gdzie sprzedawali makaron o nazwie „Shina Soba”, który stał się podstawą ramenu. Obecnie restauracje i bary serwujące ramen mnożą się

Czytaj…

Okonomiyaki, czyli japońska pizza – jak ją przygotować?

Nie bardzo wiesz, co dziś zrobić najbliższym na obiad? Pomyśl o okonomiyaki. Serio! Przygotowanie tego tradycyjnego dania kuchni japońskiej nie jest trudne. Wystarczy ciasto naleśnikowe, kapusta pekińska oraz ulubione przez rodzinę dodatki. Potrawa jest oryginalna i efektowna, przy czym można je podać także na śniadanie czy kolację. Na wierzch układamy świeże kiełki i zdrowe kiszone warzywa. W zależności od przepisu okonomiyaki przypominają nasze naleśniki lub pizzę.