Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wege kuchnia nie musi być ani trudna, ani nudna. Rozpocznij przygodę z roślinną kuchnią, bazując na moich przepisach wegetariańskich. Daj porwać się kolorom, smakom i aromatom! Obiecuję – nie znajdziesz tu nudny, a każdy z wegetariańskich przepisów przypadnie do gustu nawet zagorzałym mięsożercom.

Przepisy wegetariańskie

Chia, czyli szałwia hiszpańska. Jak stosować ją w kuchni?

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, która jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz Gwatemali, a jej odżywcze wartości doceniali już Aztecy i Majowie. Nasiona chia jako naturalne źródło wartościowego białka polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie czy kulturystom. Nasiona znajdują wiele zastosowań w kuchni, m.in. jako dodatek do zup, jogurtów, koktajli czy sosów.

Co zrobić, by bezmięsne dania na grillu były równie apetyczne jak mięsne? Odkryj nasze triki!

Planujecie przygotować bezmięsną grillową ucztę? To możliwe! Kolorowe warzywa, słodkie owoce, grzyby, sery czy tofu to podstawowe składniki, z których można przygotować wiele fantastycznych potraw o niezapomnianych smakach. Wystarczy jedynie szczypta przypraw, odrobina wyobraźni i dobrze rozgrzany ruszt. Zaczynamy! Bez mięsa wcale nie oznacza, że bez smaku! Grillowanie to doskonała okazja na przygotowanie pysznych, aromatycznych i wyjątkowo różnorodnych dań z wielu stron świata. Na ruszcie oprócz warzyw można piec również

Czytaj…

Tapioka – przepisy na desery i potrawy

Tapioka wytwarzana jest z manioku, egzotycznej rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Powstaje w procesie mielenia bulwy manioku i najczęściej ma postać mąki lub kuleczek przypominających kaszę. Tapioka jest stosowana do zagęszczania musów, sosów, kisieli czy puddingów, może zastąpić makaron lub tradycyjną kaszę, świetnie sprawdza się jako główny składnik deserów. Może być też używana jako zamiennik mąki. Co można zrobić z tapioki, aby wykorzystać wszystkie jej właściwości odżywcze i

Czytaj…

Jak grillować warzywa, aby były smaczne? Porady dla wegan

Grillowanie warzyw nie jest trudne, jednak wymaga dobrej organizacji – dzięki temu potrawy smakują idealnie. Warto również dodać do nich przyprawy albo wcześniej je zamarynować, co doda im niesamowitego smaku i aromatu. Oto krótki poradnik dla wszystkich, którzy chcieliby przygotować perfekcyjne warzywa z grilla.

Smaczne i lekkie dania na Wielkanoc

Wielkanoc i Boże Narodzenie to najważniejsze święta Polaków. To wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań i pysznych potraw. Święta skupiają wokół stołu rodzinę i bliskich sobie ludzi. Nieodłącznym ich elementem są wspólnie celebrowane posiłki. Jakie smakołyki przygotować na świąteczny stół? Wiele potraw przygotowuje się w oparciu o tradycyjne receptury, ale jest też miejsce na nowoczesną kuchnię. Co zrobić, aby Wielkanoc była nie tylko czasem radości, ale również kulinarnej rozkoszy?

Jajecznica z imbirem i cebulką

Na świecie są miliony smakoszy jajecznicy w tysiącu smakach. Tę prostą potrawę w wersji podstawowej można sporządzić szybko przy pomocy podręcznego sprzętu kuchennego i łatwo dostępnych produktów. Dzięki jajecznicy zdrowo naje się osoba, która dba o linię, gdyż jajka są niskokaloryczne. Lista dodatków do jajecznicy jest nieskończenie długa. Niektóre, jak imbir, mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Co powinno być na śniadaniu wielkanocnym? Co i gdzie kupić?

W święta wielkanocne nie może zabraknąć tradycyjnego śniadania! Sprawdź, co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole i gdzie kupić składniki. Zmartwychwstanie Pana Jezusa świętujemy w naszym kraju wyjątkowo uroczyście, a potrawy wielkanocne mają nie tylko długą tradycję, ale także swoją wyjątkową symbolikę.

Fermentacja warzyw w domu – od czego zacząć?

Całe generacje Polaków korzystają z niezwykłych walorów smakowych fermentowanych produktów, a lekarze i dietetycy doceniają ich zdrowotne wartości. Dzięki unikalnym właściwościom odżywczym i probiotycznym domowe kiszonki to prawdziwe skarbnice zdrowia zamknięte w słoiku. Specjalne kultury bakterii zatrzymują proces gnicia, co znacznie wydłuża okres przydatności kiszonek do spożycia. Co można kisić i jak to robić?

Jak przygotować idealne wege śniadanie – pomysły i przepisy

Według zaleceń dietetyków, śniadanie powinno dostarczać nawet do 1/3 całodziennego zapotrzebowania energetycznego. Pierwszy posiłek ma za zadanie nie tylko pobudzić organizm do działania na pierwszą część dnia, ale również powinien być źródłem niezbędnych składników odżywczych, takich jak pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Rezygnacja z jajek, nabiału i mięsa nie musi oznaczać nudnych posiłków. Wystarczy dobrze skomponować wybrane produkty, by zamienić poranek w ucztę.

Zupa krem z białych warzyw – prosty przepis na potrawę

Zupa krem z białych warzyw to kulinarna perełka, łącząca w sobie prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Jest to idealna propozycja na chłodne dni, gdy potrzebujemy czegoś, co nie tylko rozgrzeje, ale także będzie lekkie i odżywcze. Oto przepis, który pozwoli Ci stworzyć tę wyjątkową zupę w zaciszu własnej kuchni.

Przepisy wegetariańskie – pomysły na dania z warzywami z roli głównej 

Przepisy wegetariańskie zyskały w ostatnich latach na popularności. Miliony ludzi decyduje się jeść mniej mięsa, drobiu i ryb, zastępując je większą ilością warzyw. Istnieje wiele powodów, dla których ludzie sięgają po przepisy wegetariańskie. Niektórzy robią to z powodów zdrowotnych, inni z powodów religijnych, niektórzy z pobudek etycznych, a jeszcze inni dlatego, że po prostu wolą nie jeść mięsa lub ryb. Niezależnie od tego, jaki jest Twój powód przejścia na dietę wegetariańską, oto moja kolekcja łatwych do wykonania wegetariańskich przepisów. Wszystkie te potrawy zawierają warzywa jako główne składniki. Dodatkowo, przepisy na wegetariańskie obiady są również zbilansowane, aby zapewnić Ci wszystko, czego potrzebujesz od dobrze zbudowanego planu żywienia.

Dania wegetariańskie – warzywne inspiracje

Pierwszym krokiem do stworzenia pysznych dań wegetariańskich jest wybór odpowiednich składników. Ważne jest, aby wiedzieć, które warzywa są odpowiednie dla diety wegetariańskiej, a których lepiej unikać. Ważne jest również, aby wiedzieć, które składniki można łączyć z różnymi produktami. Na przykład, niektóre warzywa dobrze komponują się z serem, podczas gdy inne sprawdzają się z bezmlecznymi alternatywami, takimi jak mleko kokosowe lub orzechy nerkowca. Dania wegetariańskie są często zdrowe i niskokaloryczne, ale ważne jest, aby wybrać odpowiednie składniki, które po prostu lubimy. Warzywa są niskokaloryczne, ale mają wysoką zawartość błonnika, witamin i minerałów takich jak np.: wapń. To czyni je idealnym wyborem dla zdrowej, zbilansowanej diety.

Wegetariańskie obiady dla całej rodziny

Wiele potraw bazujących na warzywach, idealanie nadaje się jako główne danie obiadowe. Oto kilka szybkich pomysłów na zdrowe, smaczne i pożywne wegetariańskie obiady. Przyprawione curry z soczewicy i warzyw – aromatyczny obiad wegetariański, gotowany z soczewicą i dużą ilością przypraw. Jest to bardzo łatwe i szybkie do wykonania danie. Możesz podać je z ryżem lub chlebem naan na pyszny i zdrowy wegetariański obiad. A może tacos z warzywami i fasolą? To popularny posiłek i możesz uczynić go całkowicie wegetariańskim, używając fasoli i warzyw zamiast mięsa. Możesz dodać swoje ulubione warzywa i połączyć je z fasolą kidney, uzyskasz wtedy smaczny i pożywny wegetariański obiad. Masz ochotę na zupę? Zupa z marchwi i soczewicy to świetny sposób na zachowanie zdrowia. Jest łatwa do wykonania, bardzo pożywna i możesz uczynić ją wegetariańską, używając soczewicy zamiast mięsa. Jest zdrowa, pyszna i bardzo pożywna!