Placki z owocami zamiast jajka
Od kiedy kilka lat temu porzuciłam nabiał poszukuję zamienników dla jajek w wypiekach i daniach smażonych takich jak naleśniki i placuszki. W tym zestawieniu zebrałam moje przepisy na pancakes z owocami.
Spis treści
Słowo na początku
Do przygotowaniu tych placków niezbędny jest blender kielichowy z mocnym silnikiem. Ja używam wysokoobrotowego blendera kielichowego z silnikiem o mocy 1400W. Taki miksuje owoce z wodą albo mlekiem roślinnym oraz mąką na idealnie gładkie ciasto. Z takiego ciasta wyjdą puszyste placuszki – bez dodatku proszku do pieczenia.
.
Owoce zamiast jajka
Jajka nie są niezbędne do „zlepienia” ciasta. Ciasto na placki (pancakes), naleśniki, pierogi a nawet makaron udaje się zrobić bez dodatku jajek i ich zamienników. W tym przypadku wybraną mąkę łączy się z ciepłą wodą i czeka około 20-30 minut aż „zacznie pracować”. To oczywiście olbrzymi skrót. To jakie wyjdzie ciasto i jakie danie ma z niego powstać zależy od rodzaju mąki i sposobu jej wyrabiania.
Dużo szybciej jest dodać do mąki zamienniki jajek, do których należą m.in. owoce i siemię lniane. Owoce z dużą zawartością błonnik i naturalnych substancji żelujących nadają się najlepiej (banan, gruszki, śliwki). Należy pamiętać, że potrawa przejmie ich smak.
- banany – są najbardziej popularnym zamiennikiem jajek w roślinnych wypiekach, o nich będzie na końcu
- jabłka
- gruszki
- śliwki
- brzoskwinie i nektarynki
Oto proste i bardzo smaczne placki z owocami zamiast jajek.
.
Pancakes z owocami
.1. ŚLIWKI
Świeże śliwki doskonale żelują ciasto (powidła też ale o nich napiszę Wam w innym zestawieniu). Do ciasta na te placki wystarczy wrzucić 5-6 dojrzałych śliwek i niewielką ilość siemienia lnianego (link).
Te ze śliwkami, kakao, śliwkami i szczyptą chilli też wyszły wyśmienite (link).
.
.2. GRUSZKI
Co powiecie na kukurydziane placuszki słodzone gruszką. Do tego bez tłuszczu – jedynie z 3 składników. Ja powiem TAK i bardzo Wam je polecam na proste i szybkie śniadanie. Tu podaję link do przepisu.
Gryczane placuszki z gruszką też wychodzą wyśmienite (link).
.
.3. JABŁKA
Same jabłka nie poradzą sobie ze z żelowaniem ciasta. Zawierają za dużo wody. Do tego przepisu dodałam również siemię lniane w ziarenkach. Mocny mikser poradził sobie ze zmieleniem ziarenek a ciasto wyszło gładkie i jednolite (link).
A jednak zrobienia placuszków z samym jabłkiem, bez dodatku siemienia lnianego, też jest możliwe. Na mące kukurydzianej z dodatkiem cynamonu (link).
.
.4. BRZOSKWINIE I NEKTARYNKI
Te placuszki to moje najnowsze odkrycie. Są delikatne, gładkie i pachną cudownie. Możecie wykorzystać w nich nektarynkę lub brzoskwinię (link).
.
.5. BANANY
Na blogu mam kilkanaście, o ile nie więcej, przepisów na bananowe placuszki. W tym zestawieniu wymienię tylko kilka z nich. Dojrzałe banany nie wymagają miksowania w blenderze – wystarczy je dobrze rozgnieść widelcem a następnie wymieszać z innymi składnikami.
Pancakes z owocami – z pomarańczą i bananem
A do tego z gorzkim kakao. Niebo w gębie (link).
.
Banan i tarte jabłko
W tym przepisie banan robi za jajko a tarte jabłko dodaje tekstury. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia blendera (link).
.
Kurkuma i chilli
A co powiecie na bananowe pancakes z kurkumą i chilli. Ja mówię TAK, podaję link do przepisu i namawiam Was gorąco na spróbowanie.
Pod tym linkiem znajdziecie więcej przepisów na pancakes z bananami.
.