Śliwkowe placuszki na leniwe śniadanie | wegańskie
Pomysł na te śliwkowe placuszki podsunęła mi moja rodzona siostra, która z podobnej kombinacji składników robi gofry. Dzieciaki zajadają się nimi a w cieście przemyca jeszcze jarmuż. W moim przepisie jarmużu nie ma ale są śliwki – i sprawdzają się doskonale w wegańskich pancakes jako zamiennik jajek a w moim przypadku bananów, których akurat nie miałam w kuchni.
Spis treści
W czym i na czym zrobić śliwkowe placuszki?
Do zmiksowania ciasta polecam wykorzystać blender kielichowy
- z mocnym silnikiem (taki poradzi sobie z rozdrabnianiem siemienia lnianego i innych twardych składników)
- ze szklanym kielichem (w dłuższej perspektywie jest bardziej higieniczny od plastikowego, który po czasie zarysowuje się i nie wiadomo co w tych rysach siedzi).
Tu znajdziecie przykład takiego blendera – ten model miksuje moje koktajle, ciasta na placki i gofry już od ponad 4 lat.
.
Śliwkowe placuszki – składniki na 16 mniejszych sztuk
- 100 g płatków owsianych – błyskawicznych albo górskich
- 200 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się sojowe lub owsiane
- 1 łyżka siemienia lnianego – w ziarenkach
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 4 większe lub 5 mniejszych śliwek – świetnie sprawdzą się dojrzałe węgierki
Do składników nie dodaję cukru – śliwki mają go wystarczająco dużo w sobie. A poza tym lubię placki polać miodem i jeść z owocami.
.
Śliwkowe placuszki – przygotowanie
- W pierwszej kolejności zmiksujcie ze sobą: płatki, siemię lniane, mleko i olej. Do momentu, w którym zobaczycie, że ziarenka siemienia rozdrobniły się
- Dopiero wtedy wrzućcie do ciasta umyte i pozbawione pestek śliwki
- Teraz wystarczy już minuta-dwie i ciasto będzie gotowe
- Nakładajcie je łyżką na rozgrzaną, suchą patelnię – porcja oleju (2 łyżki) wlana do miksowanego ciasta wystarczy aby te placuszki (pancakes) się usmażyły
16 sztuk placuszków wyszło mi z nakładania porcji ciasta łyżką stołową – 1 łyżka na jeden placuszek.
Podawajcie je z:
- miodem
- ulubionymi owocami – najlepiej świeżymi, sezonowymi, lokalnymi
- pokruszonymi orzechami
.
UWAGA
Te placuszki smażą się bardzo szybko więc nie ustawiajcie patelni na wysokiej temperaturze – u mnie wystarczyła 6-tka w skali od 0 do 9.
.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
A po inne przepisy na placuszki śniadaniowe (pancakes) zaglądajcie tutaj.