Kakaowe placki z pomarańczą i bananem
Placki to bardzo prosty i smaczny sposób na weekendowe śniadanie. Coś czuję, że te kakaowe placki z pomarańczą i bananem, lekko podkręcone chilli, posmakują wielu z Was.
Spis treści
Niezbędnik
Ponieważ w tym przepisie częścią ciasta jest pomarańcza, to do jego przygotowania będziecie potrzebować blendera kielichowego z mocnym silnikiem. Takiego, który zmiksuje białe błony pomarańczy na gładki płyn.
Jeżeli nie macie takiego urządzenia to do ciasta wlejcie sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy.
.
Kakaowe placki z pomarańczą i bananem – składniki na 12-14 sztuk
- 200 ml mleka roślinnego – ja użyłam sojowego ale sprawdzi się również owsiane lub migdałowe
- 180 g mąki – zmieszałam jaglaną z orkiszową
- 1 duży, bardzo dojrzały banan
- mała pomarańcza
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- opcjonalnie szczypta chilli – użyłam pieprzu cayenne
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
.
Kakaowe placki – przygotowanie
- Do blendera wlejcie mleko, olej rzepakowy, wrzućcie kawałki banana i obraną pomarańczę
- Zmiksujcie wszystko na gładki płyn – mocny blender poradzi sobie z pomarańczą
- W kolejnym kroku wsypcie do kielicha mąkę, kakao oraz chilli
- Miksujcie chwilę aż składniki się połączą
- Przelejcie ciasto do miski – z niej łatwiej będzie Wam nakładać porcje ciasta łyżką na patelnię
- Suchą patelnię podgrzejcie na średniej temperaturze – u mnie jest to przeważnie 6 w skali od 0 do 9
- Nakładajcie ciasto łyżką (2 łyżki na jeden placek) formując okrągłe placki
- Smażcie po 2-3 minuty na każdej ze stron uważając aby nie przypalić ciasta. Te placki smażą się bardzo szybko
Te placki świetnie smakują podane z roślinnym jogurtem lub polane syropem klonowym. Dżem lub powidła też będą tu pasować.
Inne przepisy na śniadaniowe pancakes znajdziecie na blogu pod tym linkiem. Dajcie znać na FB, do których smaków wracacie najczęściej.
.
.