Placuszki gryczane z gruszką
Szybkie i proste w przygotowaniu a do tego bez glutenu i dodatkowego cukru. Takie właśnie są te placuszki gryczane z gruszką. Kto ma ochotę spróbować?
Spis treści
Zacznijcie od
Przygotowania sobie narzędzi do pracy:
- miski, w której wymieszacie składniki
- patelni o nieprzywierającej powłoce – na takie można smażyć bez dodatkowego tłuszczu
- oraz robota kuchennego lub ręcznego blendera, którym zmiksujecie gruszkę na mus. Ja wykorzystałam małą nakładkę na robota kuchennego. Blender kielichowy tutaj się nie sprawdzi – jest za duży na miksowania jednej gruszki
.
Placuszki gryczane z gruszką – składniki na 12-14 placków
- 1 dojrzała gruszka – powinna być miękka i soczysta
- 200 ml mleka (napoju) roślinnego – sojowe, owsiane lub migdałowe będą ok
- 150 g jasnej mąki gryczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
.
Placki gryczane – przygotowanie ciasta
- Zacznijcie od zmiksowania gruszki na mus – pozbawcie ją ogonka i gniazda z nasionkami ale skórkę zostawcie
- Przełóżcie mus do miski i wlejcie do niego olej oraz mleko roślinne. Dokładnie wszystko wymieszajcie
- W kolejnym kroku, do mokrych składników, dosypujcie partiami mąkę gryczaną stale mieszając tak aby nie powstawały grudki mąki
- Ciast będzie się lekko ciągnąć – mus z gruszki zadziała tu żelująco
- Ciasto nakładajcie na suchą, rozgrzaną patelnię (u mnie 6 w skali od 0 do 9) i smażcie po kilka minut na każdej ze stron.
UWAGA – te placki smażą się bardzo szybko.
Wychodzą zwarte i bardziej twarde od owsianych. W smaku są bardzo wytrawne – cukier z gruszki nie wybija się w nim na prowadzenie. Ale podane z owocami, syropem klonowym a nawet z jogurtem roślinnym smakują rewelacyjnie.
Inne przepisy na śniadaniowe placki znajdziecie tutaj. Jestem ciekawa, które posmakowały Wam najbardziej. Dajcie znaka na FB.
.
.
.