Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Wytrawne gryczane placuszki plus pasta z białej fasoli

Te gryczane placuszki są świetną alternatywą do pieczywa. Możecie podawać je w formie kanapeczek, tacos albo a’la burgerów. Koniecznie z pastą z białej fasoli. Smacznego i na zdrowie.

Gryczane placuszki – porady na początek

Narzędzia:

  • Do przygotowania ciasta na placuszki wykorzystajcie blender kielichowy – będzie szybciej
  • Natomiast składniki na pastę z fasoli polecam zmiksować w robocie kuchennym posiadającym ostrze w kształcie litery S lub ręcznym blenderem
  • Do smażenia placków przyda się patelnia z nieprzywierającą powłoką.

Sposób na miękkie gryczane placki:

Smażenie placków czy naleśników z mąki gryczanej nie jest prostą sprawą. Łamią się one i kruszą przeraźliwie co czyni je niezdatnymi do zwijania czy nawet składania na pół. Ale jest na to sposób.

Po zdjęciu placków z patelni przełóżcie je na talerz i przykryjcie np. drugim talerzem. Albo przełóżcie do pojemnika z przykrywką. W ten sposób placki będą parowały w zamknięciu i zamiast wyschnąć „na kamień” staną się miękkie – idealne do zwijania/składania.

Dodatki do placków:

Do tych wegańskich, wytrawnych placków pasować będzie wyraźna w smaku pasta z białej fasoli (przepis znajdziecie poniżej), świeże warzywa i dużo zielonych dodatków – sałata, kiełki, szczypiorek.

Im więcej warzyw do nich zjecie tym lepiej – dla zdrowia.

.

Gryczane placuszki – składniki 

Ilość placuszków zależna będzie od tego, jak duże placki usmażycie. Nakładając 3 łyżki ciasta na jeden placek wyszło mi w sumie 11 sztuk.

A oto lista składników na ciasto:

  • 130 g mąki gryczanej
  • 240 ml zimnej wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego w ziarenkach + wrzątek do ich zalania (ok 50 ml)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • świeżo mielony, czarny pieprz

.

Gryczane placuszki – wykonanie

  1. Siemię lniane zalejcie wrzątkiem – po kilku minutach wytrąci się żel (wystarczy odczekać 5-10 minut)
  2. W blenderze kielichowym zmiksujcie zimną wodę z tak przygotowanym siemieniem
  3. Następnie dodajcie do nich olej i chwilę miksujcie
  4. Na końcu wsypcie mąkę i świeżo mielony pieprz (ilość pieprzy wedle uznania – ja lubię duuużo) i miksujcie chwilę aż składniki się połączą

Teraz możecie smażyć placki nakładając je łyżką na dobrze rozgrzaną, suchą patelnie. Ja smażę na poziomie 7 w skali 0-9. Wystarczy po kilka minut na każdej ze stron – do momentu aż placki przyrumienią się.

Po zdjęciu z patelni nie zapomnijcie wsadzić je pod drugi talerz lub do zamykanego pojemnika. Stygnąc w ten sposób nabiorą wilgoci i będą idealne do składania.

.

gryczane placuszki warzywa

.

Składniki na pastę z białej fasoli:

Tym razem zamiast ciecierzycy jest fasola. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować razem na jednolitą masę blenderem ręcznym lub w robocie kuchennym:

  • 200 g białej fasoli – ugotowanej lub z puszki
  • 1 łyżka pasty tahina
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • około 1/4 szklanki woda – ilość potrzebna do zmielenia i połączenia się składników

.

Sposób podania

Gryczane placuszki możecie podawać w formie takich oto „odkrytych” kanapek

gryczane placuszki kanapki

albo zwijać je w łódeczki przypominające tacos

gryczane placuszki kolaż

Albo możecie też kanapkę przykryć drugom plackiem i zjeść wszystko jak burgera.

gryczane placuszki burger

.

A poniżej podaję Wam linii do innych przepisów na wytrawne placuszki:

5 Komentarzy w dyskusji
“Wytrawne gryczane placuszki plus pasta z białej fasoli”