Wytrawne gryczane placuszki plus pasta z białej fasoli
Te gryczane placuszki są świetną alternatywą do pieczywa. Możecie podawać je w formie kanapeczek, tacos albo a’la burgerów. Koniecznie z pastą z białej fasoli. Smacznego i na zdrowie.
Spis treści
Gryczane placuszki – porady na początek
Narzędzia:
- Do przygotowania ciasta na placuszki wykorzystajcie blender kielichowy – będzie szybciej
- Natomiast składniki na pastę z fasoli polecam zmiksować w robocie kuchennym posiadającym ostrze w kształcie litery S lub ręcznym blenderem
- Do smażenia placków przyda się patelnia z nieprzywierającą powłoką.
Sposób na miękkie gryczane placki:
Smażenie placków czy naleśników z mąki gryczanej nie jest prostą sprawą. Łamią się one i kruszą przeraźliwie co czyni je niezdatnymi do zwijania czy nawet składania na pół. Ale jest na to sposób.
Po zdjęciu placków z patelni przełóżcie je na talerz i przykryjcie np. drugim talerzem. Albo przełóżcie do pojemnika z przykrywką. W ten sposób placki będą parowały w zamknięciu i zamiast wyschnąć „na kamień” staną się miękkie – idealne do zwijania/składania.
Dodatki do placków:
Do tych wegańskich, wytrawnych placków pasować będzie wyraźna w smaku pasta z białej fasoli (przepis znajdziecie poniżej), świeże warzywa i dużo zielonych dodatków – sałata, kiełki, szczypiorek.
Im więcej warzyw do nich zjecie tym lepiej – dla zdrowia.
.
Gryczane placuszki – składniki
Ilość placuszków zależna będzie od tego, jak duże placki usmażycie. Nakładając 3 łyżki ciasta na jeden placek wyszło mi w sumie 11 sztuk.
A oto lista składników na ciasto:
- 130 g mąki gryczanej
- 240 ml zimnej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego w ziarenkach + wrzątek do ich zalania (ok 50 ml)
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- świeżo mielony, czarny pieprz
.
Gryczane placuszki – wykonanie
- Siemię lniane zalejcie wrzątkiem – po kilku minutach wytrąci się żel (wystarczy odczekać 5-10 minut)
- W blenderze kielichowym zmiksujcie zimną wodę z tak przygotowanym siemieniem
- Następnie dodajcie do nich olej i chwilę miksujcie
- Na końcu wsypcie mąkę i świeżo mielony pieprz (ilość pieprzy wedle uznania – ja lubię duuużo) i miksujcie chwilę aż składniki się połączą
Teraz możecie smażyć placki nakładając je łyżką na dobrze rozgrzaną, suchą patelnie. Ja smażę na poziomie 7 w skali 0-9. Wystarczy po kilka minut na każdej ze stron – do momentu aż placki przyrumienią się.
Po zdjęciu z patelni nie zapomnijcie wsadzić je pod drugi talerz lub do zamykanego pojemnika. Stygnąc w ten sposób nabiorą wilgoci i będą idealne do składania.
.
.
Składniki na pastę z białej fasoli:
Tym razem zamiast ciecierzycy jest fasola. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować razem na jednolitą masę blenderem ręcznym lub w robocie kuchennym:
- 200 g białej fasoli – ugotowanej lub z puszki
- 1 łyżka pasty tahina
- 1 duży ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- około 1/4 szklanki woda – ilość potrzebna do zmielenia i połączenia się składników
.
Sposób podania
Gryczane placuszki możecie podawać w formie takich oto „odkrytych” kanapek
albo zwijać je w łódeczki przypominające tacos
Albo możecie też kanapkę przykryć drugom plackiem i zjeść wszystko jak burgera.
.
A poniżej podaję Wam linii do innych przepisów na wytrawne placuszki:
przepis świetny, na pewno wkrótce go wypróbuję! 🙂
a z ciekawości – używasz mąki gryczanej palonej czy nie? 🙂
Białej mąki gryczanej czyli niepalonej:)
A czy mąkę gryczaną mogę zastąpić mąką żytnią? 🙂
Można:)
pyszności!