Ciastka z ciecierzycy
Trudno w to uwierzyć ale do przygotowania tych smacznych ciasteczek wystarczą trzy składniki. Oto bardzo prosty i szybki przepis na ciastka z ciecierzycy. Bez mąki i bez proszku do pieczenia.
Spis treści
Robotem lub blenderem ręcznym
Ze zmiksowaniem tego gęstego ciasta poradzi sobie robot kuchenny z nożem w kształcie litery S lub blender ręczny. Kielichowy blender będzie za słaby a dla ułatwienia miksowania do ciasta nie powinno się dodawać żadnych płynów oprócz syropu.
Ciasto powinno wyjść bardziej gęste niż hummus. Ze zmiksowanej gładkiej masy powinno dać się formować kulki.
.
Ciastka z ciecierzycy – składniki na około 16 sztuk
- 500 g ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek masła orzechowego – tu podpowiadam jak zrobić domowe masło orzechowe
- 4-6 łyżek syropu z agawy lub syropu klonowego
.
Ciastka z ciecierzycy – przygotowanie
- Ciecierzycę namoczcie na około 8 godzin a potem ugotujcie. Albo użyjcie gotowej ze słoika. Przed zmiksowaniem dokładnie opłuczcie ją w zimnej wodzie i odsączcie
- Nastawcie piekarnik na 180 stopni (góra – dół) – bez termoobiegu
- Zmiksujcie wszystkie składniki w robocie kuchennym lub ręcznym blenderem. Ciasto powinno wyjść gęste i gładkie
- Formujcie z ciasta kulki i nakładajcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja używam silikonowej maty do pieczenie
- Kulki delikatnie rozgniećcie ręką tak aby powstały ciastka o grubości około 1 centymetra
Czas pieczenia to 20 minut. Poczekajcie aż ciastka wystygną w piekarniku.
Te ciasteczka wychodzą chrupkie na zewnątrz i idealnie wilgotne w środku.
Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
.
.
Inne przepisy na ’zdrowsze od sklepowych’ ciastka znajdziecie pod linkiem.
Dajcie znać na FB jakie są Wasze ulubione wegańskie przepisy na chrupiące ciasteczka.
.