Orkiszowe placki z jabłkiem i cynamonem
Proste, szybkie i smaczne. Takie śniadania lubię. W weekendy mam trochę więcej czasu ale wolę poświecić go na jedzenie i picie kawy a nie na stanie przy garach. Te orkiszowe placki z jabłkiem i cynamonem nie wymagają długiego przygotowywania. Są błyskawiczne. Takie lubię.
Spis treści
Kilka słów wstępu
Do przygotowania ciasta na te placuszki przyda się Wam blender kielichowy z mocnym silnikiem (minimum 1000 W). Taki poradzi sobie ze zmieleniem nasion siemienia lnianego oraz jabłka ze skórką na gładkie ciasto.
W tym przepisie właśnie jabłko oraz siemienia lniane zastępują jajka. W zależności od tego jaki chcę uzyskać smak jako zamienniki jajek w mojej roślinnej kuchni wykorzystuję również:
- banany
- gruszki
- świeże śliwki
- dżemy i różnych smakach
- musy jabłkowe
- jogurty roślinne
Czyli wszystko co ma postać żelu lub po zmiksowaniu taki utworzy i zlepi mąkę na ciasto.
.
Orkiszowe placki z jabłkiem i cynamonem – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka roślinnego – ja użyłam sojowego, sprawdzi się też owsiane i migdałowe
- 100 g jasnej mąki orkiszowej
- 1 jabłko
- 2 łyżki siemienia lnianego – w pestkach
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
.
Orkiszowe placki – przygotowanie
- Do blendera wlejcie mleko i olej oraz wsypcie siemię lniane oraz cynamon. Miksujcie wszystko do momentu aż nasiona siemienia zostaną zmielone
- Jabłko nie obierajcie, pozbawcie go jedynie gniazda nasiennego. W kawałkach wrzućcie do blendera i zmiksujcie z poprzednimi składnikami na jednolity płyn
- Na tym etapie możecie możecie płyn przelać do miski i w niej dodawać stopniowo mąkę albo wsypać mąkę do blendera i dalej miksować do czasu powstania gładkiego i gęstego ciasta.
- Ja wybrałam pierwszą opcję i mąkę dodawałam już w misce mieszając ciasto tak aby zlikwidować grudki mąki.
Ciasto na te placki smażcie na suchej patelni (sprawdzi się taka z nieprzywierającą powłoką) po kilka minut na każdej ze stron.
UWAGA – to ciasto smaży się szybko na średniej temperaturze. Uważajcie aby nie przypalić placuszków.
Podawajcie je polane syropem klonowym albo z agawy. Z roślinnym jogurtem też smakują wyśmienicie.
Dajcie znaka na FB jakiej mąki najczęściej używacie do placuszków.
.
.
.