Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Śniadaniowe placuszki bezglutenowe z owocami

To jest wpis pisany na totalnym spontanie. Wstałam dzisiaj bardzo głodna wcześnie rano. Z lodówki wygrzebałam jagody i mleko sojowe i na prędkości zmiksowałam sobie koktajl. Możecie go zobaczyć na Instagramie. Uff – pierwszy głód został zaspokojony. A potem zachciało mi się smażyć placki – zrobiłam je wyłącznie dlatego, że całość zajmuje około 20 minut. Oto i one – przepis na placuszki śniadaniowe słodzone karobem. Wyszły tak dobre, że musiałam się nimi z Wami podzielić chociaż wirtualnie.

Już wiecie, że w kuchni nie używam białego cukru (innego zresztą też) ani soli. Jeżeli mam ochotę na coś bardzo słodkiego to dodaję suszone daktyle albo w ostateczności miód. Czasami do wypieków dosypuję karob, który jest zamiennikiem kakao, nie powoduje alergii i jest naturalnie słodki. A te placuszki są modyfikacją mojego przepisu z marca – po prostu do ciasta dodałam cynamon i karob a usunęłam pomarańczę (i tak o tej porze roku trudno o dobry owoc).

Składniki na placuszki – wyszło mi dzisiaj 30 sztuk

  • 200ml mleka roślinnego – w lodówce miałam mleko sojowe niesłodzone
  • 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego (nigdy nie smażcie na nierafinowanym)
  • 2 jajkatu sprawdźcie jakie jajka wybierać
  • 150g mąki ryżowej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 1 płaska łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka karobu
  • ulubione owoce (ja w lecie zajadam się jagodami, malinami, czereśniami)
  • miód rzepakowy lub inny, który macie w domu (opcjonalnie)

 

Wykonanie

  1. W większej misce zmiksujcie jajka z olejem i mlekiem (szybko i bez zbędnego zastanawiania się)
  2. Do płynu dodajcie mąki, sodę, cynamon i karob
  3. Wszystko zmiksujcie na jednolitą masę – ma być gładka i bardzo lejąca – nie traćcie na to dużo czasu.

Placuszki smażcie już bez dodatkowego oleju (odpowiednia jego ilość jest w masie) nakładając je dużą łyżką na dobrze rozgrzaną patelnie i formując malutkie placki. Samo smażenie zajmuje około 2 minut na każdą stronę placka.

Placki podawajcie z ulubionymi letnimi owocami a ponieważ wychodzą lekko suche możecie je polać miodem.