Placuszki z brzoskwinią
Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na placuszki śniadaniowe z owocami zamiast jajka. Oto proste i bardzo smaczne placuszki z brzoskwinią.
Spis treści
Słowo na początek
Do przygotowania tych placków przyda Wam się blender kielichowy o mocy min 1000 W. Taki poradzi sobie ze zmiksowaniem mleka roślinnego z brzoskwinią na gładki, jednolity płyn.
Placki smażcie na patelni o nieprzywierającej powłoce. W ten sposób nie będziecie musieli lać na nią więcej tłuszczu niż ten dodany do ciasta. Do usmażenia tych placków wystarczą dwie łyżki oleju rzepakowego.
.
Placuszki z brzoskwinią – składniki na około 10 szt
- 100 g mąki jaglanej. Zamiennie możecie użyć mąkę pszenną, orkiszową, gryczaną, kukurydzianą
- 200 ml mleka roślinnego – ja użyłam sojowego. Sprawdzi się też owsiane i migdałowe
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- pół dużej brzoskwini lub nektarynki
.
Placuszki z brzoskwinią – przygotowanie
- Do blendera kielichowego przelejcie mleko roślinne, olej i wrzućcie pokrojoną w kawałki połówkę brzoskwini lub nektarynki
- Zmiksujcie wszystko na gładki, jednolity płyn
- Przelejcie płyn do miski i dodajcie do niego mąkę
- Wymieszajcie wszystko dokładnie tak aby pozbyć się grudek z mąki
- Na suchą patelnię, rozgrzaną na średniej temperaturze (u nie 5 w skali od 0 do 9) nakładajcie łyżką ciasto. Z dwóch łyżek na jeden placek powstanie około 10 placuszków. Z mniejszej porcji wiadomo – więcej.
- Smażcie placki po około 2-3 minuty na każdej ze stron pilnując aby się nie przypaliły.
Podawajcie placuszki z ulubionymi owocami. Opcjonalnie możecie je polać syropem klonowym lub z agawy.
.
Przepisy na inne placki z owocami lub dżemem zamiast jajka znajdziecie pod linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.