Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Pancakes ze śliwką i kakao | bezglutenowe, wegańskie

W lecie, w sezonie na śliwki, zróbcie sobie na śniadanie wegańskie placuszki – pancakes ze śliwką i kakao. Im słodsze dodacie owoce tym słodsze wyjdzie ciasto. Ale kwaśne, soczyste śliwki również będą się świetnie komponować z kakao. Zawsze możecie je przed podaniem polać miodem. Zobaczcie też czym można zamieniać jajka w wegańskich wypiekach.

Zamienniki jajka

Jajko kurze składa się w około 75% z wody, 13% z białka i około 10% z tłuszczów. Reszta to węglowodany,  skorupka i błony.

Zadaniem jajka (bez skorupki oczywiście) jest zlepienie wszystkich składników ciasta – sypkich i mokrych. Zatem żeby zastąpić jajko trzeba poszukać składników, które będą przede wszystkim mokre. 

W słodkich wypiekach sprawdzają się:

  • banany
  • gruszki
  • jabłka
  • śliwki

W wytrawnych:

  • żel z siemienia lnianego lub nasion chia

Proporcje zamienników 1 jajka opisałam pod tym linkiem. A tymczasem eksperymentuję dalej i w poniższym przepisie kolejny raz zastępuję jajka śliwkami.

.

Pancakes ze śliwką i kakao – składniki na około 12 sztuk

  • 200 ml mleka (napoju) roślinnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – taki nadaje się do smażenia
  • 100 g mąki bezglutenowej – ja wymieszałam pół na pół jaglaną z kukurydzianą ale możecie użyć samej kukurydzianej, z cieciorki. Nie polecam ryżowej bo jest “za ciężka” na te placuszki
  • 1 łyżkę siemienia lnianego w ziarenkach – robi tu bardziej za błonnik niż zamiennik jajka
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 4-5 świeżych, dojrzałych śliwek – ilość zależeć będzie od wielkości owoców. Polecam nasze rodzime węgierki
  • szczypta chilli – opcjonalnie dodana do ciasta

.

Pancakes ze śliwką i kakao – wykonanie

Tu obowiązuje ta sama zasada jak przy przygotowywaniu każdego innego ciasta – mieszamy mokre z mokrym a suche oddzielnie i łączymy składniki. Ponieważ większość swoich ciast na naleśniki, placuszki, gofry czy muffiny przyrządzam w blenderze kielichowym to zaczynam od miksowania mokrych składników i na końcu wsypuję do nich suche.

  1. Do blendera kielichowego wlejcie mleko (napój roślinny), olej i zmiksujcie je razem – dosłownie przez chwilę, kilka sekund wystarczy
  2. Wsypcie do uzyskanego płynu ziarenka siemienia i miksujcie aż blender je rozdrobni
  3. Teraz będzie pora na śliwki – wrzućcie je do blendera (bez pestek) i miksujcie do rozdrobnienia – płyn stanie się gęsty
  4. Na końcu wsypcie do niego mąkę i kakao (ewentualnie jeszcze wspomnianą wyżej szczyptę chilli) – miksujcie wszystko do połączenia się składników na gładkie ciasto.

Całe to miksowanie nie zajmuje więcej niż 2-3 minuty – w zależności od mocy blendera. Jeżeli jeszcze nie zaopatrzyliście się w dobrą maszynę to wskoczcie na ten link. Tu polecam model podobny do tego, z którego korzystam od ponad 4 lat – codziennie.

Placki smażcie po kilka minut na każdej ze stron – na patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie wlewajcie na nią tłuszczu – ilość znajdująca się w cieście w zupełności wystarczy.

Placuszki (pancakes) podawajcie z owocami, miodem, orzechami.

.

Smacznego i na zdrowie.

.

Pancakes ze śliwką i kakao

.

Po inne przepisy na pancakes zapraszam na bloga do zakładki Fit przepisy/ śniadania. Znajdziecie tam różne pomysły na słodkie i wytrawne dania w wersji wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej.

Z pytaniami piszcie via Facebook albo w wiadomościach na Instagram.