Pancakes ze śliwką i kakao | bezglutenowe, wegańskie
W lecie, w sezonie na śliwki, zróbcie sobie na śniadanie wegańskie placuszki – pancakes ze śliwką i kakao. Im słodsze dodacie owoce tym słodsze wyjdzie ciasto. Ale kwaśne, soczyste śliwki również będą się świetnie komponować z kakao. Zawsze możecie je przed podaniem polać miodem. Zobaczcie też czym można zamieniać jajka w wegańskich wypiekach.
Spis treści
Zamienniki jajka
Jajko kurze składa się w około 75% z wody, 13% z białka i około 10% z tłuszczów. Reszta to węglowodany, skorupka i błony.
Zadaniem jajka (bez skorupki oczywiście) jest zlepienie wszystkich składników ciasta – sypkich i mokrych. Zatem żeby zastąpić jajko trzeba poszukać składników, które będą przede wszystkim mokre.
W słodkich wypiekach sprawdzają się:
- banany
- gruszki
- jabłka
- śliwki
W wytrawnych:
- żel z siemienia lnianego lub nasion chia
Proporcje zamienników 1 jajka opisałam pod tym linkiem. A tymczasem eksperymentuję dalej i w poniższym przepisie kolejny raz zastępuję jajka śliwkami.
.
Pancakes ze śliwką i kakao – składniki na około 12 sztuk
- 200 ml mleka (napoju) roślinnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – taki nadaje się do smażenia
- 100 g mąki bezglutenowej – ja wymieszałam pół na pół jaglaną z kukurydzianą ale możecie użyć samej kukurydzianej, z cieciorki. Nie polecam ryżowej bo jest „za ciężka” na te placuszki
- 1 łyżkę siemienia lnianego w ziarenkach – robi tu bardziej za błonnik niż zamiennik jajka
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
- 4-5 świeżych, dojrzałych śliwek – ilość zależeć będzie od wielkości owoców. Polecam nasze rodzime węgierki
- szczypta chilli – opcjonalnie dodana do ciasta
.
Pancakes ze śliwką i kakao – wykonanie
Tu obowiązuje ta sama zasada jak przy przygotowywaniu każdego innego ciasta – mieszamy mokre z mokrym a suche oddzielnie i łączymy składniki. Ponieważ większość swoich ciast na naleśniki, placuszki, gofry czy muffiny przyrządzam w blenderze kielichowym to zaczynam od miksowania mokrych składników i na końcu wsypuję do nich suche.
- Do blendera kielichowego wlejcie mleko (napój roślinny), olej i zmiksujcie je razem – dosłownie przez chwilę, kilka sekund wystarczy
- Wsypcie do uzyskanego płynu ziarenka siemienia i miksujcie aż blender je rozdrobni
- Teraz będzie pora na śliwki – wrzućcie je do blendera (bez pestek) i miksujcie do rozdrobnienia – płyn stanie się gęsty
- Na końcu wsypcie do niego mąkę i kakao (ewentualnie jeszcze wspomnianą wyżej szczyptę chilli) – miksujcie wszystko do połączenia się składników na gładkie ciasto.
Całe to miksowanie nie zajmuje więcej niż 2-3 minuty – w zależności od mocy blendera. Jeżeli jeszcze nie zaopatrzyliście się w dobrą maszynę to wskoczcie na ten link. Tu polecam model podobny do tego, z którego korzystam od ponad 4 lat – codziennie.
Placki smażcie po kilka minut na każdej ze stron – na patelni z nieprzywierającą powłoką. Nie wlewajcie na nią tłuszczu – ilość znajdująca się w cieście w zupełności wystarczy.
Placuszki (pancakes) podawajcie z owocami, miodem, orzechami.
.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Po inne przepisy na pancakes zapraszam na bloga do zakładki Fit przepisy/ śniadania. Znajdziecie tam różne pomysły na słodkie i wytrawne dania w wersji wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej.
Z pytaniami piszcie via Facebook albo w wiadomościach na Instagram.