Placki kukurydziane z jabłkiem i cynamonem
Dzisiaj mam dla Was nowy, śniadaniowy przepis. Na te wegańskie, bezglutenowe placki kukurydziane z jabłkiem i cynamonem warto poświęcić trochę więcej czasu z rana. Na leniwe, weekendowe śniadanie sprawdzą się idealnie.
Spis treści
Słowo przed startem
W przygotowaniu ciasta na te placki (na inne z tego bloga też) przyda się:
- blender kielichowy. Wystarczy zmiksować w nim wszystkie składniki i ciasto jest gotowe w dosłownie kilka minut
- patelnia z nieprzywierającą powłoką – można na niej smażyć bez tłuszczu
- waga – do odmierzania składników. Jeżeli jej nie macie to w necie znajdziecie całą masę stron z tabelami miar przeliczających łyżki i szklanki na gramy i litry. Na tym blogu sypkie składniki podaję w gramach, część płynnych też odmierzam na wadze. Małe porcje przypraw czy niewielkie ilości oleju podaję w łyżkach lub łyżeczkach.
.
Placki kukurydziane z jabłkiem – składniki na 14-16 sztuk
- 250 ml mleka (napoju) roślinnego – sprawdzi się owsiane, sojowe, migdałowe
- 150 g mąki kukurydzianej – ekologicznej
- 1 średniej wielkości jabłko
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Ten nadaje się do smażenia
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatki:
- domowy dżem z nasionami chia – tu znajdziecie prosty przepis
- roślinny jogurt – jeszcze nie robiłam w domu jogurtów z roślinnego mleka ale ostatnio zajadam się jogurtami z soi.
.
Placki kukurydziane z jabłkiem – przygotowanie
- Nie obierajcie jabłka – pokrójcie je tylko na mniejsze kawałki. W kawałkach szybciej je zmiksujcie
- Do blendera przelejcie odmierzoną ilość mleka (napoju) roślinnego, olej i wrzućcie jabłko – miksujcie wszystko do momentu aż jabłko stanie się płynną masą
- Następnie dosypcie mąkę z cynamonem i miksujcie jeszcze chwilę
- Polecam przelać ciasto do miski i z niej dozować porcje na placuszki używając do tego dużej łyżki
- Rozgrzejcie patelnię ale nie wlewajcie na nią już żadnego dodatkowego oleju. Ten znajdujący się w cięcie w zupełności wystarczy do smażenia
- Przy tych plackach przyda się cierpliwość – niestety wymagają one dłuższego smażenia na niższej temperaturze. U mnie było to 6 w skali od 0 do 9. Zwykle placki smażę na 7-mce
- Nakładajcie ciasto łyżką (2 łyżki na jeden placek) formując okrągły kształt. Smażcie po kilka minut na każdej ze stron. Jeżeli zauważycie, że placki są jeszcze miękkie a już się przypalają to zmniejszcie temperaturę pod patelnią
Gotowe do podania placki powinny mieć twardą skórkę i lekko wilgotne wnętrze. Dobrze smakują na ciepło i na zimno.
Samo ciasto nie jest słodkie (tu słodzikiem jest tylko jabłko) więc jeżeli macie ochotę na słodkie śniadanie to polejcie je np. syropem klonowym. Ja swoją porcję zjadłam z dżemem z chia i roślinnym jogurtem. Pycha.
.
.
Inne przepisy na placki (pancakes) znajdziecie pod tym linkiem. Tam możecie szukać przepisów z użyciem innej mąki.
Jak będziecie mieli pytania to śmiało piszcie do mnie na FB. Tylko błagam – nie zadawajcie pytania czy można te placki zrobić na innej mące. Na innej to są inne placki. Te są kukurydziane.
.
.
.