Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe stanowi ciekawy dodatek do dań czy deserów, jednak można je również wypijać solo. Zawiera ono szereg cennych składników odżywczych, przez co warto wprowadzić je do swojej codziennej diety.

Właściwości migdałów i mleka migdałowego

Migdały znane są ze swoich właściwości odżywczych, głównie ze względu na liczne składniki mineralne, jakie zawierają. Są one doskonałym źródłem wapnia, dzięki czemu pomagają zapobiegać osteoporozie i innym chorobom, związanym z niedoborem tego pierwiastka. Wysoka zawartość witaminy E sprawia, że regularne spożywanie migdałów spowalnia proces starzenia się komórek, dzięki czemu można na długie lata zachować młody wygląd. Warto też podkreślić, że witamina ta pozytywnie wpływa na płodność zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Mleko migdałowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo dostarcza sporych ilości białka. Zawiera histydynę, która wspiera układ trawienny oraz immunologiczny.

Jak wykorzystać mleko migdałowe w codziennym menu?

Mleko migdałowe nie tylko zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, ale również bardzo dobrze smakuje. To sprawia, że w niektórych kuchniach zajmuje pierwszorzędne miejsce. Można pić je solo – szklanka tego napoju z powodzeniem zastąpi popołudniową kawę czy poranną herbatę. Z drugiej strony, pojawia się coraz więcej pomysłów na wykorzystanie mleka migdałowego do przygotowywania deserów czy dań obiadowych. Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie z zasady stosuje się tradycyjne, krowie mleko. Produkty marki Ecomil można wykorzystać do przygotowania:

  • naleśników i placków,
  • owsianki,
  • koktajli,
  • ciast,
  • sosów i marynat,
  • domowych jogurtów.

Coraz więcej osób dodaje je do kawy zamiast mleka krowiego. Mleko migdałowe może też stanowić nieoczywisty, smaczny dodatek do herbaty.

Dla dzieci i alergików

Mleko migdałowe z powodzeniem można wprowadzić do diety dziecka już w okresie niemowlęcym. Na początek stanowi ono dodatkowy napój, jednak z czasem z powodzeniem może zastąpić mleko modyfikowane (po 1. roku życia). Można je spożywać na zimno bądź delikatnie podgrzać. Dobrze sprawdza się też w diecie osób, które są uczulone na białko mleka krowiego i poszukują zamienników roślinnychMleko migdałowe firmy Ecomil będzie doskonałym wyborem – jest delikatne, a jednocześnie ma zdecydowany smak. Coraz chętniej spożywają je także kobiety w ciąży, które powinny zadbać o odpowiednią podaż składników odżywczych, w tym wapnia, białka czy witamin. Czasami trudno im uzupełnić je za pomocą diety, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Tymczasem migdały okazują się odpowiednim rozwiązaniem, gdyż nie tylko zawierają mnóstwo cennych składników, lecz również niwelują mdłości, będące częstą przypadłością przyszłych mam. Mleko migdałowe jest również dobrze tolerowane przez dzieci karmione piersią, dlatego bez obaw mogą włączyć je do swojej diety młode mamy.

Odpowiednie dla wegan i osób z nietolerancją laktozy

Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się przejść na dietę wegańską, szukając alternatywnych dla mleka odzwierzęcego rozwiązań. Podobnie w przypadku osób, u których zdiagnozowano nietolerancję laktozy. Jej objawy są charakterystyczne – po spożyciu produktów mlecznych pojawiają się gazy, wzdęcia, uczucie ciężkości, nudności. Wtedy też warto wybrać mleko migdałowe, które nie zawiera laktozy, a jedynie składniki pochodzenia roślinnego. Dzięki temu jest odpowiednim wyborem dla wegetarian, wegan czy osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi.

Artykuł sponsorowany