Marynowane tofu z warzywami i makaronem ryżowym
Inspiracją do powstania tego dania był przepis Marty Dymek umieszczony w książce Jadłonomia – Kuchnia roślinna (Marta prowadzi też bloga o kuchni wegańskiej). Nie miałam w domu herbaty wędzonej ani nie chciałam dodatkowo solić (sól jest już w sosie sojowym) i słodzić (nie używamy cukru ani jego zamienników) więc nieco zmodyfikowany przepis pod nasze domowe preferencje kulinarne. Marynowane tofu w herbacie Pu-erh, podane z warzywami gotowanymi na parze oraz makaronem ryżowym okazało się być jadalne – nawet bardzo.
Spis treści
Jak w każdym daniu, które ma być zdrowe i smaczne, najważniejsze są dobre i świeże produkty. Po tofu warto wybrać się do azjatyckiego sklepu a warzywa kupić na targu prosto od rolnika, albo w pobliskim warzywniaku. Mamy wtedy lepszy kontakt ze sprzedawcą i być może większą pewność, że zakupione rośliny będą świeże – a może nawet nie potraktowane wcześniej chemią (szaleństwo). Nie zawsze jest to jednak takie proste – szczególnie w zimie kiedy brokuły i paprykę mamy z importu (albo ze szklarni) a imbir przyjechał do nas prosto z Chin. Nie potrafię odmówić sobie „świeżych” warzyw nawet w zimie a nie będę codzienne jadła naszych rodzimych korzeniowych. Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest postępowanie zgodnie z zasadą maksimum dywersyfikacji – jedzmy codziennie inne produkty i kupujmy je w różnych miejscach a w ten sposób ograniczymy ilość zjadanej chemii.
Ten przepis nie znajdzie się w moim zestawieniu DANIA W 15 MINUT bo samo marynowanie tofu zajmuje około jednej godziny. Ale po tym etapie, który jest bezobsługowy i w jego trakcie możecie zająć się innymi sprawami, już samo przygotowanie dania to maksymalnie 15 minut.
Marynowane tofu – składniki na 2 porcje
marynata
- 1 duża szklanka zaparzonej herbaty Pu-erh (300 ml)
- 2 ząbki czosnku – drobno posiekane
- 2 cm świeżego imbiru – obranego i drobno pokrojonego
- 1 świeża papryczka chilli – drobno posiekana, usuńcie z niej pestki bo i tak będzie ostro
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
pozostałe składniki
- 1 kostka świeżego tofu
- makaron ryżowy – na przykład płaski (około 3mm) lub cieniutkie nitki
- dowolne warzywa – przygotowane na parze np.
- brokuły
- czerwona papryka
- czerwona kapusta
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie – marynowane tofu
- Marynata – do średniej wielkości miski wlejcie schłodzoną herbatę Pu-erh oraz sos sojowy i ocet ryżowy a następnie dodajcie do nich pokrojone w równą, drobną kostkę tofu oraz imbir, czosnek i papryczkę chilli. Marynata powinna zakryć kawałki tofu. Odstawcie ją do lodówki na około 1h
- Ulubione warzywa przygotujcie na parze – ja wybrałam brokuły, czerwoną kapustę oraz paprykę. Pasować do tego będą również fasolka szparagowa, kalafior, papryka w innym kolorze.
- Na dużą patelnię wlejcie marynatę z tofu i doprowadźcie do wrzenia. Dodajcie makaron ryżowy i duście wszystko razem przez kilka minut – aż makaron zmięknie.
Przygotowane w ten sposób marynowane tofu z makaronem przełóżcie do miseczek, dodajcie warzywa i drobno pokrojony szczypiorek. Danie jest niskotłuszczowe i lekkostrawne – idealne na kolację albo lekki obiad.
UWAGA – marynata wychodzi bardzo ostra – jeżeli chcecie ją trochę złagodzić dodajcie połowę ze wskazanej ilości czosnku, imbiru i chilli.