Tofu z chrzanem i koperkiem
Dzisiaj mam dla Was prostą i bardzo smaczną pastę z tofu z chrzanem i koperkiem. Idealną na jesienno – zimowe dni. Spróbujcie jej jako dodatku do tostów lub pieczonych ziemniaków.
Spis treści
Właściwości chrzanu
Tarty chrzan wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, m.in.:
- łagodzi objawy chorób górnego układu oddechowego – katar, kaszel, bóle zatok
- działa bakteriobójczo
- poprawia przemianę materii
- pomaga w trawieniu tłustych potraw
UWAGA – chrzanu powinny unikać osoby z chorobami tarczycy, wrzodami żołądka, chorobami nerek, chorobami układu pokarmowego.
.
Tofu z chrzanem i koperkiem – składniki
- 200 g białego tofu naturalnego
- 3 czubate łyżki chrzanu – kupiłam eco chrzan z minimalną ilością dodatków (chrzan, woda, sól, kwas mlekowy, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy)
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz – ilość według uznania
- koperek – ilość według uznania
.
Tofu z chrzanem i koperkiem – przygotowanie
- Tofu dokładnie rozgniećcie widelcem lub pomórzcie sobie blenderem ręcznym. Po rozdrobnieniu powinno być sypkie
- Dodajcie do niego chrzan, świeżo mielony czarny pieprz, sok z cytryny oraz drobno posiekany koperek
- Dokładnie wszystko wymieszajcie
Prawda, że proste?
Ta pasta z tofu sprawdza się doskonale jako smarowidło do kanapek. Ja podałam ją na tostach. Kromki pieczywa podgrzałam na suchej patelni aż się zarumieniły.
.
Tofu z chrzanem i ziemniakami
Ziemniaki (około 1 kg – na 2 porcje) obrałam i pokroiłam w grube słupki oraz łódeczki a następnie polałam odrobiną oleju rzepakowego (rafinowanego) i upiekłam.
- Temperatura piekarnika 200 stopni (bez termoobiegu)
- Czas pieczenia – około 50 minut
Chrupiące ziemniaki posypałam tofu z chrzanem. Muszę przyznać, że to połączenie było wyjątkowo udane.
.
Inne przepisy na dodatki do kanapek znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znaka na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.