Tofu z kurkami – na śniadanie/ lunch/ na kolację
Lato przeniosło bogactwo świeżych warzyw, soczystych owoców napakowanych antyoksydantami. W końcu przyniosło też kurki. A jak pojawiają się kurki to od razu nabieram ochoty na wytrawne śniadanie – na tofu z kurkami.
Spis treści
Kurka – dlaczego warto je jadać?
Kurki zwane są również pieprznikiem jadalnym, kurką żółtą. lisiczką (link). Oprócz właściwości kulinarnych – są sprężyste, soczyste i rzadko napotyka się w nich na robaki, kurki mają w sobie witaminę C, witaminę D, potas i śladowe ilości witamin z grupy B.
W 100 g kurek znajdziecie:
- jedynie 32 kcal
- 1,49 g białka
- 3,8 g błonnika
- 212 IU witaminy D
- 506 mg potasu
- a także wapń, żelazo, magnez
Co ważne – kurek nie udało się jeszcze „udomowić” a to oznacza, że kurki dostępne w polskich sklepach, na targach czy sprzedawane przy drodze, zostały zebrane w lesie. Należy mieć nadzieję, że zebrano je z dala od opryskiwanych pestycydami pól i jak najdalej od zajeżdżonych dróg.
Kurka lubi wodę i krótkie traktowanie temperaturą
Przed przygotowaniem namoczcie kurki na około 20-30 minut w zimnej wodzie – nasiąkną nią i będą bardziej soczyste. Piasek zgromadzony między blaszkami kapeluszy możecie wymieść małym pędzelkiem lub wypłukać w wodzie.
Kurkę smażcie, duście czy pieczcie (np. na pizzy) bardzo krótko – wystarczy jej kilka minut. Im dłużej traktowana wysoką temperaturą tym bardziej twarda się zrobi.
.
Tofu z kurkami – składniki na 2 porcje
- 200 g kurek
- 150-180 g białego tofu (nie bójcie się soi – czytajcie o niej np. o tutaj)
- 1 por – biała oraz jasno zielona część
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego – taki nadaje się do smażenia
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego – zamiennie możecie użyć szczypty soli
- szczypta chili – opcjonalnie
.
Tofu z kurkami – przygotowanie
- Kurki oczyścicie z pozostałości lasu i większe okazy przekrójcie wzdłuż na 2 lub 4 części
- Tofu rozgniećcie widelcem na małe kawałeczki
- Na patelni podgrzejcie olej i zeszklijcie na nim pokrojonego w plasterki pora
- Dorzućcie do nich plasterki czosnku i odsączone z wody kurki
- Teraz jest czas na pieprz i ewentualnie szczyptę chilli oraz rozdrobnione tofu
- Sos sojowy + kilka dodatkowych minut pod przykrywką i śniadanie będzie gotowe
Tofu z kurkami podawajcie z pieczywem albo w makaronem. Ja upodobałam sobie ostatnio makaron gryczany typu soba (tu znajdziecie link do mojego ulubionego makaronu).
Makaron wrzucam do gotowania w trakcie moczenia kurek – wystarczy mu kilka minut i jest gotowy do podania z pachnącymi grzybami.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Inne przepisy na dania z kurkami znajdziecie tutaj i tutaj.
.
.
.