Tofucznica z warzywami
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i bardzo szybki przepis na roślinne, bezglutenowe śniadanie. Może się też okazać, że ta tofucznica z warzywami zagości na Waszych talerzach również o innych porad dnia. Ja często zajadam się nią na kolację.
Spis treści
Jakie tofu kupić?
Do tofucznicy, czyli bez jajecznej, wegańskiej jajecznicy potrzebować będziecie białe, miękkie tofu. Ja ostatnio znalazłam takie w Auchan – bio tofu sprzedawane jest w kostkach po 400 g.
Tu białe, zbite i suche (dobre do smażenia w kostkach) albo wędzone tofu nie będą się nadawać. Szukajcie miękkiego tofu.
.
Tofucznica z warzywami – składniki na 1 porcję
Ilość warzyw dobierzcie pod siebie. Ja wolę jak jest ich więcej od tofu.
- 100 g miękkiego, białego tofu
- 1/4 marchewki
- ćwiartka świeżej papryki
- 3-4 cm cukinii
- liście świeżej mięty
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
- jedna łyżeczka jasnego sosu sojowego
- odrobina wody do wymieszania sosów
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego, do smażenia
- opcjonalnie świeżo mielony, czarny pieprz
.
Tofucznica – przygotowanie
- Warzywa umyjcie i pokrójcie cienko – w ten sposób szybciej się zmiękną na patelni:
- marchewkę starłam obieraczką na cienkie paski
- cukinie pokroiłam w cieniutkie plasterki
- paprykę w cieniutkie paski
- Tofu rozdrobnijcie widelcem w misce i wymieszajcie z sosami Sriracha i sosjowym. To będą przyprawy w tym daniu
- Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie na nim warzywa – 2-3 minuty na wysokiej temperaturze ( u mnie 7 w skali 0 do 9) wystarczą
- W kolejnym kroku dodajcie tofu
- Dokładnie wymieszajcie je z warzywami i smażcie razem przez około 1-2 minuty. Tofu puści wodę – nie przejmujcie się tym. Jeżeli chcecie się jej pozbyć to zmniejszcie temperaturę smażenia i przetrzymajcie wszystko na patelni 2-3 minuty dłużej aż woda odparuje
Tofucznicę w warzywami posypcie świeżo mielonym pieprzem i listkami mięty. Podawajcie z pieczywem albo ryżem. Ja zjadam ją bez dodatków.
Smacznego i na zdrowie.
Inne przepisy na śniadania znajdziecie pod linkiem. Nie bójcie się eksperymentować – dajcie znaka na FB jakie jeszcze warzywa posmakują Wam w tej tofucznicy.
.
.
.