Awokado z tofu – prosta przekąska
Uwielbiam proste dania nie wymagające długiego stania przy garach. Taka właśnie jest ta przekąska czyli awokado z tofu, która doskonale sprawdzi się również w roli lekkiego podwieczorku a nawet kolacji.
Spis treści
Zdrowe kalorie
Ta prosta przekąska to bogactwo cennych składników odżywczych i przy okazji nośnik kalorii, którego głównym źródłem jest tutaj awokado. Warto zapamiętać, że w 100 g awokado mieści się aż 160 kcal. Zdrowych kalorii.
Awokado to również źródło:
- białka – 2 g
- tłuszczu – około 14 g (w tym prawie 10 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz prawie 2 g wielonienasyconych. Reszta to kwasy nasycone)
- węglowodanów – ponad 8 g
- błonnika – prawie 7 g
- witamin – m.in, witaminy C, E, K, kwasu foliowego
- minerałów – m.in. wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, sodu
Jeżeli nie musicie ciąć kalorii z jadłospisu to polecam od czasu do czasu włączyć do swojej diety awokado.
.
Awokado z tofu – składniki na 2 porcje
- 1 większe, dojrzałe awokado
- 200 g białego tofu
- szczypiorek
Składniki na sos
- 3 łyżki ciemnego, bezglutenowego sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- płaska łyżeczka suszonego, mielonego imbiru lub świeży, drobno krojony imbir
.
Awokado z tofu – przygotowanie
- Awokado obierzcie i pokrójcie w plasterki o grubości 5 mm
- Tofu odsączcie z zalewy i również pokrójcie w tej samej grubości plasterki
- Szczypiorek posiekajcie
- Składniki na sos wymieszajcie dokładnie
- Na talerzach rozłóżcie naprzemiennie plasterki tofu i awokado
- Polejcie je sosem i posypcie szczypiorkiem
Delektujcie się tym cudownym połączeniem smaków.
UWAGA – Ta przekąska najlepiej smakuje jedzona na świeżo.
.
Inne przepisy z awokado znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.