Tofu tikka masala – na obiad | na kolację
Tikka masala to aromatyczny sos wywodzący się z kuchni indyjskiej. Możecie podawać z nim (albo raczej w nim) przeróżne warzywa i strączki. W mojej luźnej interpretacji tego dania znalazło się białe tofu. Niniejszym przestawiam Wam mega prosty i szybki przepis na tofu tikka masala.
Spis treści
Tofu tikka masala – składniki na 4 porcje
Bez zgęszczaczy w postaci skrobi kukurydzianej, bez cukru, z niewielką ilością soli pochodzącej z puszki z pomidorami.
- 250-300 g białego tofu
- 2 średnie cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 puszki pomidorów
- pęczek dymki ze szczypiorem
- świeże liście kolendry – opcjonalnie
Przyprawy są tu najważniejsze
To one nadają potrawie charakterystycznego aromatu i wyraźnego smaku. Szukajcie ich w sklepach internetowych lub na sklepach stacjonarnych na regałach z żywnością orientalną
- 1 płaska łyżka mieszanki przypraw Garam Masala
- jedna łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- jedna łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Dodatki
Ryż jaśminowy, ryż brązowy a nawet czarny ryż będą świetnie pasować do tego aromatycznego dania. Ugotujcie 80-100 g ryżu na jedną porcję dania.
.
Tofu tikka masala – przygotowanie
Sos możecie przygotować na głębokiej patelni lub w większym garnku
- Na początku przygotujcie sobie składniki
- cebulę, czosnek i imbir pokrójcie w bardzo drobną kostkę – nie mieszajcie ich
- szczypior pokrójcie w niewielkie kawałki
- odmierzcie przyprawy – możecie wsypywać je do niewielkiej miseczki lub w punkcie nr 4 – bezpośrednio na patelnię
- tofu pokrójcie w równą kostkę
- Na patelnię wlejcie olej i podsmażcie na nim cebulę
- Jak tylko się zeszkli wsypcie do niej czosnek i imbir – duście/smażcie je przez około 1 minutę
- Teraz jest czas na wsypanie wszystkich przypraw i dokładne wymieszanie składników na patelni
- Jak tylko to zrobicie przelejcie na patelnię pomidory z puszek
- Duście wszystko pod przykryciem przez około 5-7 minut
- W kolejnym kroku wlejcie mleko kokosowe i dokładnie wszystko wymieszajcie. Na tym etapie sos będzie dosyć rzadki ale nie martwcie się tym. Do końca przygotowań zgęstnieje
- Po około 5 minutach wsypcie do sosu kostki tofu
- Duście wszystko już bez przykrywki przez kolejne 5 minut
- Na koniec wsypcie 2/3 pokrojonego szczypiorku z dymką i dokładnie wszystko wymieszajcie
I gotowe. Prawda, że proste?
Podawajcie sos tikka masala z ulubionym ryżem, posypany szczypiorem i liśćmi świeżej kolendry.
.
.
Inne przepisy na obiad/ kolację znajdziecie tutaj.
.
.