Little Hungry Lady

Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tofu tikka masala – na obiad | na kolację

Tikka masala to aromatyczny sos wywodzący się z kuchni indyjskiej. Możecie podawać z nim (albo raczej w nim) przeróżne warzywa i strączki. W mojej luźnej interpretacji tego dania znalazło się białe tofu. Niniejszym przestawiam Wam mega prosty i szybki przepis na tofu tikka masala.

Tofu tikka masala – składniki na 4 porcje

Bez zgęszczaczy w postaci skrobi kukurydzianej, bez cukru, z niewielką ilością soli pochodzącej z puszki z pomidorami.

  • 250-300 g białego tofu
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 puszki pomidorów
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • świeże liście kolendry – opcjonalnie

Przyprawy są tu najważniejsze

To one nadają potrawie charakterystycznego aromatu i wyraźnego smaku. Szukajcie ich w sklepach internetowych lub na sklepach stacjonarnych na regałach z żywnością orientalną

  • 1 płaska łyżka mieszanki przypraw Garam Masala
  • jedna łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • jedna  łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Dodatki

Ryż jaśminowy, ryż brązowy a nawet czarny ryż będą świetnie pasować do tego aromatycznego dania. Ugotujcie 80-100 g ryżu na jedną porcję dania.

.

Tofu tikka masala – przygotowanie

Sos możecie przygotować na głębokiej patelni lub w większym garnku

  1. Na początku przygotujcie sobie składniki
    • cebulę, czosnek i imbir pokrójcie w bardzo drobną kostkę – nie mieszajcie ich
    • szczypior pokrójcie w niewielkie kawałki
    • odmierzcie przyprawy – możecie wsypywać je do niewielkiej miseczki lub w punkcie nr 4 – bezpośrednio na patelnię
    • tofu pokrójcie w równą kostkę
  2. Na patelnię wlejcie olej i podsmażcie na nim cebulę
  3. Jak tylko się zeszkli wsypcie do niej czosnek i imbir – duście/smażcie je przez około 1 minutę
  4. Teraz jest czas na wsypanie wszystkich przypraw i dokładne wymieszanie składników na patelni
  5. Jak tylko to zrobicie przelejcie na patelnię pomidory z puszek
  6. Duście wszystko pod przykryciem przez około 5-7 minut
  7. W kolejnym kroku wlejcie mleko kokosowe i dokładnie wszystko wymieszajcie. Na tym etapie sos będzie dosyć rzadki ale nie martwcie się tym. Do końca przygotowań zgęstnieje
  8. Po około 5 minutach wsypcie do sosu kostki tofu
  9. Duście wszystko już bez przykrywki przez kolejne 5 minut
  10. Na koniec wsypcie 2/3 pokrojonego szczypiorku z dymką i dokładnie wszystko wymieszajcie

I gotowe. Prawda, że proste?

Podawajcie sos tikka masala z ulubionym ryżem, posypany szczypiorem i liśćmi świeżej kolendry.

.

tofu tikka masala bok

.

Inne przepisy na obiad/ kolację znajdziecie tutaj.
.
.