5 potraw z pastą miso
Japońska pasta miso doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do zupy miso-shiru. Jest smacznym składnikiem sosów do makaronów, dipów a także roślinnym pasztetów. Koniecznie przetestujcie te 5 potraw z pastą miso.
Spis treści
Pasta miso
Cieszę się, że ta japońska pasta ze sfermentowanej soi jest coraz łatwiej dostępna w polskich sklepach – szczególnie tych internetowych. Ja najchętniej wybieram jasną pastę miso – jest bardziej delikatna w smaku. Ciemna ma wyraźniejszy smak.
Kupując pastę miso koniecznie sprawdzajcie jej skład. Im mniej w nim pozycji tym lepiej. Oprócz sfermentowanej soi traficie tam na ryż, drożdże i sól. Ja unikam kupowania pasty z pszenicą, jęczmieniem, słodem i wzmacniaczami smaku.
UWAGA – pastę miso warto dodawać do potraw pod koniec ich gotowania albo dopiero podczas podawania. Prozdrowotne właściwości sfermentowanej soi „ulatniają się” wraz z rosnącą temperaturą potrawy.
.
Oto 5 potraw z pastą miso
1. ZUPA MISO-SHIRU
Zacznę od tej słynnej i bardzo zdrowej japońskiej zupy a raczej od mojej autorskiej wersji. Dodaję do niej nie tylko tofu i wakame ale również warzywa, które gotowały się w grzybowym bulionie a także grzyby shiitake. Taka miso-shiru (bardziej podobna już do miso ramen) smakuje mi najbardziej. Pełna smacznych dodatków, pożywna. Oczywiście jeżeli nie jadacie jajek to spokojnie możecie je pominąć.
Szczegółowy przepis znajdziecie pod tym linkiem.
.
2. MAKARON Z PIECZARKAMI W GĘSTYM SOSIE
Miso doskonale nadaje się jako słony dodatek do sosów. W tym przepisie towarzyszyła ona masłu orzechowemu (z fistaszków) oraz pieczarkom. Sos wyszedł kremowy i gęsty. Doskonały do makaronu spaghetti.
Link do przepisu.
.
3. PIECZONY BAKŁAŻAN
To był absolutny hit 2021 roku. Pieczony bakłażan podany z gęstą pastą, która podczas pieczenia tworzy lekko pikantną, słoną ale zarazem słodką glazurę. Już nie mogę się doczekać lata.
Po przepis wskakujcie tutaj.
.
4. MAKARON RYŻOWY
To danie z ryżowym makaronem przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Ten sos do makaronu nie wymaga podgrzewania ani gotowania. Taki surowy jest najzdrowszy. Dodajcie go to ugotowanego makaronu i przelanego wrzątkiem jarmużu. To jest idealna propozycja na ekspresowy obiad lub kolację.
.
5. SOS DO PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW
A może dip do pokrojonych w słupki warzyw (marchewki, selera naciowego, papryki)? Sami wybierzcie warzywa, do których podacie ten sos z sojową pastą miso i sezamową pastą tahini. Ja polewam nim również drobno siekany jarmuż.
Tu znajdziecie przepis na sos.
.
Dajcie znać na FB, które danie z listy 5 potraw z pastą miso najbardziej Wam posmakuje.
Innych pomysłów na zastosowanie pasty miso szukajcie pod tym linkiem.