Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Roślinny pasztet z pastą miso

Taki mam już zwyczaj, że jak gotuję warzywny bulion to zaraz po nim piekę roślinny pasztet. Szkoda mi wyrzucać warzywa i grzyby a dogotowanie kaszy zajmuję przecież chwilę. Potem wystarczy wszystko razem zmiksować, dodać przyprawy i wstawić do piekarnika na 60 minut. Taki pasztet jest świetnym dodatkiem lub bazą śniadań, obiadów i kolacji. Tym razem upiekłam pasztet z pastą miso.

O składnikach?

W tym pasztecie chodzi o nie marnowanie żywności – nie wyrzucanie warzyw z bulionu. To ile i jakich warzyw dodacie do pasztetu zależy od Was. Więcej marchewka sprawi, że pasztet będzie bardziej słodki i pomarańczowy. Pietruszka i seler dodadzą mu intensywnie warzywnego smaku i zapachu.

Teraz wystarczy już tylko ugotować do nich kaszę i wszystko przyprawić pastą miso oraz pieprzem.

W sklepach (również internetowych) dostaniecie pastę miso sojową, z dodatkiem pszenicy, czy bazującą na ryżu (bezglutenową). Wybierzcie taką, która Wam pasuje. Ja aktualnie eksperymentuję z ryżową pastą miso. Miso odda pasztetowi swój charakterystyczny zapach oraz słony smak.

Do pasztetu polecam gotować kaszę bez woreczków (ze względu na BPA). Tym razem wymieszałam kaszę jaglaną z owsianą. W ciągu około 10 minut kasze wchłonęły wodę a potem potrzebowały około 10 kolejnych minut na parowanie.

.

Roślinny pasztet z miso – składniki na dwie małe keksówki

  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 50 g kaszy owsianej
  • warzywa z bulionu – tu macie link do przepisu na bulion, ja zawsze gotuję go więcej i przechowuję w lodówce w słoikach ). Możecie też ugotować mniejszą ilość warzyw – do pasztety dodajcie wtedy to co macie, np:
    • 1 marchewka
    • jedna pietruszka
    • 1 seler
    • jeden por
    • grzyby – ja miałam shitake i mun
  • 50 ml oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 czubate łyżki pasty miso
  • czarny pieprz – wedle uznania, ja zwykle dodaję 1/2 łyżeczki

Nie dodawajcie do pasztetu soli – pasta miso ma ją już w sobie.

.

Roślinny pasztet z miso – przygotowanie

  1. Warzywa wyjmijcie z bulionu i ostudźcie
  2. Kaszę ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  3. W dużym mikserze (robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S) zmiksujcie wszystkie składniki – masa nie musi być idealnie gładka. Nawet lepiej jak zostaną w niej większe kawałki grzybów czy marchewki
  4. Przełóżcie masę do foremek – ja wciąż jeszcze używam papieru do pieczenia
  5. Czas pieczenia to 60 minut w temperaturze 200°C.

Po wyjęciu z piekarnika pasztet powinien wystygnąć – wtedy stężeje i będzie gotowy do krojenia.

Pasztet przechowujcie w lodówce – będzie dobry przez kolejne 2 – 3 dni.

.

roślinny pasztet

roślinny pasztet 2

.

.

Tu znajdziecie przepis na warzywny pasztet z pastą curry – polecam.
.
.



2 Komentarzy w dyskusji
“Roślinny pasztet z pastą miso”