Makaron z pieczarkami w sosie orzechowym z pastą miso
Makaron z pieczarkami duszonymi w gęstym sosie orzechowym dla smaku podkręconym pastą miso. Tak – to musiało się udać. A od tego kremowego sosu aż trudno się oderwać – sami zobaczcie i spróbujcie.
Spis treści
Makaron z pieczarkami w orzechowym sosie – składniki na 2 porcje
- 300 g makaronu kukurydzianego typu spaghetti
- 250 g pieczarek
- 1/2 puszki mleka kokosowego – z zawartością minimum 60% kokosa. Z drugiej połówki nastawcie chia pudding
- pęczek cebuli dymki ze szczypiorem
- 2 czubate łyżki masła orzechowego – z orzeszków ziemnych. Polecam użyć masła bez dodatku soli i tłuszczów. Możecie też sami je ukręcić – tu wrzucam link do przepisu
- 1 czubata łyżka jasnej pasty miso
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 3 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta suszonych płatków chilli lub 1 mała papryczka chilli – opcjonalnie
- świeżo mielony, czarny pieprz – ilość wedle uznania
W tym przepisie nie ma soli – jest jej już sporo w paście miso dlatego nie polecam dosalać przed spróbowaniem gotowego sosu.
.
Makaron z pieczarkami – składniki na 2 porcje
- Makaron kukurydziany ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Polecam nastawić wodę na makaron i gotować go w trakcie przygotowywania pieczarek. W ten sposób całe danie będzie gotowe w około 15 minut
- Pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki o szerokości około 5 mm
- Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie na niego pieczarki. Patelnię przykryjcie pokrywką – w ten sposób pieczarki szybciej puszczą wodę
- Jak zobaczycie, że zmiękły wlejcie do nich połowę puszki mleka kokosowego, dodajcie masło orzechowe, pastę miso, pieprz cayenne i czarny pieprz – dokładnie wszystko wymieszajcie aż masło orzechowe i pasta się rozpuszczą
- Na minutę przed zdjęciem z patelni wciśnijcie do tego sosu sok z limonki i dorzućcie pokrojoną dymkę ze szczypiorem
Ten aromatyczny i gęsty sos pieczarkowy podawajcie z ulubionym makaronem – według mnie do tego dania idealnie pasuje makaron kukurydziany. Już na talerzu posypcie go jeszcze odrobiną dymki i szczyptą chilli – ale tylko pod warunkiem, że lubicie pikantne dania. W przeciwnym wypadku pomińcie chilli.
Smacznego i na zdrowie.
.
.
Z pytaniami i komentarzami zapraszam na FB.
.
.