4 błyskawiczne i zdrowe sosy do makaronów
Pamiętam jeszcze te zamierzchłe czasy studenckie, kiedy żywiłam się makaronami instant i sosami z torebki. Do dzisiaj dziękuję swojemu żołądkowi i wątrobie, że nienaruszone przetrwały takie dawki soli, glutaminianu sodu i innej chemii. Potem nauczyłam się sama robić zdrowe sosy do makaronów. I wiecie co? To wcale nie jest takie trudne i do tego zajmuje niewiele czasu.
Spis treści
.
Zdrowe sosy do makaronów
.
Poniżej podaję Wam proporcje sosów na porcje dla 2 osób. Ilość makaronu dobierzcie już sobie sami. Ja przeważnie przesadzam z ilością klusek- tak bardzo je lubię.
.
.1. Sos pomidorowy
To jest najczęściej robiony przeze mnie sos. Często dodaję do niego jeszcze pieczarki, świeżą paprykę czy plasterki cukinii. Co więcej – on nadaje się również do kaszy gryczanej oraz jęczmiennej.
- 1 puszka pomidorów lub w lecie 3-4 świeże pomidory
- 1 średnia cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka oleju rzepakowego – rafinowanego
- szczypta chilli – opcjonalnie
- natka pietruszki, liście bazylii lub kolendry – opcjonalnie
Na patelni zrumieńcie pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz przyprawy. Wlejcie do nich pomidory i poczekajcie aż w ciągu około 5 minut odparuje z nich część płynu. Wtedy sos będzie gotowy. Przygotowanie zajmie Wam około 10 minut. Akurat tyle ile gotuje się makaron.
Ten zdrowy sos pasuje do makaronu: ryżowego, pszennego, orkiszowego, gryczanego, kukurydzianego oraz do wspomnianych kasz.
.
.
.2. Zielone pesto pietruszkowe
Idealne do makaronów oraz pieczonych ziemniaków
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych lub nerkowców
- duży pęczek pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżli oleju lnianego lub rzepakowego – nierafinowanego
- 1/4 szklanki zimnej wody – tu ilość dozujcie powoli, wlejcie więcej wody kiedy pesto będzie za gęste
Wszystkie składniki zmiksujcie blenderem ręcznym lub innym urządzeniem. To zajmuje dosłownie chwilę.
To pietruszkowe pesto pasuje do makaronów orkiszowych, pszennych, gryczanych
.
.
.3. Sos azjatycki
Ze względu na sól to będzie „najmniej zdrowa” propozycja w tym zestawieniu. Ale od czasu do czasu, ze względu na smak, warto się skusić na taką miksturę
- 6 łyżek sosu sojowego – wybierajcie sosy ekologiczne, bez chemicznych dodatków, z obniżoną ilością soli
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/3 łyżeczki płatków chilli
- 1-2 drobno pokrojone ząbki czosnku – opcjonalnie
Wszystkie składniki wymieszajcie w szklance lub miseczce i tak przygotowanym sosem polejcie makaron.
Ta mikstura świetnie sprawdza się przy makaronach ryżowych, kukurydzianych, sojowych, z fasoli mung, ze słodkich ziemniaków.
Do makaronu wkrójcie szczypiorek a całość posypcie sezamem. Albo tak jak ja – dodajcie do niego świeże warzywa, fasolę i wakame.
.
.
.4. Alio e olio – czyli czosnek, oliwa i ewentualnie pietruszka
A to jest chyba najprostszy europejski sos, który swoje korzenie ma we Włoszech. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i ulubiony makaron.
- 6 łyżek oleju – możecie wybrać oliwę z oliwek
- 4-6 ząbków czosnku
- natka pietruszki – opcjonalnie
- papryczki chilli – opcjonalnie
Czosnek pokrójcie w plasterki i przyrumieńcie go na oleju. Możecie dorzucić drobno pokrojone papryczki chilli (pozbawione pestek będą łagodniejsze) oraz natkę pietruszki.
Alio e olio pasuje do makaronu pszennego, kukurydzianego, gryczanego, orkiszowego
.
.
.
Mam nadzieję, że po tej dawce informacji przekonałam Was do samodzielnego robienia sosów i od dzisiaj już na zawsze porzucicie gotowce i będziecie robić szybkie, domowe i zdrowe sosy.
.
.
.
Żeby ominąć pomidorów z puszki, gdy nie ma sezonu na pomidory, to jaki polecasz inny wybór? Czy jednak pomidory z puszki są najzdrowszym wyborem ?
Wybieraj pomidory w puszkach bez BPA (to jest ta biała wyściółka wewnątrz) lub pomidory w słoikach np. puree pomidorowe passata