Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Catering dietetyczny bez glutenu i nabiału – kto powinien przejść na taki rodzaj żywienia?

Dieta bez glutenu i bez nabiału to nie tylko chwilowy trend – dla wielu osób to ulga od problemów autoimmunologicznych, trawiennych, a czasem także i skórnych. Wdrożenie takiej diety często wiąże się jednak z całkowitą zmianą nawyków, a także stresem: czy aby na pewno wolno mi to zjeść? Czy mogę dodać odrobinę tego składnika? Dzięki cateringowi dietetycznemu możesz wdrożyć dietę eliminacyjną w sposób prosty i przyjemny, a przy tym oszczędzający czas i nerwy!

Catering dietetyczny z wykluczeniami: dla kogo?

Osoby nietolerujące glutenu i laktozy (czyli nabiału – produktów mlecznych) mogą cierpieć na choroby o różnym podłożu, które dają podobne objawy. Bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, stany zapalne w całym ciele (w tym np. na skórze) – to problemy, które skutecznie utrudniają życie i potrafią odebrać radość z życia.

Najczęściej kojarzoną z dietą bezglutenową przypadłość to celiakia, w której nawet śladowa ilość glutenu może wywołać bardzo ostrą i trwałą reakcję organizmu. Na diecie eliminacyjnej skorzystają także osoby z wrodzoną nietolerancją glutenu o nieceliakalnym podłożu oraz osoby z nietolerancją laktozy.

Warto też wypróbować dietę bez laktozy i glutenu w chorobach autoimmunologicznych – te składniki mogą działać prozapalnie i pogarszać stan organizmu, utrudniając codzienne funkcjonowanie. Osoby ze zdiagnozowanym Hashimoto, RZS czy łuszczycą powinny wypróbować taki catering dietetyczny, żeby przekonać się, czy ta opcja łagodzi ich objawy.

Zmagasz się z przewlekłymi dolegliwościami jelitowymi? Choroby takie jak IBS, SIBO czy refluks są trudne do wyleczenia, ale objawy można znacznie zmniejszyć, stosując odpowiednią dietę. To, co „szkodzi” jelitom, jest bardzo indywidualne, dlatego w ramach diagnozy stosuje się tzw. protokoły eliminacyjne, stopniowo sprawdzając, które składniki diety są odpowiedzialne za stan organizmu. Catering dietetyczny bez glutenu i laktozy może być jednym z etapów takiego badania.

Catering eliminacyjny na diecie odchudzającej i prozdrowotnej?

Zdaniem niektórych dieta eliminująca gluten i nabiał pomaga w zrzuceniu nadmiarowych kilogramów i np. pozbyciu się uporczywego brzuszka. Zwolennicy takiego sposobu odżywiania się podkreślają, że dzięki eliminacji tych składników czują się lżej i mają więcej energii. Czy rzeczywiście można liczyć na takie efekty?

Pamiętaj, że za spadek wagi odpowiada deficyt kaloryczny, a nie eliminacja konkretnych grup produktów. Niektórym rezygnacja z glutenu i nabiału może pomóc w tym, by jeść mniej kalorycznie, bo pozbędą się z diety np. słodkich drożdżówek albo tłustych serów. Inni mogą nie odczuć różnicy – to bardzo indywidualna kwestia, podobnie jak samopoczucie na takiej diecie.

Jeśli chcesz wypróbować catering dietetyczny bez glutenu i nabiału i przekonać się, czy to coś dla Ciebie, daj mu szansę i obserwuj swoje efekty!

Ile kosztuje catering dietetyczny?

Sprawdziliśmy cenę cateringu dietetycznego bez glutenu i nabiału od Wygodnej Diety. Dieta pudełkowa z tej firmy jest dostępna już od 69,90 za dzień: to opłata za 5 posiłków wraz z opakowaniami i dostawą. Pamiętaj, że im dłuższy okres zamówienia, tym niższa cena – warto zaplanować ją na cały miesiąc i zaoszczędzić.

Dieta bez glutenu i laktozy może okazać się zbawienna dla osób borykających się z wieloma chorobami – wypróbuj, czy pomoże także i Tobie!

Artykuł sponsorowany.