Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Zupa misoshiru (miso-shiru) – najzdrowsza potrawa świata | prosty przepis

Zupa misoshiru (zwana też zupą miso) to moje ulubione danie w japońskich restauracjach. Uwielbiam jej łagodny smak przełamany ostrością szczypiorku. Zupa ta uznawana jest za najzdrowszą na świecie a teraz i Wy możecie ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu.

Poniżej znajdziecie przepis na szybki bulion (warzywny gotuje się o wiele krócej niż mięsny) oraz moją własną interpretację zupy misoshiru. Nie użyłam bowiem bulionu dashi (można go kupić również w formie pasty) tylko aromatycznego bulionu grzybowego. W takiej wersji zupa wyszła równie rewelacyjna.

Kluczem do przygotowania zupy jest właśnie bulion. To on nadaje jej głębi smaku. Niestety, w niektórych restauracjach, miałam okazję jadać misoshiru przygotowaną z rozpuszczonej w wodzie pasty miso. Tej wersji nie polecam.

Zupa Misoshiru uznawana jest za najbardziej zdrową potrawę na świecie. Wszystko dzięki sfermentowanej soi, z której produkuje się pastę miso. Zawiera ona w sobie dobrze przyswajane białka ale również minerały i tłuszcze. Dla kobiet istotne są występujące w miso izoflawony sojowe, którym przypisuje się działanie łagodzące objawy menopauzy a nawet redukujące ryzyko wystąpienia raka piersi.

Jako dodatki możecie wrzucić już na talerz – tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

.

Składniki na bulion grzybowy – 3 litry 

  • 3 litry wody
  • 2-3 marchewki – w zależności od wielkości
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mniejszy korzeń selera – lub 1/2 dużego
  • 1/2 pora – część biała i zielona
  • 4-5 ząbków czosnku – nie obierajcie ich
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 8 suszonych grzybów shitake
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów mun
  • garść suszonych borowików lub podgrzybków

W przepisie nie użyłam soli ponieważ będzie jej sporo w paście miso.

.

Przygotowanie bulionu

  1. Warzywa obierzcie i w całości wrzućcie do wody – jeżeli marchewka i pietruszka będą za długie to przekrójcie je na długości na pół
  2. Dodajecie do wody wszystkie grzyby (wcześniej opłukane) oraz przyprawy
  3. Bulion gotujcie przez 1 godzinę
  4. Po ugotowaniu odcedźcie go na drobnym sitku. Marchewkę i grzyby shitake zostawcie do zupy miso
  5. Od razu przelejcie sobie 1 litr bulionu do słoików (ja zwykle używam dwóch półlitrowych). Będziecie mieli do risotto czy miso, jak Wam się zachce zjeść ją na szybko.

.

Zupa misoshiru – składniki na 4 porcje

  • 3-4 łyżki pasty miso na 2 litry wody (ja użyłam jasnej ale ciemna też będzie OK)
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego lub z fasoli mung – około 200g
  • kilka ugotowanych na twardo jajek – ilość wedle Waszego uznania
  • 2 łyżki suszonego wakame
  • marchewka z bulionu
  • grzyby shitake z buliony
  • szczypiorek – do posypania zupy

.

Zupa misoshiru – przygotowanie

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Jajka ugotujcie na twardo
  3. Wakame zalejcie zimną wodą i odstawcie na kilka minut – tylko uważajcie bo kilkakrotnie zwiększą swoją objętość
  4. Wyjętą z bulionu marchewkę pokrójcie w plasterki, grzyby shitake zostawcie w całości
  5. W kubku lub szklance rozpuśćcie pastę miso w niewielkiej ilości bulionu a następnie wlejcie do garnka z odcedzonym bulionem i zagotujcie – 1 minuta wystarczy

.

Misoshiru – sposób podania

Do miski lub głębokiego talerza przełóżcie część makaronu ryżowego, połówki jajka, pokrojoną marchewkę, odsączone wakame. Zalejcie bulionem z pastą miso. Posypcie wszystko szczypiorkiem.

.

Tą zupą będziecie zajadać się przez całą zimę – polecam.

.

zupa misoshiru

zupa misoshiru

.
.