Pieczone ziemniaki z sosem z miso i tahini
Wrzucam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie past miso i tahini. Na kolację przygotujcie pieczone ziemniaki z sosem z miso, pastą tahini, octem ryżowym i odrobiną wody. Tak niewiele potrzeba, żeby zjeść smaczną i niebanalną kolację.
Spis treści
Kilka słów o ziemniakach
Odmiany do pieczenia
Do pieczenia nadają się odmiany bardziej suche (mączyste) o urokliwych nazwach m.in. Amora, Etiuda, Magnolia czy Stasia (tu znajdziecie ich więcej). Albo zróbcie tak jak ja – kupcie worek ziemniaków z opisem „do pieczenia”. Z mojego doświadczenia wynika, że ziemniak mączysty piecze się szybciej od mokrego.
Minerały i witaminy w ziemniaku
Ziemniaki to przede wszystkim skarbnica potasu. Ale znajduje się w nich również cynk, żelazo, wapń, sód, miedź, fluor a także kilka witamin z grupy B, witamina K i C. Co do tej ostatniej to nie ma co na nią liczyć – jest niestabilna w wyższej temperaturze (podczas pieczenia i gotowania jest niszczona) a także ulatnia się pod wpływem tlenu i światła słonecznego. Jeżeli jeść ziemniaki to nie dla witaminy C. Tej szukajcie w surowej papryce, czarnej porzeczce i aronii.
Toksyna w zielonej skórce i kiełkach ziemniaka
Kiedy ziemniak przechowywany jest w cieple zaczyna kiełkować. A w kiełkach i powstającej przy tym zielonej skórce gromadzi się większa ilość toksycznej dla człowieka solaniny. Jeżeli w sklepie traficie ba takie ziemniaki to odradzam ich kupno. Natomiast jeżeli ziemniaki przechowywane w domu zaczną Wam „kwitnąć” to możecie ratować je grubo obierając skórkę i pozbywając się kiełków.
Ziemniaki z sosem z miso – składniki na 2 porcje
Ziemniaki i przyprawy
- 1,5 do 2 kg ziemniaków
- 1 łyżka papryki w proszku – ja wybrałam ostrą wędzoną ale sprawdzi się też słodka zwyczajna
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Pieczenie
- Ziemniaki dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w wąskie łódeczki – nie obierajcie ich. No chyba, że z zielonej skórki i kiełków
- Pokrojone ziemniaki podzielnie na 2 porcje – jedną posypcie papryką a drugą kurkumą. Polejcie je też olejem rzepakowym i dokładnie wymieszajcie
- Przełóżcie ziemniaki do naczynia, w którym będą się piekły – ja używam do tego ceramicznych naczyń do. Dzięki temu nie muszę używać folii ani papieru do pieczenia
Czas pieczenia to 35 min w temperaturze 220 stopni C
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy ziemniaki są już miękkie. Jeżeli nie są to zostawcie je na dodatkowe 10 minut.
Sos z pasty miso i tahini
Do przygotowania tego prostego sosu użyłam poniższych składników wymieszanych w misce widelcem. Pastę miso kupicie w większych sklepach a tahina (pasta z sezamu) pojawia się ostatnio prawie wszędzie. Oto proporcje na sos – dla 2 porcji ziemniaków:
- 1 czubata łyżka jasnej pasty miso – czytajcie skład, wybierajcie pastę bez pszenicy
- jedna czubata łyżka pasty tahini
- 1 łyżka octu ryżowego
- zimna woda – ilość potrzebna do wymieszania składników na gładką, lejącą się masę. U mnie było to około 100 ml wody
Upieczone ziemniaki z sosem z miso podawajcie na liściach jarmużu lub szpinaku posypane szczypiorkiem.
.
.