Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Podwójnie bananowe placki

Mąka z plantatów nie jest najłatwiejszą w kulinarnej obróbce. Wystarczy wymieszać ją z inną mąką a smażenie placuszków staje się prostsze. Oto obłędnie smaczne, podwójnie bananowe placki śniadaniowe, w których użyłam właśnie mąki z bananów warzywnych.

Bananowa mąka nie ma smaku oraz aromatu bananów. Może być wykorzystana do przygotowania placuszków na słodko a także wytrawnych. Użyta samodzielnie w plackach tworzy ciasto zbite i lekko ciągnące. Wymieszana np. z mąką orkiszową nie jest już tak ciężka. A jak się do ciasta doda bardzo dojrzałego banana to WOW!! Powstają z tego obłędnie bananowe placki śniadaniowe.

Podwójnie bananowe placki – składniki na około 8-10 sztuk

  • 150 ml mleka roślinnego – polecam sojowe, owsiane lub migdałowe
  • 1 bardzo dojrzały banan – skórka powinna mieć już brązowe kropki, taki będzie najlepszy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
  • 50 g mąki bananowej – czyli mąki z plantatów – z zielonych, warzywnych bananów np. takiej.
  • tyle samo mąki orkiszowej z grubego przemiału
  • syrop klonowy do polania – opcjonalnie

.

Placki – przygotowanie

  1. Do przygotowania ciasta na te placki wystarczy miska, widelec, patelnia oraz łyżka do odmierzania części składników. Ja miskę stawiam na kuchennej wadze i bezpośrednio do niej odmierzam kolejne składniki trzymając się zasady mokre do mokrego a suche mieszamy z suchymi
  2. W pierwszej kolejności w misce rozgniećcie banana – nie musi być dokładnie. Bananowe grudki są tu jak najbardziej wskazane
  3. Następnie wlejcie do miski mleko roślinne oraz olej – dokładnie wszystko wymieszajcie
  4. Dopiero w kolejnym kroku stopniowo wsypujcie do miski mąkę od razu mieszając ją z mokrymi składnikami
  5. Ciasto wyjcie lekko gęste – nie lejące. Takie swobodnie można nakładać łyżką na suchą patelnię
  6. Placki smażcie po kilka minuta na każdej ze stron do momentu aż się zarumienią

UWAGA – ciasto z mąki bananowej smaży się szybko

Usmażone bananowe placuszki możecie polać syropem klonowym. Ja lubię jeść je również bez żadnych dodatków. Obłędnie pachną i smakują dojrzałym bananem.

podwójnie bananowe placuszki