Makaron z tahina i miso
Ten przepis przygotujecie w mniej niż 15 minut. Ten makaron z tahina i miso zachwyci Was głębokim sezamowym smakiem podkręconym lekko słoną pastą miso i pikantnym paprykowym sosem. Koniecznie dodajcie do niego zielony akcent.
Spis treści
Makaron z tahina i miso – składniki na 2 porcje
- 200 g makaronu ryżowego – wstążki. Waga dla suchego produktu. Do tego przepisu polecam użyć makaronu, który wymaga jedynie zalania wrzątkiem a nie gotowowania
- 2 garści rozdrobnionych liści jarmużu. Zamiennie możecie użyć liści szpinaku, 2 płatów glonów nori lub niewielkiej ilości glonów wakame
- wrząca woda do zalania makaronu oraz jarmużu
- 1 łyżka nasion sezamu – czarnych
Składniki na sos
- 2 łyżki sezamowej pasty tahina
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 2 ząbki czosnku – pokrojone w drobną kostkę
- około 100 ml zimnej wody
- 2 łyżki ostrego azjatyckiego sosu np. Sriracha lub innego ostrego sosu azjatyckiego
.
Makaron z tahina i miso – przygotowanie
- Makaron ryżowy przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Ja miałam pod ręką makaron na pad thai, który wystarczy zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 7 do 10 minut. Jak już makaron zmięknie odcedźcie go i wymieszajcie z sosem
- W czasie moczenia się makaronu zajmijcie się zielonym dodatkiem według wyboru:
- zalejcie jarmuż wrzątkiem – niech się moczy 1 do 2 minut.
- to samo możecie zrobić ze świeżym szpinakiem
- jeżeli używacie płatów nori to potnijcie je nożyczkami na drobne kawałki i dodajcie do makaronu w takiej postaci
- glony wakame wystarczy zalać zimną wodą i poczekać aż „urosną”
- W miseczce wymieszajcie wszystkie składniki na sos. Uważajcie aby pozbyć się wszystkich grudek. Na samym końcu dodajcie czosnek
- Przygotowany makaron niezwłocznie wymieszajcie z sosem – żeby się nie skleił. Dodajcie zielone.
Przed podaniem nie zapomnijcie posypać makaronu nasionami sezamu.
.
Inne przepisy na azjatyckie (i nie tylko) makarony znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB, które przepisy przypadły Wam do gustu.