Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Bok choy w sosie sojowym z czosnkiem i chili

Ta chrupiąca, mała kapustka doskonale sprawdza się w wersji gotowanej jako dodatek do innych dań. Koniecznie sprawdźcie tą wersję bok choy w sosie sojowym z czosnkiem i chili.

Ta pochodząca z Azji Wschodniej kapusta znana jest u nas pod różnymi nazwami: pakczoj, pak-choy, bok choy lub kapusta chińska. Jej liście można jeść na surowo (jako dodatek do sałatek), gotowane a także smażone. Jest częstym składnikiem azjatyckich zup. Z nasion wyrabia się jadalny olej.

Dzisiaj mam dla Was błyskawiczny sposób na chińską kapustę krótko duszoną w sosie sojowym z dodatkami.

Bok choy w sosie sojowym – składniki na 1-2 porcje

Ilość porcji zależy od tego czy będziecie kapustę podawać do innych dań czy może zajadać się nią na lekką kolację już bez żadnych innych dodatków. Ja wolę jeść ją w roli dodatku.

  • 2 kapusty bok choy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • około 100 ml wody
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha
  • jedna łyżka oleju sezamowego
  • sok z limonki
  • garść orzechów ziemnych (niesolonych) – opcjonalnie

.

Bok choy – przygotowanie

  1. Kapustę bardzo dokładnie opłuczcie i otrząśnijcie z wody. Przekrójcie ją wzdłuż na pół
  2. Czosnek drobno posiekajcie lub rozgniećcie w wyciskarce do czosnku
  3. W małej misce dokładnie wymieszajcie składniki na zalewę, w której będzie się dusić kapusta:
    • wodę
    • jasny sos sojowy
    • olej sezamowy
    • sos Sriracha
    • oraz czosnek
  4. Na suchą patelnię przełóżcie przekrojoną kapustę – środkiem do dołu
  5. Zalejcie kapustę przygotowaną zalewą
  6. Duście wszystko na średniej temperaturze do czasu, aż liście kapusty zmiękną ale jej jasna części wciąż będzie chrupiąca. U mnie trwało to około 5-7 minut

Po tym czasie kapusta będzie gotowa. Wystarczy przełożyć ją na talerz lub do miski i skropić sokiem z limonki. Opcjonalnie możecie posypać ją również siekanymi orzeszkami ziemnymi (fistaszkami).

bok choy z sosem sojowym

Inne przepisy na lekki dodatki do różnych potraw znajdziecie w zakładce Fit przepisy / Kolacja.

Dajcie znać na FB czy często jadacie kapustę chińską.