Bok choy w sosie sojowym z czosnkiem i chili
Ta chrupiąca, mała kapustka doskonale sprawdza się w wersji gotowanej jako dodatek do innych dań. Koniecznie sprawdźcie tą wersję bok choy w sosie sojowym z czosnkiem i chili.
Spis treści
Ta pochodząca z Azji Wschodniej kapusta znana jest u nas pod różnymi nazwami: pakczoj, pak-choy, bok choy lub kapusta chińska. Jej liście można jeść na surowo (jako dodatek do sałatek), gotowane a także smażone. Jest częstym składnikiem azjatyckich zup. Z nasion wyrabia się jadalny olej.
Dzisiaj mam dla Was błyskawiczny sposób na chińską kapustę krótko duszoną w sosie sojowym z dodatkami.
Bok choy w sosie sojowym – składniki na 1-2 porcje
Ilość porcji zależy od tego czy będziecie kapustę podawać do innych dań czy może zajadać się nią na lekką kolację już bez żadnych innych dodatków. Ja wolę jeść ją w roli dodatku.
- 2 kapusty bok choy
- 1-2 ząbki czosnku
- około 100 ml wody
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha
- jedna łyżka oleju sezamowego
- sok z limonki
- garść orzechów ziemnych (niesolonych) – opcjonalnie
.
Bok choy – przygotowanie
- Kapustę bardzo dokładnie opłuczcie i otrząśnijcie z wody. Przekrójcie ją wzdłuż na pół
- Czosnek drobno posiekajcie lub rozgniećcie w wyciskarce do czosnku
- W małej misce dokładnie wymieszajcie składniki na zalewę, w której będzie się dusić kapusta:
- wodę
- jasny sos sojowy
- olej sezamowy
- sos Sriracha
- oraz czosnek
- Na suchą patelnię przełóżcie przekrojoną kapustę – środkiem do dołu
- Zalejcie kapustę przygotowaną zalewą
- Duście wszystko na średniej temperaturze do czasu, aż liście kapusty zmiękną ale jej jasna części wciąż będzie chrupiąca. U mnie trwało to około 5-7 minut
Po tym czasie kapusta będzie gotowa. Wystarczy przełożyć ją na talerz lub do miski i skropić sokiem z limonki. Opcjonalnie możecie posypać ją również siekanymi orzeszkami ziemnymi (fistaszkami).
Inne przepisy na lekki dodatki do różnych potraw znajdziecie w zakładce Fit przepisy / Kolacja.
Dajcie znać na FB czy często jadacie kapustę chińską.