5 pomysłów na wytrawne tosty
Tosty to błyskawiczny i prosty sposób na smaczny i zdrowy posiłek. Dzisiaj mam dla Was listę 5 pomysłów na wytrawne tosty z różnymi roślinnymi dodatkami.
Spis treści
Podstawą (dosłownie) smacznych i zdrowych tostów jest pieczywo. Ja jadam gruboziarniste żytnie pieczywo wypiekane na zakwasie. Unikam pszennego, jasnego pieczywa z dodatkiem drożdży. Dobrej jakości pieczywo świetnie smakuje podgrzane/ podpieczone na suchej patelni. Bez względu na to czy jest świeżo wypieczone czy ma już kilka dni.
.
Oto 5 pomysłów na wytrawne tosty
.1. Tosty z tofucznicą
Tofucznica (czyli „jajecznica” z tofu zamiast jajek) to dobry pomysł na wytrawne, bardzo pożywne śniadanie. Z podpieczonym pieczywem i warzywami smakuje jeszcze lepiej. Dodam od razu, że to danie możecie jadać też na kolację a nawet na lunch. Ja preferuję słodkie śniadania i wytrawne tosty jadam o innej porze dnia.
Szczegółowy pomysł na tofucznicę na tostach znajdziecie pod tym linkiem.
.
.2. Awokado tosty
Lubicie awokado? Ten owoc jest dosyć mdły w smaku i nie każdemu pasuje jego tłusta i kremowa konsystencja. Warto je jadać (od czasu do czasu) ze względu na cenne składniki odżywcze – tłuszcze (Omega 9, Omega 3, Omega 6), potas, witaminy A, E oraz C. Aby zachować te składniki awokado powinno być jadane na surowo. A dlaczego od czasu do czasu? Awokado to bomba kaloryczna – w 100 g owocu znajduje się 160 kcal. Kolejnym powodem jest ślad węglowy jaki zostawia awokado podróżując do Polski z Ameryki południowej lub północnej. Warto lokalnie szukać produktów spożywczych, które są nośnikami zdrowych tłuszczy (np. orzechy włoskie, siemię lniane) oraz witamin (nasze lokalne warzywa i owoce).
Przepisy na tosty z awokado znajdziecie tutaj.
.
.3. Tosty z warzywami
To jest pomysł na smaczne wykorzystanie resztek z lodówki. Jeżeli po sałatce, zapiekance, pizzy zostały Wam warzywa (papryka, cukinia) oraz pieczarki to podsmażcie je na niewielkiej ilości oleju rzepakowego i podajcie na chrupkim, podpieczonym na suchej patelni pieczywie.
Link do przepisu podaję tutaj.
.
.4. Fasolka z jarmużem
Dowolną fasolkę podsmażcie z czosnkiem i drobno posiekanym jarmużem. Podajcie na jeszcze ciepłej kromce pieczywa. W tym prostym daniu drzemie cała masa zdrowych składników – białko w fasolce, witaminy i minerały w jarmużu, zdrowe węglowodany, witaminy i minerały w pieczywie.
Szczegółowy przepis znajdziecie tutaj.
.
.5. Z cukinią i hummusem
Na moim blogu znajdziecie kilka smacznych przepisów na hummus i pasty kanapkowe nie tylko z ciecierzycy. Te smarowidła doskonale smakują podane z chrupiącym, podgrzanym na patelni pieczywem.
Wystarczy podsmażyć do nich plasterki cukinii z czosnkiem i smaczne, roślinne śniadanie lub kolacja gotowe. Tu znajdziecie szczegółowy przepis na tosty z cukinią.
.
Dajcie znać na FB z jakimi dodatkami najchętniej przygotowujecie wytrwane tosty. Czy robicie tosty z tej listy 5 pomysłów na wytrawne tosty?
.