Czy wiedzieliście, że te warzywa można jeść na surowo?
Surówka z surowej marchewki lub młodej kapusty a może plasterki rzodkiewki położone na kanapkach. Zapewne znacie je i jadacie. A co powiecie na surową cukinię albo surowe zielone szparagi? Zobaczcie, które warzywa można jeść również na surowo.
Spis treści
Dlaczego warto jeść surowe warzywa?
- Surowe rośliny zachowują najwięcej witamin
- Mają niższy Indeks Glikemiczny od swoich gotowanych czy pieczonych odpowiedników
- Są smaczne i chrupiące – niektóre w smaku są bardziej słodkie od wersji po obróbce cieplnej
.
Nasze polskie, roślinne przyzwyczajenia kulinarne
Nikogo już chyba w Polsce nie dziwi jedzenie surowej marchewki, sałaty, kapusty, groszku cukrowego, pomidora, ogórka, papryki, rzodkiewki, rzepy, natki pietruszki, cebuli czy czosnku a nawet selera naciowego. Sałatka czy kanapka z tymi warzywami nie jest niczym dziwnym – te rośliny na surowo znamy i jadamy. Oswoiliśmy się już z nimi.
Wiadomo też, że niejadalne są surowe ziemniaki, bataty czy suche strączki (fasolę, ciecierzycę, groch, bób, soczewicę). Przed spożyciem muszą być ugotowane, pieczone lub smażone.
Jednak wciąż istnieją warzywa, które tak bardzo zakodowały się w nas w wersji gotowanej/ pieczonej/ smażonej, że nie dopuszczamy do siebie nawet myśli zjedzenia ich na surowo. Może się nawet zdziwicie, że te warzywa można je jeść bez obróbki cieplnej. Co więcej, niektóre z nich na surowo smakują o niebo lepiej niż gotowane.
.
Te warzywa możecie jeść na surowo:
CUKINIA
Jest dobrym dodatkiem do sałatek i kanapek. Można ją kroić w plasterki, kostkę a także robić z niej raw makarony za pomocą specjalnej temperówki do warzyw. Nie obierajcie jej – pod skórką drzemie najwięcej witamin
PATISON
Młode patisony dobrze smakują również surowe. Do sałatek, na kanapki
BRUKSELKA
Ta mała kapustka jest zdecydowanie lepsza na surowo niż gotowana. Na surowo jest lekko słodka a nie gorzka
KALAFIOR
Drobno pokrojony sprawdzi się w sałatkach z kaszą oraz jako surowy dodatek do wege misek
BROKUŁY
Podobnie jak kalafiora dodawajcie je do sałatek, chłodnych zup, wege misek
KORZEŃ PIETRUSZKI
Obrany i pokrojony w plasterki, kostkę albo paski sprawdzi się w sałatkach. Słupki będą świetnym dodatek do warzywnych past np. hummusu. Zdziwicie się jak słodka jest surowa pietruszka
KORZEŃ SELERA
Jedzcie go jak pietruszkę lub cieniutkie plasterki kładźcie na kanapkach. Seler na surowo też jest słodki
KORZEŃ BURAKA
Słodki burak pięknie wygląda pokrojony w plastry i położony na kanapce. Słupki sprawdzą się jako dodatek do warzywnych past. Surowego buraka możecie też miksować w zielonych koktajlach
POR
Ostry jak cebula por pasuje do sałatek i na kanapki a także jako dodatek do zup – wrzućcie go do do talerza a nie do gotującego się gara
ŚWIEŻE SZPARAGI
Surowe, zielone szparagi są słodkie i chrupiące. Możecie je pokroić w drobne plasterki, większe kawałki lub obieraczką do warzyw w podłużne plastry. Ja sama wyjadam nimi hummus z miseczki albo plastry szparagów podaję na kanapkach.
.
Czy wiecie, że można jeść również surowe PIECZARKI?
Białe, świeże, jędrne pieczarki są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i zup podawanych na zimno
.
.
Znacie jeszcze inne warzywa, które można jeść surowe i smakują dobrze?
.
A oto porcja kulinarnych inspiracji:
Surowy burak + hummus. Przepisy na hummus znajdziecie pod linkiem.
Kanapka z hummusem i surowym burakiem
surowe brokuły w miso
surowy por, brokuły i liście jarmużu podane z czarnym ryżem
surowa brukselka i surowe pieczarki – to zdjęcie możecie znać z artykułu o sałatkach z kaszą gryczaną
.
Polecam Wam również pierwsze zestawienie wegańskich misek (Buddha bowls). Tu również znajdziecie inspiracje do wykorzystania surowych warzyw.
Smacznego i na zdrowie
.
U mnie odpada jedzenie surowego buraka. Czuję się po nim jakbym miała zasłabnąć, słyszę szum w uszach i mam zaburzenia widzenia. Tak samo reaguję na świeżo wyciśnięty sok. Ale wystarczy lekko poddusić, lub podgotować na parze żeby nic takiego nie miało miejsca. Za to nigdy nie jadłam surowych szparagów, muszę spróbować.