Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tosty z awokado – aż 4 przepisy

Tosty z awokado albo się lubi albo się ich unika. Ja należę do tej pierwszej grupy i awokado na świeżo podgrzanym chlebie mogłabym jeść codziennie. Tym bardziej, że samo awokado daje wiele opcji łączenia z innymi warzywami. A Wy do której grupy należycie?

Słowem wstępu

Pieczywo

Ja do przygotowania chleba używam patelni. Na suchą wrzucam kromki żytniego chleba i podmarzam je z dwóch stron do momentu aż się zarumienią. Zajmuje to chwilę a w ten sposób przygotowane pieczywo nabiera bajecznego smaku i oczekiwanej w toście chrupkości. Oczywiście sami możecie użyć dowolnego pieczywa – polecam jednak jeść wypieki zawierające pełnoziarniste zboża a unikać białych. Te ostatnie zawierają znikome ilości cennego dla nas błonnika.

Awokado

Owoc awokado powinien być dojrzały. Wtedy jest miękki i nadaje się do jedzenia. O tym jak prawidłowo dojrzewać owoce tropikalne przeczytacie w tym wpisie. I nie ma w tym nic trudnego. Czasami oczywiście uda Wam się kupić w sklepie już dojrzałe, miękkie awokado. Niestety najczęściej jest ono jeszcze surowe i wymaga dojrzewania w domu, w ciepłym miejscu.

Dodatki do tostów z awokado

W tym wpisie podałam Wam kilka przykładów na tosty z awokado. Ponieważ sam owoc jest w smaku bardzo delikatny (niektórzy uważają nawet że jest mdły albo wręcz bez smaku) to za jego towarzystwo najlepiej sprawdzają się wyraźniejsze w smaku warzywa i przyprawy.

Nie oszczędzajcie sobie dodatków w postaci:

  • czosnku
  • chilli
  • czarnego pieprzu
  • cytryny
  • szczypiorku

Proporcje podane we wpisie

Wszystkie poniższe składniki podane są dla 2 tostów = 2 kromek pieczywa.

OSTATNIA UWAGA

100 g awokado zawiera aż 15 g tłuszczów (nasyconych ale najwięcej wielo i jednonienasyconych). Nie ma potrzeby dodawania do tostów dodatkowego tłuszczy w postaci masła, którym posmarujecie pieczywo czy oleju, którym niektórzy polewają awokado.
.

.1. Tosty z awokado – rzodkiewka i pomidorki

  • 1/2 awokado
  • kilka rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek
  • czarny pieprz

Awokado pokrójcie w plasterki. Wszystkie składniki poukładajcie na pieczywie warstwami a na końcu nie zapomnijcie zmielić odrobinę czarnego pieprzu.

tosty z awokado

.2. Tosty z awokado – a’la guacamole

  • 1/2 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek lub mały ząbek czosnku
  • szczypta chilli

W tej opcji awokado rozgniećcie widelcem i dorzućcie do niego pokrojone w kostkę pomidorki, szczypiorek (lub czosnek), wyciśnijcie sok z cytryny i podsypcie chilli dla smaku. Tak przygotowane składniki przełóżcie na jeszcze ciepłe pieczywo.

tosty z awokado

.3. Tosty z awokado i pieczarkami

  • 1/2 awokado
  • kilka średnich pieczarek
  • 1-2 ząbki czosnku – ilość zależna od Waszych preferencji
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego – rafinowanego

Awokado obierzcie i pokrójcie w plasterki. To samo zróbcie z pieczarkami. Jeżeli macie świeże grzyby wystarczy je umyć i pokroić. Te starsze zwykle obieram. Na suchą patelnię przełóżcie pieczarki i smażcie je do momentu aż puszczą wodę. Dopiero wtedy wlejcie do nich olej i dodajcie czosnku. Po 1-2 minutach smażenia grzyby będą gotowe. Teraz wystarczy na pieczywo położyć awokado, usmażone pieczarki i posypać tosty pietruszką i pieprzem.

tosty z awokado

.4. Tosty z hummusem i awokado

  • 1/2 awokado – pokrojone w plasterki
  • 2-3 łyżki hummusu – przepis znajdziecie tutaj
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony, czarny pieprz
tosty z awokado

Inne pomysły na włączenie awokado do jadłospisu znajdziecie tutaj.

A jak macie pytania to śmiało piszcie na FB.

.

.