Tosty z cukinią i hummusem
W mojej kuchni zawsze mam pod ręką wszystkie składniki na hummus w wersji 'klasycznej’. Tę pastę najchętniej jadam z pieczywem lub jako dodatek do tortilli z warzywami. Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na tosty z cukinią i hummusem.
Spis treści
Tosty z cukinią i hummusem – składniki na 1 porcję
- hummus – przepisy na pastę z ciecierzycy znajdziecie pod tym linkiem. W tym przepisie na tosty z cukinią wykorzystałam hummus 'klasyczny’ – taki robię najczęściej
- pół małej cukinii
- 1 większy ząbek czosnku lub 2 małe
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego – rafinowanego. Na takim można smażyć
- 2 większe lub 3 małe kromki pieczywa – ja użyłam żytniego na zakwasie
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
- świeżo mieliny czarny pieprz
- rzodkiewki – opcjonalnie
.
Tosty z cukinią – przygotowanie
Jeżeli nie macie pod ręką hummusu to przygotowanie rozpocznijcie właśnie od niego. W najprostszej wersji wystarczy razem zmiksować poniższe składniki:
- ugotowaną ciecierzycę (około 200 – 250 g)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki tahiny (pasty z nasion sezamu)
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- odrobinę zimnej wody – pomaga z miksowaniu wszystkich suchych składników i powoduje, że hummus jest puszysty.
Jak już hummus jest gotowy (albo mieliście go w kuchni) to możecie zabrać się za przygotowanie tostów z cukinią:
- Na suchą patelnię wrzućcie kromki chleba i 'smażcie’ je do czasu aż z każdej strony się zarumienią. Następnie przełóżcie je na talerz
- Na tą samą patelnię wlejcie olej i wrzućcie pokrojone w cienkie plasterki cukinię oraz czosnek
- Smażcie je przez 2-3 minuty – aż się zarumienią a cukinie dodatkowo zmięknie
- Pieczywo posmarujcie hummusem – nie żałujcie sobie tej pysznej i zdrowej pasty
- Na tak przygotowane kromki przełóżcie cukinię z czosnkiem
Przed podaniem tostów nie zapomnijcie skropić ich sokiem z cytryny i posypać świeżo mielonym pieprzem. Do tostów możecie podać świeżą rzodkiewkę, paprykę lub inne warzywa.
Smacznego i na zdrowie.
.
Inne przepisy na tosty wytrawne lub na słodko znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB, którą wersję robicie najczęściej.
.