Makaron z pieczarkami i pomidorami
Lubię błyskawiczne dania, które nie dość, że przygotowuje się w krótkim czasie to jeszcze są proste i smaczne. Taki właśnie jest ten makaron z pieczarkami i pomidorami – suszonymi.
Spis treści
Jeżeli śledzicie moje przepisy to wiecie, że nie używam w nich soli. Do dań azjatyckich dodaję sos sojowy lub pastę miso. W daniach 'europejskich’ używam innych przypraw do podkreślenia smaku a sól znajduję w gotowych przetworach. W tym przepisie sól jest w suszonych pomidorach i oliwkach.
.
Makaron z pieczarkami i pomidorami – składniki na 2 porcje
- 150 – 200 g makaronu. Wybrałam razowy spaghetti
- 250 g pieczarek
- 7-8 suszonych pomidorów – z oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- kilka zielonych oliwek – bez pestek
- około 100 ml mleka owsianego
- natka pietruszki
- świeżo mielony, czarny pieprz
- szczypta chilli – opcjonalnie
.
Makaron z pieczarkami i pomidorami – przygotowanie
Składniki:
- Makaron ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu a następnie przelejcie zimną wodą. W ten sposób nie się nie sklei
- Pieczarki dokładnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie w plasterki
- Pomidory wyjęte z olejowej zalewy pokrójcie w mniejsze kawałki
- Czosnek możecie pokroić w plasterki lub kostkę
- Natkę pietruszki drobno poszatkujcie
- Zielone oliwki pokrójcie w plastry
Przygotowanie:
- Na połowie suchej patelni podsmażcie pomidory z czosnkiem – podsmażą się na tej ilości oleju, którymi pomidory są jeszcze nasączone
- W tym samym czasie na drugą, suchą połówkę patelni wrzućcie pieczarki. Od temperatury puszczą wodę
- Po kilku minutach smażenia wymieszajcie wszystko razem
- Dodajcie świeżo mielonego, czarnego pieprzu i chilli
- Wlejcie roślinne mleko – w tej sposób powstanie sos
- Gotujcie wszystko przez około 1 minutę
- Do tak przygotowanych warzyw przełóżcie ugotowany makaron i dokładnie wszystko wymieszajcie
- Na samym końcu posypcie wszystko oliwkami i pietruszką
Prawda, że to szybka opcja na obiad lub kolację?
Inne przepisy na makarony znajdziecie pod tym linkiem.
Macie już swoich ulubieńców? Dajcie znać na FB.
.