Ryż z ciecierzycą oraz pomidorami
To danie dobrze smakuje o każdej porze roku. Ryż z ciecierzycą oraz pomidorami podawajcie na obiad lub na kolację. Koniecznie ze świeżą natką pietruszki.
Spis treści
Ryż z ciecierzycą oraz pomidorami – składniki na 4 porcje
- 200 g ryżu – waga dla suchego produktu. Użyłam ryżu jaśminowego
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 250 g pieczarek
- 8-10 suszonych pomidorów – z oleju
- 3-4 świeże pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- świeżo mielony, czarny pieprz
- szczypta chili – opcjonalnie
- natka pietruszki
- około 100 ml wody
.
Ryż z ciecierzycą oraz pomidorami – przygotowanie
- Ryż ugotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu. Warto gotować ryż bez plastikowych woreczków z uwagi na możliwość występowania BPA (tu więcej o nim przeczytacie)
- Jeżeli chcecie gotować ciecierzycę to namoczcie ją na około 8 godzi a następnie ugotujcie. Wystudzoną i odcedzoną ostawcie na bok. Ja użyłam ciecierzycy ze słoika
- Suszone pomidory wyjmijcie z zalewy i pokrójcie w paski
- Świeże pomidory zlejcie wrzątkiem i obierzcie a następnie pokrójcie w dużą kostkę
- Pieczarki i czosnek pokrójcie w plasterki
- Na suchej patelni podsmażcie pomidory z czosnkiem. Olej, który został na pomidorach wystarczy do usmażenia
- Po 2-3 minutach smażenia do pomidorów i czosnku wrzućcie pieczarki. Niech się smażą do czasu, aż puszczą wodę
- Po nich na patelnię wrzućcie świeże pomidory – smażcie wszystko razem przez 2-3 minuty
- W kolejnym kroku dodajcie pieprz i chili oraz przecier pomidorowy
- Wlejcie wodę i dorzućcie ciecierzycę
- Niech się wszystko razem pogotuje przez kolejne 2-3 minuty
Tak przygotowane warzywa podajcie z ugotowanym ryżem. Nie zapomnijcie o natce pietruszki.

.
Inne przepisy na kolację znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znać na FB czy macie już swoich ulubieńców.
.