Tosty z fasolą i jarmużem
Tosty często goszczą w mojej kuchni. To bardzo prosty i szybki sposób na smaczne śniadanie, lekki obiad i zdrową kolację. Wystarczy gruboziarniste pieczywo i dodatki. Tym razem mam dla Was wytrawne tosty z fasolą i jarmużem.
Spis treści
Do przygotowania tych tostów przyda się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Na takiej można smażyć bez tłuszczu albo z jego niewielką ilością.
Fasolkę namoczcie dzień wcześniej i ugotujcie. Ja często kupuję strączki w słoikach, zdarz mi się zjeść fasolę z puszki. Jeżeli gotuję ją w domu to od razu w większej ilości a następnie przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
.
Tosty z fasolą – składniki na 1 porcję
- 2 kromki razowego pieczywa – ja do tostów wykorzystuję pieczywo gruboziarniste
- 100 g fasolki – u mnie na tosty trafiła duża, biała fasola, małą też się sprawdzi
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka oleju rzepakowego – rafinowanego, na taki można smażyć
- mała garść liści jarmużu
- woda do podlania fasoli i jarmużu
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- czarny, świeżo mielony pieprz – do podkręcenia smaku
- szczypta ostrej papryki – opcjonalnie
.
Tosty z fasolą – przygotowanie
- Na suchej patelni przyrumieńcie kromki pieczywa. Jak tylko złapią kolor odłóżcie je na talerz
- Na rozgrzaną patelnię wlejcie olej i wrzućcie pokrojony w kostkę ząbek czosnku
- Czosnek błyskawicznie złapie kolor i zacznie pachnieć
- Niezwłocznie wrzućcie na patelnię ugotowaną fasolę i dokładnie umyte liście jarmużu
- Wlejcie na patelnię odrobinę wody, sos sojowy i ostrą paprykę – wszystko dokładnie wymieszajcie. Zmniejszcie temperaturę i przykryjcie patelnię pokrywką
- Jak tylko jarmuż zmięknie i złapie zielony kolor danie będzie gotowe – zajmie to kilka minut
- Przełóżcie fasolkę z jarmużem na pieczywo
- Posypcie wszystko świeżo mielonym pieprzem
- Delektujcie się
.
.
Inne przepisy na tosty wytrawne i na słodko znajdziecie pod tym linkiem.
Dajcie znaka na FB, które tosty najczęściej robicie.
.
.
.