Blog o zdrowiu i zdrowym żywieniu oraz szybkim gotowaniu

Tosty z fasolą i jarmużem

Tosty często goszczą w mojej kuchni. To bardzo prosty i szybki sposób na smaczne śniadanie, lekki obiad i zdrową kolację. Wystarczy gruboziarniste pieczywo i dodatki. Tym razem mam dla Was wytrawne tosty z fasolą i jarmużem.

Do przygotowania tych tostów przyda się patelnia z nieprzywierającą powłoką. Na takiej można smażyć bez tłuszczu albo z jego niewielką ilością.

Fasolkę namoczcie dzień wcześniej i ugotujcie. Ja często kupuję strączki w słoikach, zdarz mi się zjeść fasolę z puszki. Jeżeli gotuję ją w domu to od razu w większej ilości a następnie przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

.

Tosty z fasolą – składniki na 1 porcję

  • 2 kromki razowego pieczywa – ja do tostów wykorzystuję pieczywo gruboziarniste
  • 100 g fasolki – u mnie na tosty trafiła duża, biała fasola, małą też się sprawdzi
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju rzepakowego – rafinowanego, na taki można smażyć
  • mała garść liści jarmużu
  • woda do podlania fasoli i jarmużu
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • czarny, świeżo mielony pieprz – do podkręcenia smaku
  • szczypta ostrej papryki – opcjonalnie

.

Tosty z fasolą – przygotowanie

  1. Na suchej patelni przyrumieńcie kromki pieczywa. Jak tylko złapią kolor odłóżcie je na talerz
  2. Na rozgrzaną patelnię wlejcie olej i wrzućcie pokrojony w kostkę ząbek czosnku
  3. Czosnek błyskawicznie złapie kolor i zacznie pachnieć
  4. Niezwłocznie wrzućcie na patelnię ugotowaną fasolę i dokładnie umyte liście jarmużu
  5. Wlejcie na patelnię odrobinę wody, sos sojowy i ostrą paprykę – wszystko dokładnie wymieszajcie. Zmniejszcie temperaturę i przykryjcie patelnię pokrywką
  6. Jak tylko jarmuż zmięknie i złapie zielony kolor danie będzie gotowe – zajmie to kilka minut
  7. Przełóżcie fasolkę z jarmużem na pieczywo
  8. Posypcie wszystko świeżo mielonym pieprzem
  9. Delektujcie się

.

tosty z fasolką i jarmużem

.

Inne przepisy na tosty wytrawne i na słodko znajdziecie pod tym linkiem.

Dajcie znaka na FB, które tosty najczęściej robicie.

.

.

.