5 pomysłów na śniadanie w lecie
Śniadanie w lecie kojarzy mi się z bogactwem kolorów, świeżymi owocami, lekkością chłodnych dań – bo w upalne poranki nie w głowie mi długie stanie przy kuchence. Dzisiaj mam dla Was pięć propozycji na szybkie, lekkie i zdrowe śniadania na lato. Wszystkie w wersji wegańskiej.
Spis treści
.1. Śniadanie w lecie – smoothie z brzoskwiniami
Brzoskwinie bardzo dobrze sprawdzają się przy miksowaniu – są gładkie i zagęszczają smoothie. Nie musicie ich obierać przed wrzuceniem do blendera kielichowego. Tak samo jak płatów górskich czy błyskawicznych nie trzeba wcześniej zalewać wodą i moczyć.
Baza:
- 2 brzoskwinie – ze skórką
- 4 łyżki płatków owsianych – górskich lub błyskawicznych
- 1/2 łyżka nasion siemienia lnianego
- 1/2 szklanki wody
- garść liści szpinaku
Dodatki:
- migdały
- borówki amerykańskie
Więcej pomysłów na brzoskwiniowe smoothies znajdziecie tutaj.
.
.
.2. Śniadanie w lecie – nocna owsianka z owocami
Czasami wieczorem zalewam płatki zimną wodą i zostawiam na noc w lodówce. Dosypuję do nich wówczas łyżkę nasion siemienia lnianego lub chia tak aby przez nic wytrącił się z nich żel – dobry dla przewodu pokarmowego. Ale są też takie dni kiedy rano zalewam płatni wrzątkiem i po 5 minutach dolewam do niech zimne owsiane lub sojowe mleko. To mój leniwy sposób na poranną owsiankę.
Dorzucam do niej orzechy, migdały, nasiona sezamu lub maku i wyjadam z porcją świeżych, sezonowych owoców. W lecie nie jadam owoców suszonych, zimą też ich unikam – niosą one ze sobą olbrzymią dawkę cukru i kalorii. Taki niewielki suszony daktyl ma w sobie około 45 kcal. Pamiętajcie o tym.
Lepiej zjeść kilka świeżych owoców do śniadanie – mają one w sobie oprócz niewielkiej ilości cukru również witaminy, minerały i wodę potrzebną nam w upalne dni.
.
.
.3. Wytrawna owsianka z pomidorami
Pisałam Wam o niej w artykule o jednodniowym jadłospisie na lato (link). Płatki owsiane świetnie smakują również z warzywami. Zalewam je wrzątkiem (3-4 łyżki płatków), czekam około 5 minut i dorzucam do nich:
- pomidory
- czasami ogórki kiszone lub małosolne
- albo kapary
- wlewam łyżeczkę oleju lnianego lub z pestek dyni
- dorzucam pestek słonecznika lub dyni
- mielę czarny pieprz
Taka porcja sprawdza się również na drugie śniadanie zabrane do biura.
.
.
.4. Śniadanie w lecie – pancakes ze śliwkami
W wegańskich placuszkach jajka zastępowane są przez owoce (np. banany, jabłka, gruszki) lub siemię lniane czy nasiona chia. W tym sezonie letnim upodobałam sobie miksowania ciasta na pancakes ze śliwkami. Oddają one ciastu lekko kwaśny smak (oczywiście zależy on od dojrzałości owoców) oraz kolor swojej skórki.
Tu znajdziecie przepis na pancakes ze śliwkami a tutaj z dodatkiem kakao.
Ciasto na placuszki, gofry miksuję w tym samym blenderze kielichowym co zielone koktajle czy śniadaniowe smoothies. Jeżeli jeszcze nie zaopatrzyliście się w mocną maszynę, która nie ugnie się przed nasionami siemienia lnianego czy ogonkami miksowanych liści szpinaku czy jarmużu to wskakujcie na tego linka i zamawiajcie blender.
.
.
4. Śniadanie w lecie – kanapki z owocami i masłem orzechowym
Zrobić owsiankę jest prosto, zmiksowanie smoothie zajmuję chwilę ale nie ma już nic szybszego i prostszego od zrobienia kanapek. Moim faworytem w lecie są kanapki z masłem orzechowym i brzoskwiniami. Garść borówek dodaje im jeszcze uroku – i antyoksydantów.
A jakie wegańskie kanapki Wam przypadły do gustu? Dajcie znać via FB.
.
.
.
.
.