Jabłecznik bez pieczenia
Rozkręcam się deserowo i na bloga wskakuje kolejny błyskawiczny pomysł na słodką chwilę. A dodatkowo, ten jabłecznik bez pieczenia potrzebuje dosłownie chwili na przygotowanie. Sami zobaczcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję – na mące lub na płatkach owsianych.
Spis treści
Jak to jest z tym nie pieczeniem?
Okazuje się, że mała porcja mąki wymieszana z olejem i roślinnym mlekiem (napojem) potrzebuje kilka minut w mikrofalówce aby się „upiec” a przecież pieczeniem tego nazwać nie można. Zobaczcie jak się prezentuje miodowe brownie – też bez pieczenia.
Jeżeli nie posiadacie mikrofali (ja akurat ją mam w wynajmowanym mieszkaniu i w biurze też) to nagrzejcie piekarnik do 180°C i pieczcie podaną poniżej porcję przez około 15 minut – chociaż uważam to za zupełną stratę prądu. Jak nie macie mikrofali to już lepiej zabierzcie się za babeczki. Różne przepisy znajdziecie pod tym linkiem.
.
.
Jabłecznik bez pieczenia – składniki na 1 porcję
Do przygotowania tego deseru możecie użyć mąki pszennej, orkiszowej lub mąki bezglutenowej np jaglanej czy kukurydzianej. Ciekawym pomysłem jest użycie zamiast mąki płatków owsianych – koniecznie spróbujcie tej wersji.
- 3 czubate łyżki mąki np. orkiszowej lub kukurydzianej lub 3 czubate łyżki płatków owsianych górskich albo błyskawicznych
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mleka (napoju) roślinnego
- 1/4 jabłka
.
Jabłecznik bez pieczenia – przygotowanie
Do pieczenia bez pieczenia możecie wykorzystać małe słoiki, filiżanki albo miseczki. Polecam składniki wymieszać w większym naczyniu i przełożyć do mniejszego przed „upieczeniem”.
- Jabłko możecie pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce
- W pierwszej kolejności wymieszajcie suche składniki – mąkę lub płatki z cynamonem
- Następnie wlejcie do nich mokre – olej, miód, napój roślinny i wszystko dokładnie wymieszajcie
- Ciasto na mące powinno mieć konsystencję gęstej masy. Wersja z płatkami będzie bardziej mokra
- Jabłko możecie przełożyć na wierzch ciasta lub wmieszać w masę
- Teraz porcja deseru jest już gotowa do upieczenia – wystarczą mu 3 minuty w temperaturze 180°C (moja mikrofala ma skalę w stopniach Celsiusza). Jeżeli macie wskaźnik mocy a nie temperatury to przekręćcie go ma maksa.
I gotowe – smacznego słodkiego deseru.
.
Jabłecznik na mące orkiszowej:
.
Jabłecznik na płatkach owsianych: